Benutzer:Apostoloff/Proschek

aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Jiří/Georgi Prošek[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Hauptartikel: Jiří Prošek

Theodor/Bogdan Prošek[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Hauptartikel Bogdan Prošek

Theodor/Bogdan Prošek war von Beruf Chemiker (???). ???????

Vaclav Prošek[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Hauptartikel: Vaclav Prošek

Josef Prošek[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Hauptartikel: Josef Prošek

Geschäftszweige[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Brauerei Prošek[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Hauptartikel: Brauerei Prošek

Löwenbrücke und Adlerbrücke[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Die Brüder Prošek haben sieben Jahre nach der Brauerei (1881 bis 1884) auch die Löwenbrücke (1888 bis 1891) und die Adlerbrücke (1889 bis 1891) erbaut.

Druckerei[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Hauptartikel: Hofdruckerei Sofia

Die Hofdruckerei Sofia (bulg. Придворна печатница), später Staatsdruckerei Sofia wurde 1879 von den Brüdern Jiří Prošek und Theodor Prošek in Sofia gegründet.

Hafen Warna[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Hauptartikel Hafen Warna

Stanislwa Dombrowski[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Станислав Домбровски - Ст. Домбровски посвещава следващите три години от живота си на нашето национално-революционно движение. В Славянския дом – гарова сграда в с. Ябълково, седалище на тайния комитет, графът се запознава с Васил Левски. - Непримирим революционер, инж. Домбровски се нагърбва през 1872 г. да организира бойна чета от яки момци, които работят на жп-строежа, и да ги обучи на професионални военни умения. Той проявява упорито усърдие в подготовката на четниците, учи ги да въртят и сабя. - Когато напредват в усвояването на фехтовката, графът и колегата му инж. Антонин Свобода – чех, отиват в Одрин да закупят и необходимото за четата огнестрелно оръжие. С преждевременната гибел на Апостола през 1873 г. излиза наяве и дейността на тайния комитет в революционната борба. Граф Домбровски е принуден да мине в нелегалност. - Има и свидетели от Ябълково, които разказват как по време на Руско-турската освободителна война бойната му чета, под ръководството на инженера, е прекъснала жп-линията недалеч от селото и така войските на Сюлейман Паша не успяват да се придвижат навреме до фронта. - От есента на 1870 до лятото на 1873 г. графът е член на Интернационалния таен революционен комитет в Алмали (дн. село Ябълково, Хасковско). Той е съставен от българи, поляци и чехи. За седалище на комитета служи тъй нареченият Славянски дом – една непретенциозна постройка, която днес е уникален паметник в историята на българските железници и на революционното ни минало. Тук често минава Левски и възлага задачи на високо образованите хора с широка славянска душа. - Председател на Интернационалния таен комитет е даскал Д. Х. Ралов. - организира през 1872 г. рота за военно обучение, както го е учил Апостолът. Графът ги карал да тренират и фехтовка с думите: “Трябва да научите как се режат турски глави!” - Двамата с инженер Свобода заминават за Одрин, за да купят на учениците си оръжие. В Одрин полякът се скарва със своите колеги, които под влияние на гърците преследвали всички българи като бунтовници. Когато се връща в Алмали, той уволнява всички гърци, които работят при него. - След смъртта на Апостола през 1873 г., Домбровски трябва да потъне в нелегалност, тъй като се разкриват връзките на Славянския комитет с революционните комитети в района. Той заминава в Сливен при свои сънародници от разпуснатия Казак-алай на Михаил Чайковски. -