Benutzer:Poyraz 72/Spielwiese/Tabelle für Nomulakator

aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Dallanmış Alkanlarda Adlandırma

[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Alkanlarda en uzun karbon zinciri üzerinde başka bir grup bağlanmışsa buna dallanma denir ve sistematik adlandirmada belirtilmelidir. Dallanmış Alkanlrada adlandırma yapılırken dikkat edilecek kurallar aşağıda belirtilmiştir.

Alaknların Adlandırılmasında Dikkat Edilecek Hususlar
1
1a) 1b)
2
2a) Maviyle İşaretlenmiş kısım Sübtitüent grubudur. 2b)Maviyle İşaretlenmiş kısım Sübtitüent grubudur.
3
2-Metilheksan
2-Metilheksan
3-Metilheptan
3-Metilheptan
3a) 2-Metilheksan 3b) 3-Metilheptan
4
3-Etil-4-metilheksan
3-Etil-4-metilheksan
4-Etil-3-metilheksan
4-Etil-3-metilheksan
4a) 3-Etil-4-metilheksan 4b) 4-Etil-3-metilheksan
5
3-Etil-3-metilheksan
3-Etil-3-metilheksan
3-Etil-3-metilheptan
3-Etil-3-metilheptan
5a) 3-Etil-3-metilheksan 5b) 3-Etil-3-metilheptan
6
2,2,4,4-Tetrametilheksan
2,2,4,4-Tetrametilheksan
2,2,4-Trimetilheptan
2,2,4-Trimetilheptan
6a) 2,2,4,4-Tetrametilheksan 6b) 2,2,4-Trimetilheptan
7
2,4,5-Trimetil-3-propilheksan
2,4,5-Trimetil-3-propilheksan
2,3,4,6-Tetrametil-5-propilheptan
2,3,4,6-Tetrametil-5-propilheptan
7a) 2,4,5-Trimetil-3-propilheksan 7b) 2,3,4,6-Tetrametil-5-propilheptan
8
2,3,5-Trimetilheksan
2,3,5-Trimetilheksan
2,3,6-Trimetilheptan
2,3,6-Trimetilheptan
8a) 2,3,5-Trimetilheksan 8b) 2,3,6-Trimetilheptan

1- Dallanmaya uğramış en uzun karbon zinciri bulunur.Yandaki tablodada görüldüğü gibi 1a kutusundaki Hidrokarbonzincirinde en uzun karbon zincirini bulmak o kadar zor değildir, çünkü iki eşit uzunluğundaki karbon zincirinden oluşmaktadır.Bu iki zincir arasında istediğimizi seçebiliriz. Yalnız 1b kutusundaki Hidrokarbon zincirinde biri 6 diğeri 7 karbondan olamak üzeri iki farklı uzunluğtaki karbon zincirinden oluşmaktadır. Bize gerekli olan en uzun zincir olduğundan 7 karbonlu olan seçilir.


2- Dallanmış grublara Sübstitüen denilmektedir.Hidrokarbon zinciri üzerinde bulunun karbonlar numaralandırılır. Numaralandırma yapılırken sübstitüent grubuna en yakın uçtan başlanılır.Yandaki tabloda 2a ve 2b'de gördüğümüz gibi numaralandırma yapılırken Karbon zincirinin sağından yada solundan başlamak önemli değildir. Burda önemli olan Sübstitüent grubuna en yakın uçtan başlamaktır.


3- Alkanlardan bir hidrojenin koparılmasıyla Alkiller oluşur. Yani en bassit Alkan olan Metandan (CH4) bir hidrojenin uzaklaştırşmasıyla Metil (CH3), etandan (C2H8) bir hidrojen koparılırsa etil (C2H7),propandan (C3H10) bir hidrojenin uzaklaştırılmasıyla propil(C3H9) vb. oluşur. Bu Alkil grubları adlandırılma yapılırken yerleri belirtilmelidirler. Bu yüzden Alkil grubu diğer bir değişle Sübstitüentlerin yerini belirten rakam ve isim arasına eksi(-) işareti koyularak yazılır.


4- Eğer bir Karbon zinciri üzerinde birden fazla Sübstitüent diğer bir değişle alkil grubu varsa bunların yerleri en uzun karbon zinciri üzerinden belirlernir ve alfabetik sıralanma göz önünde bulundurularak yazılır. Yazılırken alkil grupları arasına eksi (-) işareti konularak birbirlerinden ayrı yazılır.


5- Aynı karbon üzerinde iki tane sübstitüent varsa bunların numarası iki defa kullanılır.


6- En uzun karbon zincirinin üzerinde iki veya daha fazla sübstitüent varsa bunların sayıları di-, tri-, tetra-, penta-, şeklinde belirtilerek adın önüne yazılır.


7- Eğer Karbonhidrad zinciri iki eşit uzunluktaki zincirden oluşuyorsa üzerinde en fazla sübstitüent bulunan zincir seçilir. En sonunada en uzun karbon zincirindeki alkanın adı yazılır.


8- Eğer Karbonhidrad zincirindeki ilk dallanmalar her iki ucada eşit uzaklıktaysa,numaralandırma yapılırken rakamların toplamı en az olan numaralandırma seçilir.