Císařské lázně (Teplice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Císařské lázně
Císařské lázně od Laubeho náměstí
Císařské lázně od Laubeho náměstí
Poloha
AdresaLaubeho náměstí 227/2, Teplice, ČeskoČesko Česko
UliceLaubeho náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky43446/5-2496 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Císařské lázně jsou jednou z nejstarších lázeňských budov severočeského města Teplice. Své jméno mají díky léčebnému pobytu dvou císařů. Lázně i dnes poskytují lázeňské služby. Sídlíla zde Klinika CLT - do roku 2020.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova v původní podobě byla postavena v roce 1845. V letech 1870 až 1872 byla podle plánu stavitele Ing. Adolfa Siegmunda budova zcela přestavěna v novorenesančním slohu. Další důležitou přestavbu prodělala v letech 1912 až 1914.

Fontána a květena u lázní.

Zdejší lázně navštívili jako pacienti německý císař Vilém I. a rakouský císař František Josef.

Nabízené služby[editovat | editovat zdroj]

Ve zdejších lázních se léčí poúrazové stavy po ortopedických operacích, cévní a další choroby. Nabízí se zde termální i bahenní koupele, elektroléčba a mnoho dalších lázeňských procedur. V lázních je bazén a sauna, fungovala zde Klinika CLT (do roku 2020). K dispozici je 114 lůžek a kavárna.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Vchod od parku.

Lázeňská budova má úřední adresu Laubeho náměstí 227/2, 41501 Teplice. Z druhé strany lázní je Lázeňský park s Kolostůjovou kašnou, po bocích budovy jsou ulice Rooseveltova a U Císařských lázní. Z obou stran lázní jsou vedeny linky MHD, na Laubeho náměstí mají svou zastávku. Kdysi zde jezdily tramvaje. Lázeňská budova je státem chráněná kulturní památka (č. 43446/5-2496), v seznamu vedena od 3. 5. 1958.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]