Ιωάννης Β΄ της Γκορίτσια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης Β΄ της Γκορίτσια
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Johann II. von Görz (Γερμανικά)
Γέννηση1433
Θάνατος1462[1]
Λίεντς
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστρία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΕρρίκος ΣΤ΄ της Γκορίτσια και Catherine of Gara[2]
ΑδέλφιαΛεονάρδος της Γκορίτσια
ΟικογένειαΟίκος της Γκορίτσια
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης Β΄, γερμ. Johann ΙΙ (π. 1433 - 22 Μαΐου 1462) από τον Οίκο της Γκορίτσια ήταν κόμης της Γκορίτσια (1454-1462).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ερρίκου ΣΤ΄ κόμη της Γκορίτσια και της Αικατερίνης, κόρης του Νικολάου Β΄ Γκαραί παλατινού κόμη της Ουγγαρίας.

Κατά τη μακρά διακυβέρνηση του πατέρα του, που ήταν αθεράπευτα πότης και χαρτοπαίκτης, η κομητεία παρήκμασε γοργά. Ο Ερρίκος ΣΤ΄ είχε πρώτη σύζυγο την Ελισάβετ, κόρη του Χέρμαν Β΄ κόμη του Τσέλιε, η οποία απεβίωσε νωρίς. Ο Ερρίκος ΣΤ¨ έμεινε σύμμαχος του Χέρμαν Β΄ και το 1437 υπέγραψε συμφωνία να τον κληρονομήσει ο κόμης του Τσέλιε. Σε αυτό αντέδρασε η Βενετία, ο Φρειδερίκος Ε΄ των Αψβούργων δούκας της Αυστρίας και η δεύτερη σύζυγός του Αικατερίνη του Γκαραί. Ο Ερρίκος ΣΤ΄ ήθελε να αρραβωνιάσει τον Ιωάννη Β΄ με την Ελισάβετ, κόρη του Ούλριχ Β΄, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε.

Από το 1444 ο ΙΩάννης Β΄ εκρατείτο όμηρος στο Τσέλιε. Το 1454 ο πατέρας του απεβίωσε και ελευθερώθηκε· ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Γκορίτσια. Το 1456 σκοτώθηκε ο Ούλριχ Β΄ και τότε ο Ιωάννης Β΄ διεκδίκησε το Όρτενμπουρκ από την Καρινθία. Το λεηλάτησε και το κατέλαβε, ώσπου ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Φρειδερίκου Ε΄ -που είχε γίνει εν τω μεταξύ, ως Φρειδερίκος Γ΄, βασιλιάς της Γερμανίας- το 1460. Υπέγραψαν Συμφωνία Ειρήνης στο κάστρο Φέντσμπερκ, όπου ο Ιωάννης Β΄ αποκήρυξε το Όρτενμπουρκ και παραχώρησε 12 κάστρα της Γκορίτσια ως αποζημίωση· μεταξύ αυτών το κάστρο Μπρυκ στο Ληντς, που ήταν η διαμονή του.

Το 1462 απεβίωσε στο Ληντς σε ηλικία 29 ετών· ήταν λαοφιλής και τον πένθησαν οι υπήκοοί του. Ήταν άτεκνος και τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του Λεονάρδος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]