Gneu Aufidi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGneu Aufidi
Nom original(la) Gnaeus Aufidius Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle II aC Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Qüestor
119 aC –
Tribú de la plebs
114 aC –
Pretor
108 aC – Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador, polític, jurista Modifica el valor a Wikidata
PeríodeRepública Romana Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsGneu Aufidi Orestes, fill adoptiu Modifica el valor a Wikidata
ParentsGneu Aufidi Orestes (fill o filla adoptiva) Modifica el valor a Wikidata

Gneu Aufidi (llatí: Gnaeus Aufidius) va ser un historiador romà i possiblement jurista que Ciceró menciona per la seva equanimitat i per la acceptació que va fer de la seva ceguesa. Jeroni d'Estridó parla també la seva paciència. Formava part de la gens Aufídia, una gens romana d'origen plebeu.

El fet de ser cec no el va privar de la seva agudesa intel·lectual. Encara parlava al senat quan ja era molt gran i va arribar a escriure una història de Grècia. Ciceró afirma que també donava consells als seus amics (nec amiciis deliberandibus deerat), cosa que va fer pensar que era un experimentat jurista.

Va adoptar ja vell a Gneu Aureli Orestes que llavors es va dir Gneu Aufidi Orestes. Tot i la seva condició de cec va ser qüestor l'any 119 aC, tribú de la plebs el 114 aC i pretor l'any 108 aC, dos anys abans del naixement de Ciceró, que diu que encara el va conèixer.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. Londres: Walton and Maberly, 1841, p. 418.