Lesní pramen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lesní pramen
Lesní pramen
Lesní pramen
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajKarlovarský
MěstoMariánské Lázně
Map
Zeměpisné souřadnice
Ostatní
Nadm. výška640 m n. m.
Přístupnostvolně přístupný
Kód památky19345/4-4236 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Výtok z trubky

Lesní pramen je minerální pramen v Mariánských Lázních. Jeho pavilon je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1] Teplota vývěru této železnaté kyselky dosahuje přibližně 7,6 °C. Svým složením se značně liší od ostatních pramenů. Často byl tento pramen ochucován citronovou šťávou nebo ředěn syrovátkou.[2]

Vyvěrá v severní části města pod Třebízského ulicí v lázeňském parku u Třebízského potoka.

Otevírací doba: Přístupný každý den od 6.30 do 12 a v odpoledních hodinách od 16 do 18 hodin. Ovšem volně přístupný je i z potrubí přímo u Třebízského potoka.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Svým složením mírně alkalizuje obsah žaludku, a je proto vhodný pro léčbu různých nemocí trávicího ústrojí. Rovněž se využívá ke kloktání, výplachům a k inhalacím při onemocnění horních cest dýchacích.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pramen byl znám již v roce 1683 pod názvem Schneidsaeuerling. Roku 1827 byl zachycen a v roce 1830 byl zastřešen dřevěným pavilónem. Roku 1834 byla zasklena severní a východní strana pavilonu. V roce 1840 nechal opat Melchior Mahr zbourat stávající pavilon a nahradil ho krásným kruhovým templem se 16 sloupy korintského typu. Dnešní klasicistní podobu získal pavilon v roce 1869 díky staviteli Fridrichu Zicklerovi. Na počátku druhé poloviny 20. století byla stavba při rekonstrukci zasklena. Název lesní pramen získal kolem roku 1828.[4]

Tři Grácie, Lesní pramen

Okolí pramene[editovat | editovat zdroj]

V okolí pramene se nachází sousoší Goethe a Múza od německého sochaře Heindricha Drakeho z roku 1975. V areálu se nachází též pamětní kámen spisovatele Václava Beneše Třebízského, který ve městě trávil v r. 1884 poslední dny života.[5] Také zde stojí nedávno postavený hudební pavilon sloužící v letním období k hudebním vystoupením zdejších orchestrů. Okolí pramene má jednu z nejhezčích parkových úprav ve městě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-06-06]. Identifikátor záznamu 130103 : Lázeňský pavilón Lesního pramene. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. ŠVANDRLÍK, Richard. In: Hamelika. Mariánské Lázně: Kulturní a společenské středisko, 1984. S. roč. 12. S. 27..
  3. DAVID, Petr. Mariánskolázeňsko a Slavkovský les: Průvodce po Čechách, Moravě, Slezsku. Praha: S a D, 1997. ISBN 80-86050-10-6. 
  4. ŠVANDRLÍK, Richard. Kolonády a pavilony. In: Hamelika.. 3. vyd. Mariánské Lázně: Kulturní a společenské středisko, 2009. roč. 33. s. 
  5. ŠVANDRLÍK, Richard. Hamelika.. Mariánské Lázně: Kulturní a společenské středisko, 1984. S. S. 8-9. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]