Benutzer:Gautilos/Artikelentwurf

aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Stenka (Bojové umenie)

[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Stenka (po rusky Стенка) znamená Stena. Pomenovanie vychádza z boja Stenka na stenku, na ktorý sa toto bojové umenie zameriava. Stenka je boj jednej skupiny proti druhej, kde každý tím vytvorí radu podobnú stene a vzájomne bojujú.

Stenka je vo svojej podstate jedinečne bojové umenie a systém sebaobrany vytvorený v Rusku. Korene Stenky siahajú viac ako 1000 rokov do minulosti. Zachovali sa nám v obrázkoch (skiciach a na maľbách), písomných zmienkach a v literatúre. Toto výnimočne umenie prežilo až do novoveku, ale žiaľ bolo po revolúcii v roku 1917 v Rusku zakázane pre širokú verejnosť.

K novému životu bolo znovuzrodené v 21. storočí odkedy je neustále zdokonaľované a rozširované. Aktuálne sa Stenka rozvíja paralelne vo viac ako 18 štátoch sveta.

Hlavným znakom Stenky a zároveň aj jej odlišnosťou od iných bojových umení, je hlavne boj v tímoch. Každý tím sa sám musí sústrediť na aktuálnu situáciu ako i na toho najslabšieho člena tímu, aby neprehral daný boj. Takto je docielené, že členovia tímu počas tréningu ako i počas boja sú v neustálej interakcii. Či daný tím vyhrá alebo prehrá sa nerozhoduje na základe výkonu jediného bojovníka, ale výlučne na spoločnom výkone a (krokoch) súhre celého tímu počas boja.

Dva tímy nastúpia proti sebe v úzko zopätej rade (v Stenke – v Stene). Tímy pozostávajú zvyčajne z minimálne 2 bojovníkov. V závislosti od priestoru môžu tím tvoriť aj dvadsiati členovia, či viac osôb v rovnakom počte po oboch stranách. V základnom postoji sa členovia tímu zaháknu (prepletú sa rukami v lakťoch) do vedľa stojaceho bojovníka a vytvoria spoločne úzku formáciu – stenu alebo reťaz. Tu zohráva rolu taktika rozostavenia členov vo vzniknutej reťazi.

Základný postoj vychádza z postavenia ľavej nohy vpredu, pričom zdvihnutím rúk dohora v rámci možnosti (ruky spolubojovníkov sú uchopené v lakti) si chránite tvár. Voľnou rukou je možné útočiť na súpera.

Po odštartovaní sa pohybujú obe steny proti sebe. Podobne ako je to pri bojových športoch Judo/ Ju-Jitsu, existuje jasný bodovací systém.

Výsledok boja sa považuje za prehraný ak: • Dôjde k roztrhnutiu reťaze. • Dôjde k dotyku so zemou buď kolenom, rukou alebo pri úplnom páde čo i len 1 člena. • Dôjde k vytlačeniu z ringu a to už aj v prípade že vyznačený ring je prekročený jedinou nohou

• Stenka International Martial Arts Federation má sídlo v Lausanne (Švajčiarsko)[2]

Krajiny pôsobenia

[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

K roku 2017 bola Stenka rozšírená v týchto štátoch:

[11] [12]

Použité zdroje/Citácie

[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]
  1. https://www.facebook.com/ruskystyl/
  2. Stenka Suisse
  3. https://www.facebook.com/stenka.switzerland/
  4. https://www.facebook.com/stenka.japan/
  5. https://www.facebook.com/stenkaGermany
  6. https://www.facebook.com/StenkaBayern
  7. Harald Bäs-Fischlmair: Deutscher Stenka Bund e. V. Abgerufen am 15. Mai 2017 (deutsch).
  8. https://www.facebook.com/stenka.kyrgystan
  9. https://www.facebook.com/profile.php?id=100009827837668
  10. STENKA – Le STENKA, l'art martial russe. Abgerufen am 15. Mai 2017 (französisch).
  11. https://http://www.stenka.org/
  12. https://de.wikipedia.org/wiki/Stenka_(Kampfsport)#cite_ref-1/

Kategória:Bojové umenie