Leopold Figl

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Leopold Figl
Leopold Figl
Narodenie2. október 1902
Michelhausen, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie9. máj 1965 (62 rokov)
Viedeň, Rakúsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Leopold Figl

Leopold Figl (* 2. október 1902, Michelhausen - † 9. máj 1965, Viedeň) bol rakúsky kresťanskodemokratický politik, predstaviteľ Rakúskej ľudovej strany (Österreichische Volkspartei - ÖVP). Bol kancelárom Rakúska v rokoch 1945-1953. V rokoch 1953-1959 bol ministrom zahraničných vecí vo vláde Juliusa Raaba. V rokoch 1959-1962 bol predsedom rakúskeho parlamentu (Nationalrat).

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v rodine sedliaka v obci Rust im Tullnerfeld, dnes Michelhausen. Získal inžiniersky titul z poľnohospodárskych vied na univerzite vo Viedni. V 30. rokoch bol členom agrárneho hnutia Bauernbund. V Dollfußovej ére bol členom polovojenskej organizácie Ostmärkische Sturmscharen.

Po anšluse bol nacistami uväznený v koncentračnom tábore Dachau. Prepustený bol v máji 1943. V roku 1944 bol znovu zatknutý a umiestnený do koncentračného tábora Mauthausen. Vo februári 1945 bol odsúdený za "vlastizradu" na trest smrti, rozsudok však nebol do konca vojny vykonaný.

Po oslobodení bol sovietskou vojenskou správou vedenou gen. Tolbuchinom, požiadaný, aby organizoval distribúciu potravín vo Viedni. Začal sa angažovať aj politicky, keď 14. apríla 1945 obnovil Bauernbund a vzápätí ho zapojil do ÖVP, ktorá vznikla 17. apríla. V decembrových voľbách roku 1945 ÖVP zvíťazila so 49,8 percentami hlasov (sociálni demokrati mali 44,6%, komunisti 5,4%). Hoci Figl mohol zostaviť jednofarebnú vládu, ponúkol socialistom veľkú koalíciu, čím vytvoril model, ktorý v Rakúsku fungoval až do roku 1966. Figl ponúkol účasť aj rakúskym komunistom, lebo sovietske vojská bola stále v Rakúsku - získali však vzhľadom k prekvapivo zlému volebnému výsledku len jedno ministerské kreslo, takže nezabránili rakúskej orientácii skôr na západ, ktorá sa prejavila prijatím Marshallovho plánu roku 1947 (komunistický minister následne z vlády odišiel). V nasledujúcej vláde vedenej Juliusom Raabom sa pre svoje dobré renomé u Sovietov stal Figl ministrom zahraničia. Bol jedným z kľúčových tvorcov Rakúskej štátnej zmluvy (Österreichische Staatsvertrag), ktorá bola podpísaná v roku 1955 na viedenskom zámku Belvedere zástupcami USA, ZSSR, Francúzska, Spojeného kráľovstva a rakúskej vlády. Zmluva zaručovala odchod Červenej armády z Rakúska a plné obnovenie jej suverenity. Historickým sa stali Figlove slová na balkóne Belvederu po podpísaní zmluvy: "Österreich ist frei!" ("Rakúsko je slobodné!") (V skutočnosti slová nepovedal na balkóne, ale vnútri rokovacej sály, tlač však vetu spojil s fotografiou Figla na balkóne, ako máva papiermi zmluvy).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Leopold Figl

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Leopold Figl na českej Wikipédii.