August Jakub Rott

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
August Jakub Rott
Narození30. dubna 1815
Český Brod
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí30. června 1868 (ve věku 53 let)
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
Povolánípodnikatel
DětiFrantišek Karel Rott
PříbuzníVincenc Josef Rott (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

August Jakub Rott (30. dubna 1815 Český Brod[1]30. června 1868 Praha[2]), také August Jindřich Rott, August Heinrich Rott (německy), August Henri Rott (francouzsky), Augusto Enrique Rott (španělsky), byl český podnikatel, výrobce hudebních nástrojů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Základy hudebního vzdělání získal v Českém Brodě, svém rodišti od Františka Gebauera, kde troubil na lesní roh na místním kůru.

V roce 1825 odešel do Prahy za bratrem Vincencem Josefem do čtyřletého učení nástrojáři Antonínu Geppertovi a vyučil se nástrojařem u Antona Lipperta (1825–1829)].[3] Po vyučení se v roce 1829 vydal na zkušenou do světa, pracoval ve Vídni, Štýrském Hradci, Terstu a Miláně.

Gebrüder Rott[editovat | editovat zdroj]

V roce 1839 spolu s bratrem otevřeli dílnu na žesťové (dechové) hudební nástroje, značka Gebrüder Rott, v Praze, jako část společné činnosti. Ta se během krátké doby rozrostla a tak ji dvou letech spolupráce rozdělili. Bratr se věnoval pozdější firmě V. J. Rott (zal. 1840).

August Jindřich Rott[editovat | editovat zdroj]

August hudební dílnu v roce 1841 převzal na vlastní jméno August Jindřich Rott, resp. August Heinrich Rott. V roce 1844 založil filiálku ve Vídni, později prodejní sklady v Benátkách a v Neapoli.

Pracoval pro vojenské hudby, zejména rakouské armády. Hojně se účastnil světových výstav – 1851 Londýn, 1854 Mnichov, 1855 Paříž, 1862 Londýn, 1867 Paříž, na nichž byly jeho nástroje i vyznamenány.

Je autorem vynálezů vlastních nástrojů – např. návěstný roh pro rakouskou armádu (1849), miniaturní kornet in F se 4 zákružkovými ventily, glagol (1861), nový druh strojivových loveckých trubek s několika klapkami (1865).

Vyučili se u něj i František Barák a Johann Starý, kteří pak nějako nějakou dobu u něj pracovali.

August Jindřich Rott syn[editovat | editovat zdroj]

August Henri Rott fils, Prague, Bohemia, na jednom z nástrojů této manufaktury založené Augustem Jakubem Rottem 1839/41, z doby jejího rozkvětu na kterou navázal syn František (1850–1917)

S manželkou Marií měli syna Františka Karla (1850–1917), který se u otce vyučil a pracoval, krátce i u Václava Františka ČervenéhoHradci Králové. Následně převzal po smrti otce firmu August Henri Rott fils / August Jindřich Rott syn (a v dalších jazykových verzích) a rozšířil.

Amati-Denak[editovat | editovat zdroj]

Rott – aktuální verze značky hudebních nástrojů společnosti V. F. Červený & synové

Společnost V. F. Červený & synové (v tradici původní firmy založené 1842 Václavem Františkem Červeným, která byla po válce znárodněna) v Hradci Králové vyrábí, jako část skupiny Amati-Denak (dříve národní podnik), žesťové (dechové) nástroje i pod značkou Rott, inspirovanou firmou Augusta Jakuba a syna. Nástroje pod touto značkou jsou určeny exkluzivně pro Španělsko a Portugalsko, kam již August Jindřich a František Karel Rottovi dodávali, mimo dalších zemí. Tamějším distributorem je Adagio Distribución firmy Grupo Adagio (Adagio Group).[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu
  2. Matriční záznam o úmrtí a pohřbu farnost při kostele sv. Jindřicha na Novém Městě pražském
  3. Rott, August Jindřich, 1815-1868: Životopis
  4. web distributora: adagiodistribucion.es, grupoadagio.es

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • MCMI Metodické centrum dokumentace, konzervace a restaurování hudebních nástrojů Národního muzea, na webu mcmi.cz
    • Gebrüder Rott
      • Lesní roh strojivový Archivováno 30. 5. 2020 na Wayback Machine. (aerofon, nátrubkový, c183[9]–1840), Národní muzeum, České muzeum hudby (inv. č. E 1208), signatura: k. k., znak dvouhlavého orla s korunou a mečem a jablkem v pařátech, L. B. Musik Instrumenten Fabrik Gebrüder Rott in Prag
    • Rott, August Jindřich, 1815–1868
      • signatury, mj.: August Heinrich Rott in Prag, po obou stranách signatury znak dvouhlavého orla s korunou / MUSIKINSTRUMENTEN FABRIK DES Aug. Hein. Rott in Prag, znak dvouhlavého orla s korunou a lvem ve štítu / Kk. LB, znak dvouhlavého orla s korunou a mečem v pařátu, Musik Instrumenten Fabrik August Heinrich Rott in Prag
    • Rott, František Karel, 1850–1917
      • Lesní roh invenční Archivováno 30. 5. 2020 na Wayback Machine. (aerofon, nátrubkový, c1900), Národní muzeum, České muzeum hudby (inv. č. E 977), signatura: Praha / Prag A. H. Rott + Sohn / Syn, na ozvučníku pakfongový štítek
      • další signatury, mj.: AUGUST HEINRICH Rotts IN PRAG, po obou stranách signatury znak dvouhlavého orla s korunou / Pokračovací škole živnostenské na Král. Vinohradech daroval Frant. K. Rott maj. firmy Aug. Jindř. Rotta syn Král. Vinohrady 23/4 1912, rostlinné motivy / továrna na hudební nástroje, Aug. Jindř. Rotta syn, (majitel firmy: František Karel Rott), Praha – Král. Vinohrady, Hálkova třída číslo 28, Království České / A. J. Rott syn v Praze, po obou stranách signatury rostlinné motivy / AUGUST HEINRICH Rott SOHN IN PRAG