Alicates universals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula equipament informàticAlicates universals

Modifica el valor a Wikidata
Epònimlineworker (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades bàsiques
Úseina manual Modifica el valor a Wikidata
Alicates universals amb molla helicoidal

Unes alicates universals són una eina per al treball manual. Es compon de dues peces de metall, connectades d'una manera similar a les tisores, formant una mena de pinces s'utilitzen per manipular l'objecte per sostenir-lo com si fos una mordassa, doblegar-lo, tallar-lo o per pelar-lo en el cas de cables elèctrics. L'interior del cap és aplanada i té una textura superficial rugosa, antilliscant. El cap té un forat ovalat i un tallador de cable, sovint utilitzat per pelar cables elèctrics. El mànec sol estar cobert amb plàstic o un altre material aïllant amb una forma confortable a la mà.[1][2]

Les alicates universals són una combinació d'un nombre de pinces en una sola. Tanmateix permeten realitzar les funcions igual de bé que cada eina per separat, sent una excel·lent eina d'electricista (lineman).[3] En realitat, reuneixen diverses funcions en una sola eina a la vegada: unes alicates planes, unes mordasses i unes alicates de tall per tallar filferro.

Usos[modifica]

Alicates universals tipus Lineman

S'utilitzen:

  • Com alicates: s'utilitzen per pressionar dos objectes l'un contre l'altre, per al manteniment general, etc.
  • Com alicates de tall: s'utilitzen per tallar fil elèctric, cables, etc.
  • Com pinces: s'utilitzen per estrènyer tots els objectes que cal aguantar temporalment (fil elèctric, cables, tubs, peces de treball, closques de fruits secs), etc.
  • Com tenalles: Per arrencar claus, cargols, etc.

Variants[modifica]

Hi ha també unes alicates en què els mànecs es poden plegar de manera que cobreixin la mordassa, quedant d'una mida molt compacta per portar a la butxaca. Aquestes eines solen tenir diversos ganivets, tornavisos, obridor d'ampolles i altres eines similars a la navalla suïssa.

Referències[modifica]

  1. Hearst Magazines. ISSN: 00324558.
  2. James E. Duffy; Robert Scharff. Auto Body Repair Technology, 4e. Cengage Learning, 1 març 2003, p. 94–. ISBN 978-0-7668-6272-2 [Consulta: 16 març 2013]. 
  3. Christopher Gilbert Morris. Academic Press Dictionary of Science and Technology. Gulf Professional Publishing, 1992, p. 626–. ISBN 978-0-12-200400-1 [Consulta: 15 març 2013]. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alicates universals