Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου είναι ένα ευρωπαϊκό πολιτικό φόρουμ που εισήχθη το 1995 στο Γκέττβαϊγκ στο Φούρθ κοντά στο Γκέττβαϊγκ στην περιοχή Κρέμς Λάντ της Κάτω Αυστρίας. Διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ευρώπης, Ένταξης και Εξωτερικών Υποθέσεων και το Γραφείο της Κυβέρνησης της Κάτω Αυστρίας. Ο συντονιστής είναι ο δημοσιογράφος Πάουλ Λέντβαϊ.

Ίδρυμα και οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκδήλωση ξεκίνησε το 1995 με την υπουργό Εξωτερικών Αλόις Μόκ και τον διοικητή Έρβιν Πρέλ στην ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ιδέα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ιθαγένειας ως πηγή έμπνευσης και πλατφόρμας συζήτησης για τις αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής και την επέκτασή τους.[1] Διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ευρώπης, Ένταξης και Εξωτερικών Υποθέσεων και το Γραφείο της Κυβέρνησης της Κάτω Αυστρίας. Το επίκεντρο των θεμάτων είναι η περιφερειακή πολιτική ανάπτυξη της περιοχής του Δούναβη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πολιτική ασφάλειας, στις περιφερειακές, οικονομικές και πολιτιστικές εξελίξεις. Ο αυστριακός δημοσιογράφος Πάουλ Λέντβαϊ μετριάζει τους κύκλους συζήτησης από το πρώτο Ευρωπαϊκό Φόρουμ το 1995[2][3]. Το "Europa-Forum Wachau", που διεξάγεται ετησίως από το 1995, ιδρύθηκε με στόχο την ενίσχυση της ιδέας της Ευρώπης. Αυτός ήταν ο λόγος για την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα στις 12 Ιουνίου 1994. Ο χώρος, Γκέττβαϊγκ στο Βαχάoυ, επελέγη σκόπιμα για να υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή πολιτική σημασία του Χριστιανισμού και τη σημασία της προσέγγισης των πολιτών του[4]. Η ετήσια εκδήλωση διοργανώνεται από την επαρχιακή κυβέρνηση της Κάτω Αυστρίας. Επιπλέον, το Φόρουμ συνεργάζεται στενά με το "Αυστριακό Ινστιτούτο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας" και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου υποστηρίζεται από χορηγούς όπως το „Raiffeisen“, το „WKO“ και άλλοι[5].

Iστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1995-2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έξι χρόνια μετά την πτώση του σιδερένιου παραπετάσματος και την επανένωση της Ευρώπης, το πρώτο συνέδριο συζήτησης του Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου πραγματοποιήθηκε το 1995 στο „Benedictine monastery Göttweig“. Παρόντες κατά τα πρώτα δέκα χρόνια ήταν ο κυβερνήτης Έρβιν Πρελ και ο πρώην καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν επίσης από το 1995 έως το 2004 κάθε χρόνο. Στόχος του φόρουμ είναι να συμβάλει στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης[4]. Ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από δέκα περισσότερα κράτη μέλη το 2004, η Κάτω Αυστρία μεταφέρθηκε στο κέντρο της ΕΕ, τόσο πολιτικά όσο και γεωγραφικά. Η σταδιακή κατάργηση των συνόρων σε γειτονικές χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία κατέστη δυνατή. Ως εκ τούτου, την 1η Μαΐου 2004, η Κάτω Αυστρία οργάνωσε «Τρίτη Χώρα» με τους γείτονές της. Η νέα "Ευρωπαϊκή Ένωση των 25" ήταν το κύριο θέμα του φετινού 10ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ[6].

2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Ιουνίου 2013 και ασχολήθηκε με την κατάσταση κρίσης στις χώρες της ΕΕ. Με το σύνθημα «Πέρα από την κρίση - Περιγράμματα μιας νέας Ευρώπης», ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ πολλών πολιτικών από τα Βαλκανικά κράτη, την ΕΕ και την Αυστρία. Ιδιαίτερα σημαντική για το πρώην Ευρωπαϊκό Φόρουμ ήταν η λεπτή συνάντηση των δύο αρχηγών κυβερνήσεων της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ ήταν υπεύθυνος για τη συνάντηση των Ίβιτσα Ντάσιτς και Χασίμ Θάτσι και τους έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την ΕΕ. Ο Μιγκέλ Χέρτς-Κέστρανεκ, ο Έρβιν Πρελ, ο Γιοχάνες Χαν και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ήταν προσκεκλημένοι και πραγματοποίησαν τις ομιλίες τους το Σάββατο[7].

