Štakori

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Štakor)
Štakor
Smeđi štakor (Rattus norvegicus)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Rodentia
Natporodica:Muroidea
Porodica:Muridae
Potporodica:Murinae
Rod:Rattus
Fischer de Waldheim, 1803
Species
Sinonimi
Stenomys Thomas, 1910
Vincent van Gogh (1884)

Štakori (Rattus) su rod mišolikih glodavaca. Štakore kod nas nazivaju još i pantagana (u Dalmaciji) i pantigana (u Primorju). Ovaj rod sadrži 66 vrsta poteklih s teritorija Azije. Dvije najpoznatije su:

Opis[uredi | uredi kôd]

Slični su mišu ali veći i dožive oko 5 godina, a po prehrani su svejedi. Nikad ne povraćaju.[1] Kao kućni ljubimci drže se od 19. stoljeća. Štakori često žive na staništima blizu ljudskih naselja, ili u naseljima i domovima ljudi, usred obilja hrane. Katkad čine štetu. Podatak da je izazivač (crne) kuge bakterija Yersinia pestis, koja živi u buhama parazitima crnog štakora, i da štakori mogu biti prenositelji još nekoliko ljudskih parazita, čini štakore i higijenskim problemom stanovništva, posebno u velikim gradovima, gdje često žive u kanalizacijama.

Mogu se držati i kao kućni ljubimci (obično se drže smeđi štakori). Inteligentni su te se vole igrati igračkama, a ponašanje im nije isto kao i kod štakora u divljini. Ženke, štakorske patangane, su manje od mužjaka i aktivnije.

Vrste[uredi | uredi kôd]

Vrste roda Rattus

Smeđi štakor[uredi | uredi kôd]

Krzno mu je smeđe ili tamnosive boje, na strani trbuha svjetlosivo ili svjetlosmeđe. Dug je do 25 cm te je svejed. Ima precizan sluh te veoma dobro razvijen njuh, dok mu je vid slab. Uglavnom je aktivan noću. Rasprostranjen je na svim kontinentima osim Antarktike.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vojmil Žic, s. Valerija Kovač, Verica Blažinić, Mak, Nadbiskupski duhovni stol, Zagreb, ISSN 1331-2731

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Štakori
Wikivrste imaju podatke o taksonu Štakori