Rotling

Från Wikipedia

Rotling är en kategori av tyska viner som framställs av en blandning av blå och gröna druvsorter, det vill säga en blandning av "rödvinsdruvor" och "vitvinsdruvor".[1] Blandningen av druvor jäses tillsammans och ger ett vin av samma färg som ett rosévin. Dock betecknas en Rotling ej som ett rosévin i Tyskland, då ett rosévin skall vara framställt enbart av blå druvsorter.

Beteckningen Rotling kan användas i alla tyska vinregioner, och därutöver finns två regionala varianter av Rotling med egna namn: Badisch Rotgold och Schillerwein. För att använda dessa regionala beteckningar måste vinet vara klassificerat som Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) eller Prädikatswein.

Badisch Rotgold[redigera | redigera wikitext]

Badisch Rotgold är en Rotling från vinregionen Baden och måste framställas av druvsorterna Spätburgunder (Pinot Noir) och Grauburgunder (Pinot Gris). Andelen Grauburgunder måste vara högre än andelen Spätburgunder.

Schillerwein[redigera | redigera wikitext]

Schillerwein är en Rotling från vinregionen Württemberg. Det finns inga restriktioner om vilka druvsorter som får ingå i ett Schillerwein.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Deutsches Weininstitut: Unterschiedliche Weinarten Arkiverad 7 juli 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 25 december 2008 (tyska)