2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 και 18 Μαΐου 2014, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Η δημοκρατία στην Ευρώπη - έχουμε την επιλογή». Το επίκεντρο της συζήτησης το 2014 ήταν κυρίως η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και το ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας[8].

Για άλλη μια φορά οι διάσημοι επισκέπτες, όπως ο Έρβιν Πρελ, ο Άλφρεντ Γκούζενμπαουερ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Γιοχάνες Χαν και ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ είχαν παρευρεθεί. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναγκάστηκε να ακυρώσει την αναγγελθείσα επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ λόγω της καταστροφής πλημμύρας στη Σερβία. Εκπροσωπήθηκε από τον Σέρβο Πρέσβη Πέρο Γιάνκοβιτς[9].

2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θέμα του 20ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ ήταν «Η Ευρώπη φθάνει στα όριά της - ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο»[10]. Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Υπουργός Άμυνας της Γεωργίας Τινατίν Χιχασέλι, ο Επίτροπος της ΕΕ Γιόχανς Χαν, ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Ρεϊνχολτ Μίτερλενερ[11]. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Έρβιν Πρελ απονέμεται στον Πάουλ Λέντβαϊ το "Τιμητικό άγαλμα Saint Leopold" με ευγνωμοσύνη για τις αρχικές του παρουσιάσεις των γεγονότων. Επιπλέον, βραβεύτηκε για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κρατικό Βραβείο κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης[12].

2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2016, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 12 Ιουνίου. Αυτή τη φορά ψηφίστηκε ο τίτλος "Η Ευρώπη - Ενωμένη στην ευημερία, χωρισμένη σε κρίσεις". Επίσης αυτή τη φορά ο Πάουλ Λέντβαϊ μετριάστηκε. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η κρίση των προσφύγων, ο κίνδυνος εθνικισμού και λαϊκισμού και ο ρόλος της Ευρώπης στην οικονομία[13]. Προσκεκλημένοι ήταν προσωπικότητες από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τον πολιτισμό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κούρτς, ο διοικητής Έρβιν Πρελ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντάνιελ Μίτζο και πολλοί άλλοι[14].

2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ 2017 διεξήχθη υπό την έννοια της εγγύτητας των πολιτών στην Ευρώπη. Οι τέσσερις ομάδες εργασίας είχαν το θέμα

  • Ασφάλεια: "Η παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ: πώς μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ να εξασφαλίσει την ασφάλειά της;"
  • Περιφερειακή: "Η Ευρώπη της πολυμορφίας και της επικουρικότητας: η λήψη αποφάσεων είναι αποτελεσματική και κοντά στον πολίτη!"
  • Οικονομία: "Μεταξύ της Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών: πώς μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική;"
  • Πολιτισμός: "Όλος ο πολιτισμός; Η μετανάστευση, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε τεταμένη σχέση "[15].

Τα περιεχόμενα του „Europa-Forum Wachau“ για το έτος 2017 αποτέλεσαν για πρώτη φορά αντικείμενο διαλέξεων του Πανεπιστημίου της Βιέννης μαζί με το Wikimedia Austria, στο οποίο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Γκέττβαϊγκ τα συνοδευτικά περιεχόμενα συνοψίζονται σε εγκυκλοπαιδική μορφή καθώς και μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες παρέχεται το κατάλληλο πλάτος πληροφοριών[16].

2018[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φόρουμ 2018 θα λάβει χώρα στις 15 και 16 Ιουνίου 2018 υπό το γενικό θέμα «Να κάνουμε λιγότερο αποτελεσματικά» - να εστιάσουμε στα βασικά θέματα ως κατευθυντήριες γραμμές για το μέλλον της Ευρώπης[17].

Νεολαία στο φόρουμ Europa[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη 10η επέτειο του Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου το 2004, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, που στη συνέχεια ενεργούσε ως κρατικός σύμβουλος για τις κοινωνικές υποθέσεις, την εργασία και την οικογένεια, διοργάνωσε σύνοδο ολομέλειας για τη νεολαία στην Κάτω Αυστρία. Νέοι ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην ολομέλεια της Νεολαίας 2025 από τα 25 κράτη μέλη. Στόχος ήταν να ενισχυθεί η συμμετοχή των νέων στην Ευρώπη και να προωθηθούν οι προσωπικές επαφές. "Μεμονωμένα είμαστε λόγια, μαζί ένα ποίημα. Η Ευρώπη δεν πρέπει να παραμείνει μια λέξη, η Ευρώπη πρέπει να γίνει ένα ποίημα " - Έρβιν Πρελ: Γιορτή Ιωβηλαίων 15ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου[18]. Οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών, Ζανκτ Πέλτεν (St. Pölten), ανέπτυξαν τέσσερις διαφορετικές έννοιες PR για το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου το 2016, το οποίο αναφερόταν στα μέτρα κοινωνικών μέσων και στις δραστηριότητες τύπου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση. Στόχος ήταν να χρησιμοποιηθούν οι τεχνικές δυνατότητες για την ευρύτερη επικοινωνία των μηνυμάτων του ευροπαϊκού φόρουμ. Κάποια μέτρα ελήφθησαν από τις έννοιες και εφαρμόστηκαν[19][20].

Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Europa-Forum Wachau (Hrsg.): 5 Jahre Europa-Forum Wachau. 1995 bis 1999. Redaktion: Brigitte Karner, 1999
  • Europa-Forum Wachau (Hrsg.): Jubiläumsfestschrift Europa-Forum Wachau. 10. Europa-Forum Wachau. Schwerpunkte, Diskussionsbeiträge und Zitate aus den Jahren 1999 bis 2003. Redaktion: Brigitte Karner, 2004
  • Europa-Forum Wachau (Hrsg.): Jubiläumsfestschrift 15. Europa-Forum Wachau. Schwerpunkte, Diskussionsbeiträge und Bilddokumente aus den Jahren 2004 bis 2009. Wissenschaftliche Beratung und Erstellung des Festschrift-Textes: AIES - Austria Institut für Europa- und Sicherheitspolitik, Maria Enzersdorf 2010

Weblinks[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Europa-Forum Wachau (Hrsg.): 5 Jahre Europa-Forum Wachau. 1995 bis 1999. Redaktion: Brigitte Karner, 1999, S. 15
  2. Lendvai: "Vorhänge sind im Kopf geblieben" vom 14.6.2015, abgerufen am 28. April 2017, http://noe.orf.at/radio/stories/2716045/
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2018. 
  4. 4,0 4,1 Europa-Forum Wachau (Hrsg.): 5 Jahre Europa-Forum Wachau. 1995 bis 1999 Redaktion: Brigitte Karner, 1999
  5. Europa-Forum Wachau: Sponsoren Αρχειοθετήθηκε 2017-08-30 στο Wayback Machine.
  6. Europa-Forum Wachau (Hrsg.): Jubiläumsfestschrift Europa-Forum Wachau. 10. Europa-Forum Wachau. Schwerpunkte, Diskussionsbeiträge und Zitate aus den Jahren 1999 bis 2003. Redaktion: Brigitte Karner, 2004
  7. Margaretha Kopeinig : ‘‘Heikles Zusammentreffen der Balkan-Politiker. Spindelegger bringt Serben und Kosovaren beim Europa-Forum in Göttweig zusammen.‘‘ Kurier vom 16. Juni 2013, abgerufen am 28. April 2017.
  8. H. Bütler: "Suche nach Antworten in der Ukraine-Krise. Notizen vom Europa-Forum Wachau" NZZ vom 21. Mai 2014
  9. "Pläne für Europas Zukunft." ORF vom 18. Mai 2015
  10. «20. Europa-Forum: "Stößt Europa an seine Grenzen? Zur Rolle Europas in der Welt"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2018. 
  11. Österreichische Landesregierung, Presseaussendung 14. April 2015
  12. «Erstmalige Verleihung der Europa-Staatspreise des Außenministeriums in drei Kategorien». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2018. 
  13. Flüchtlingsproblem ist Nagelprobe für die EU
  14. Presseaussendung
  15. Europa-Forum Wachau: "https://europaforum.at/program/deutsch/ Αρχειοθετήθηκε 2017-08-29 στο Wayback Machine.", abgerufen am 28. April 2017.
  16. Seite der Lehrveranstaltung (SS 2017) des Instituts für Kommunikationswissenschaft und Publizistik in Kooperation mit Wikiversity
  17. „Doing less more efficiently!“ – Fokus auf das Wesentliche als Leitthema der Zukunft Europas – Europa-Forum Wachau Αρχειοθετήθηκε 2017-08-29 στο Wayback Machine.. Abgerufen am 2. Juni 2018.
  18. Europa-Forum Wachau (Hrsg.): Jubiläumsfestschrift Europa-Forum Wachau. 10. Europa-Forum Wachau. Schwerpunkte, Diskussionsbeiträge und Zitate aus den Jahren 1999 bis 2003. Redaktion: Brigitte Karner, 2004, S. 29
  19. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2018. 
  20. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2018.