Zur Beschreibungsseite auf Commons

Datei:COLLECTIE TROPENMUSEUM Een Batak priester staat bij de toverstaf met een mes en een haan in zijn handen en wordt bekeken door zijn dorpsgenoten TMnr 10000926.jpg

aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Originaldatei(430 × 700 Pixel, Dateigröße: 54 KB, MIME-Typ: image/jpeg)

Diese Datei und die Informationen unter dem roten Trennstrich werden aus dem zentralen Medienarchiv Wikimedia Commons eingebunden.

Zur Beschreibungsseite auf Commons


Beschreibung

Beschreibung
Nederlands: Repronegatief. Batak toverstaven met een enkele figuur aan de top zijn de meest eenvoudige en heten 'tongkat malehat'(ze worden ook vaak gezien als primaire vorm van deze staven). De staven met meedere, boven elkaar uitgesneden figuren heten 'tunggal panaluan'. De staf is het belangrijkste rituele attribuut van de Batak-priester. De voorstellingen op de staf worden in verband gebracht met bepaalde mythen. Het hout waar de staf van is gemaakt, symboliseert de levensboom als cosmologische principe, en de stafvorm is een afbeelding van deze boom.

De staven werden gemaakt door de priesters, de 'guru', zelf. Zij wijdden de staf en voorzagen hem zo van een magische kracht. Hiervoor werd een tovermiddel gebruikt, pupuk, waarvoor een kind geofferd werd. Het kind werd ingegraven tot aan het hoofd en na een belofte van het kind, dat het zich altijd zou inzetten voor het dorp, werd het gedood door het vloeibare lood in de mond te gieten. Zo dacht men de 'tendi' (levensziel van een mens) aan het lichaam te binden. Uit het lijk werd vervolgens het tovermiddel vervaardigd dat in verschillende delen van de staf werd gedaan. Door deze bewerking werd de functie van de staven door missionarissen vooral negatief uitgelegd als zijnde dodelijke wapens tegen vijanden en overige andersgezinden. De staf was zo krachtig dat hij vaak een eigen huisje had, waarin de guru ook andere middelen bewaarde.

Tijdens rituelen werd de staf ingewreven met offerandes. Vervolgens danste de guru met de staf, waardoor toekomstige ontwikkelingen konden worden voorspeld, bijvoorbeeld gunstige dagen voor bepaalde plannen, zoals een reis (Sibeth, 1990:12 e.v.).. Een Batak priester staat bij de toverstaf met een mes en een haan in zijn handen en wordt bekeken door zijn dorpsgenoten
Datum voor/before juli 1939
Quelle
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Urheber Autor/-in unbekanntUnknown author

Lizenz

w:de:Creative Commons
Namensnennung Weitergabe unter gleichen Bedingungen
Dieses Werk darf von dir
  • verbreitet werden – vervielfältigt, verbreitet und öffentlich zugänglich gemacht werden
  • neu zusammengestellt werden – abgewandelt und bearbeitet werden
Zu den folgenden Bedingungen:
  • Namensnennung – Du musst angemessene Urheber- und Rechteangaben machen, einen Link zur Lizenz beifügen und angeben, ob Änderungen vorgenommen wurden. Diese Angaben dürfen in jeder angemessenen Art und Weise gemacht werden, allerdings nicht so, dass der Eindruck entsteht, der Lizenzgeber unterstütze gerade dich oder deine Nutzung besonders.
  • Weitergabe unter gleichen Bedingungen – Wenn du das Material wiedermischst, transformierst oder darauf aufbaust, musst du deine Beiträge unter der gleichen oder einer kompatiblen Lizenz wie das Original verbreiten.

Kurzbeschreibungen

Ergänze eine einzeilige Erklärung, was diese Datei darstellt.

In dieser Datei abgebildete Objekte

Motiv

image/jpeg

98857c37c92b1fa45e30ca06f603610347817680

54.964 Byte

700 Pixel

430 Pixel

Dateiversionen

Klicke auf einen Zeitpunkt, um diese Version zu laden.

Version vomVorschaubildMaßeBenutzerKommentar
aktuell01:34, 27. Nov. 2009Vorschaubild der Version vom 01:34, 27. Nov. 2009430 × 700 (54 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Repronegatief. Batak toverstaven met een enkele figuur aan de top zijn de meest eenvoudige en heten 'tongkat malehat'(ze worden ook vaak gezien als primaire vorm van

Die folgenden 3 Seiten verwenden diese Datei:

Metadaten