Benutzer:Dieter Zoubek/Mohyla Míru

aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
Zur Navigation springen Zur Suche springen
Mohyla míru, Gesamtansicht
Südansicht
Österreichischer Schildträger

Mohyla míru (deutsch: Friedenshügel) gilt als das älteste Friedensdenkmal in Europa[1]. Das Objekt wurde vom Priester Alois Slovák initiiert, [2] erinnert an die Schlacht bei Austerlitz und befindet sich

a stojí na Prackém kopci asi kilometr jižně od obce Prace, v místě rozhodujícího vítězství Francouzů nad Rusy a Rakušany.

Die Mohyla Míru ist als Kulturdenkmal der Tschechischen Republik geschützt.[3]

Historie[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Mohyla míru vznikla mezi lety 1910 a 1912. Iniciátorem stavby byl vlastenecký brněnský kněz a pedagog Alois Slovák. Navrhl a postavil ji významný český architekt Josef Fanta, umělecko-řemeslné prvky realizoval Franta Anýž [4] a skulpturální výzdobu provedl sochař Čeněk Vosmík. Otevření památníku a vysvěcení kaple bylo odloženo kvůli první světové válce, plánovalo se na rok 1914 a proběhlo až roku 1923. Stávající tabule s nápisy, umístěné pod vrcholem památníku však nejsou původní. Původní tabule obsahovaly úryvky z latinského hymnu Dies irae.

Architektura[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Budova je realizována v secesním stylu a zpodobňuje staroslovanskou mohylu. Stavba je vybudována z lomového kamene a tvoří ji čtyřboký komolý jehlan, vysoký přes 26 metrů. Zakončena je 10 metrů vysokým měděným starokřesťanským křížem spočívajícím na zeměkouli a zdobeným reliéfními motivy Panny Marie, ukřižovaného Krista, Boha Otce a Adamovy hlavy. Pelikán na zadní straně kříže symbolizuje Vykupitele. Doplněna jsou jména čtyř evangelistů Matouše, Marka, Lukáše a Jana. Čtyři štítonoši v rozích stavby jsou díla sochaře Čeňka Vosmíka a jejich štíty symbolizují Francii, Rakousko, Rusko a Moravu, na jejímž území k bitvě došlo.

Uvnitř památníku najdeme čtvercovou 10 x 10 metrů velkou kapli s oltářem z mramoru. Pod podlahou kaple je umístěno ossarium neboli kostnice, v níž jsou uloženy ostatky nalezené v prostoru bývalého bojiště. Zaklenutí čtvercové kaple vytváří pozoruhodnou akustiku - šepot v jednom rohu je v protilehlém rohu slyšet ve stejné hlasitosti (diagonální akustika). Podobná „whisper gallery“ je i v katedrále Sv. Pavla v Londýně.

Areál muzea[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Nedaleko památníku se nachází muzeum Brněnska s expozicí Bitvy tří císařů. Blízko mohyly byl v 21. století odhalen pomník rakouské brigádě gen. majora Jirčíka, která se vyznamenala při obraně tohoto návrší během bitvy. Před muzeem je umístěna replika rakouského tříliberního děla systému Liechtenstein, vzor 1753.

Referenzen[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

  1. Website des Friedensdenkmales
  2. Website über Napoleonische Kriege in Mähren
  3. {MonumNet|název=Pomník Mohyla míru|ID=145477|datum=2013-2-4}
  4. http://www.archinet.cz/index.php?mode=article&art=17412&sec=10025&lang=cz

Links[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Kategorie:Pomníky a památníky v Česku Kategorie:Secesní stavby v Česku Kategorie:Prace Kategorie:Stavby v okrese Brno-venkov Kategorie:Kulturní památky v okrese Brno-venkov Kategorie:Kaple v okrese Brno-venkov