Carol I al Austriei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Carol I & IV
Date personale
Nume la naștereKarl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Österreich Modificați la Wikidata
Născut17 august 1887(1887-08-17)
Persenbeug-Gottsdorf, Austro-Ungaria
Decedat (34 de ani)
Madeira, Portugalia
ÎnmormântatIgreja de Nossa Senhora do Monte[*][[Igreja de Nossa Senhora do Monte (church in Funchal, Madeira)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (pneumonie) Modificați la Wikidata
Părințiarhiducele Otto Franz al Austriei
prințesa Maria Josepha a Saxoniei
Frați și suroriArhiducele Maximilian Eugen al Austriei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuZita de Bourbon-Parma
CopiiOtto, prinț moștenitor al Austriei
arhiducesa Adelheid
Robert, arhiduce de Austria-Este
arhiducele Felix
arhiducele Karl Ludwig
arhiducele Rudolf
arhiducesa Charlotte
arhiducesa Elisabeta
Cetățenie Austria[1]
 Cisleithania Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer
politician
monarh Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiViena[2] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[3][3]
limba cehă[4] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriArhiduce ()
Archidux Austriae ()
Hereditary Duke of Modena[*][[Hereditary Duke of Modena |​]] ()
Prince of Modena[*][[Prince of Modena (categorie în cadrul unui proiect Wikimedia)|​]] ()
Împărat al Austriei (din )
Rege al Ungariei
Rege al Boemiei
King of Croatia[*][[King of Croatia (elected dynasties during the Croatian Kingdom (925–1918))|​]]
Familie nobiliarăCasa de Habsburg
Imn regalGott erhalte, Gott beschütze
Împărat al Austriei
Domnie21 noiembrie 1916 - 12 noiembrie 1918 (&&&&&&&&&&&&&&&1.&&&&&01 an, &&&&&&&&&&&&&356.&&&&&0356 zile)
Încoronare (29 de ani)
PredecesorFranz Joseph I
Succesornimeni (Monarhia dualistă a dispărut și o dată cu ea și titlul de împărat)
Semnătură

Carol I al Austriei sau Carol al IV-lea al Ungariei (n. 17 august 1887, Castelul Persenbeug, Austria Inferioară – d. 1 aprilie 1922, Funchal, Portugalia), născut Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria – din dinastia Habsburg-Lorena, a fost ultimul împărat al Austriei (1916-1918) și totodată ultimul rege al Ungariei (sub numele de Carol al IV-lea), ultimul rege al Boemiei (sub numele de Carol al III-lea) etc.

Biserica Catolică l-a declarat fericit în 2004, sărbătorirea sa fiind fixată pe 21 octombrie, în fiecare an.

Viața[modificare | modificare sursă]

Părinții lui Carol au fost arhiducele Otto Franz și prințesa Maria Josepha. De mic, a fost un creștin pios. Rupând tradiția, familia lui a decis să-l trimită la o școală publică, pentru a asista la experimentele științifice. În tandem cu pregătirea militară (în mare parte desfășurată în Boemia), prințul Carol a studiat dreptul și științe politice.

S-a căsătorit cu Zita de Bourbon-Parma în 21 octombrie 1911. Au avut 8 copii (șase băieți și două fete). Fiul său cel mai mare, Otto von Habsburg, a decedat la 4 iulie 2011. Arhiducele Franz Ferdinand, care a fost asasinat în 1914 la Sarajevo, a fost unchiul lui Carol I al Austriei. Asasinarea unchiului său l-a făcut moștenitor al tronului imperial. În primii doi ani ai războiului, în calitate de feldmareșal, a comandat trupele austro-ungare în luptele de pe frontul italian, pe urmă de pe frontul răsăritean.

Carol I a devenit conducătorul Austriei în noiembrie 1916, după moartea împăratului Franz Josef, dar nu a fost încoronat ca împărat. La 30 decembrie 1916 a fost încoronat ca rege al Ungariei în Biserica "Mátyás" din Budapesta, ocazie cu care a primit titlul de Carol al IV-lea al Ungariei. Soția sa, Zita, a fost încoronată ca regină a Ungariei. Carol I a încercat să încheie un armistițiu cu Franța, ducând tratative secrete prin Ottokar Czernin, ministrul lui de externe, și prin prințul belgian Sixtus de Bourbon-Parma, cumnatul său.

Carol I a renunțat la guvernare pe fondul înfrângerii Puterilor Centrale în Primul Război Mondial prin Manifestul de la 11 noiembrie, dar nu a abdicat. Carol I inițial a desemnat la 11 noiembrie 1918 noul guvern maghiar, iar pe urmă, la 13 noiembrie 1918, a renunțat la șefia statului. A fost forțat să plece în Elveția, escortat de britanici, după ce la data de 12 noiembrie 1918 parlamentarii austrieci au proclamat Republica Germană Austria, exemplul lor fiind urmat de cei maghiari, 4 zile mai târziu, proclamând Republica Democratică Maghiară. Evenimentele politice s-au precipitat: la 31 octombrie 1918 Mihály Károlyi era prim-ministrul desemnat de rege, dar la 11 ianuarie 1919 guvernul Ungariei a demisionat; două luni mai târziu, la 21 martie 1919, au ajuns la putere comuniștii. În iunie 1919 Béla Kun a devenit de facto șeful statului maghiar, fără a fi desemnat de rege și aprobat de parlament.

După pierderea tronului a fost exilat, dar a încercat de două ori fără succes să se întoarcă în Ungaria, sperând să-l recupereze. Prima tentativă a fost în martie 1921, iar a doua în octombrie a aceluiași an, dar a fost respins repetat de amiralul Miklós Horthy, care era regentul Ungariei.

Înfrânt și simțindu-se trădat, ultimul monarh al dinastiei de Habsburg, Carol I al Austriei a murit în anul 1922, bolnav de pneumonie și în sărăcie, pe insula Madeira, în Portugalia, unde a fost exilat ultima oară, prin decizia Consiliului Antantei.

Canonizarea[modificare | modificare sursă]

Unii istorici au încercat să îi creeze o imagine idealizată, acreditând ideea că ar fi încercat să oprească Primul Război Mondial. În 1949, Biserica Romano-Catolică a inițiat o campanie de beatificare a lui Carol I al Austriei, pentru convingerile sale creștine pe care și-a întemeiat deciziile politice. La 3 octombrie 2004 a fost beatificat de papa Ioan Paul al II-lea.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Francisc Iosif I al Austriei
Împărat al Austriei
1916 - 1918
Succesor:
-
Predecesor:
Francisc Iosif I
Rege apostolic al Ungariei
1916 - 1918
Succesor:
-
Predecesor:
Francisc Iosif I
Rege al Boemiei
1916 - 1918
Succesor:
-


Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ LIBRIS, , accesat în  
  2. ^ „Carol I al Austriei”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ a b CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ https://plus.rozhlas.cz/mel-posledni-habsbursky-cisar-karel-i-vztah-k-ceskym-zemim-ano-dokonce-vrely-8173281  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)