Benutzer:Vasiliki Rantou/Artikelentwurf

aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Лудари - рудари

Лудари, или рудари са етническа група принадлежаща към влашката общност.

След завладяването на Балканския Полуостров от римляните, местното население е романизирано. Поримчени са били траките,  илирите и келтите живеещи по тези земи. Процесът на поримчването на заварените племена се усилва, когато император Каракала - Марк Авре́лий Севе́р Антони́н А́вгуст дава римско гражданство на всички жители живеещи на територията завоювани от римската империя. Безспорен факт е, че румънците и всички власи на балканите говорят на тъй наречения вулгарен(просторечен)  латински. Румънският език принадлежи към романската езикова група. Към тази езикова група принадлежат също така и френският, италианският, испанският и португалският. Румънският и съответно влашкият най силно се доближава до латинския.

През  VI век от новата ера започва юстиниановата чума. Тя силно намалява населението на Римската империя. Балканските земи са подложени на инвазии от варварски племена – авари, готи, славяни. Вследствие на тези бедствия населението е силно намалено и не е способно да окаже какъвто и да е отпор. Поради тази причина част власите са принудени да избягат в планините, където  стават овчари, а друга част в горите, където единственият източник за препитание е дървеният материал. Поради тази причина те започват да се занимават с дървообработване, производство на дървени инструменти за бита –  лъжици, вретена, корита и т.н. Тези предмети са специфични от гледна точка на това, че човек не ги купува  всеки ден. Това е налагало да се пътува от село на село и да се предлагат произведените стоки. Тези занаяти са практикувани до седемдесетте години на миналия век. По времето на социализма тези занаяти постепенно залязват и лударите – власи се трудят във всички сфери на народното стопанство.

През последните тридесет години под влиянието на политическата конюнктура се правят опити да се внуши, че лударите са румънски цигани, дошли от Румъния.

Първо – в Румъния циганите говорят помежду си на цигански. В езика на лударите – власи няма нито една циганска дума. Обичаите и носиите на власите лудари нямат нищо общо с тези на циганите.

Второ – циганите никога не са възприемали власите лудари като част от своя етнос.

Трето – във всички общински регистри и в личните документи от началото на XX век и до 1968 година власите – лудари са вписани като власи, а не като цигани