Diskussion:Şaddilî

aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
Letzter Kommentar: vor 15 Jahren von KureCewlik81 in Abschnitt Widersprüche und Unverständliches
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Widersprüche und Unverständliches[Quelltext bearbeiten]

  1. Die Sadilli gründeten ein Fürstentum, nämlich das der Schahaddiden. Diese waren aber nicht türkmenisch sondern kurdisch.
  2. Im Text steht: Nach dem Fall des Fürstentums um ca. 1090 flüchtete der Stamm nach Anatolien. Dort lernten sie die Kurdische Sprache, um sich vor den sunnitische Kurden zu schützen, die im Jahre 1514 zusammen mit Yavuz Sultan Selim I. einen Massenmord an den türkmenischen Kizilbas begangen (siehe Schlacht von Chaldiran).

Es liegen 500 Jahre zwischen Einwanderung und der Schlacht. Sie lernen also schon kurdisch, damit sie sich hunderte von Jahren später vor den sunnitischen Kurden schützen können?--KureCewlik81 Bewerte mich!!! 02:39, 10. Aug. 2008 (CEST)Beantworten

Hallo der Artikel beinhaltet Fehler, bitte korrigiert den Artikel, ausser den Quellen unten, habe Ich nichts weiteres gefunden. Anscheinend sind die Sadillis mit den Schadaddiden verwandt, diese sind wiederum Kurden, d.h. die Quellen sind nicht ganz zuverlässig.


Hallo ich habe folgende Quellen:

"Kartuk oglu Şeddad'in(Şadinin)oglu Mehmet'in" (951) yilinda Gence'ye yerlesip cevreye hakim olmasi ile 1200 yilina degin sürecek olan "Şeddad'lilar" (Şadillilar) sülalesi kurulmus oldu. Daha sonra Selcuklular'in Anadolu'nun fethi sirasinda Selcuklu Alp Arslan'a yardim ettikleri icin Bizanslilar'dan alinan Ani sehrinin kendilerine verilmesinden sonra burada yerleserek Ani Şeddad'lari (Şadillilar) adini aldilar. Gence Divin ve Ani'de üc kol halinde beylik kurarak , Türklügü büyük hizmetlerde bulunurak bircok Türk-Islam eserleri birakmislardir.

(Quelle, Dr. Mahmut Rişvanoğlu „Doğu Aşiretleri Ve Emperyalizm")

Şeddadoğulları Azerbaycan'ın Gence, Karabağ ve Erivan vilâyetlerinin meydana getirdiği bölgeye eskiden Aran denirdi. Bu yörede yarı bağımsız bazı hükûmetler vardı. Bunların içinde en önemlisi, iskit-saka kolundan Şeddadoğulları idi. Kartuk oğlu Şeddad'ın oğlu Mehmed, Şeddadoğulları adında bir hükûmet kurmuştu. Şeddadoğulları, Aran bölgesinde 223 yıl hükmetmişlerdi (991-1174). Salâhaddin Eyyubî de bu koldan gelen bir Türk Kürdüydü. Salâhaddin'in büyük babası Şazi, Erivan'ın güneyinde Divin şehrinde doğdu. Şeddadoğulları ile Eyyubîlere (Eyuboğulları), o zaman âdet olduğu üzere, Hz. Muhammed'e yakın gösterilmek için şerafet paye ve sıfatı olarak, Araplık isnat edildi. Şeddadoğulları'nın Gence kolu 951-1088, Divin kolu 1020-1162, Ani kolu 1064-1200 yılları arasında hüküm sürdü. Alparslan bu bölgeyi ele geçirirken Ani Şeddadları ona öncülük ve hizmet ettiler.

(Quelle, Meydan Larousse Ansiklopedisi)

Şeddadoğulları Arran (Karabağ) da kurulan Müslüman bir hânedan. Onuncu yüzyıl ortalarında Muhammed bin Şeddâd tarafından Erivan yakınındaki Divin'de kuruldu. Muhammed bin Şeddâd, muhtemelen 951'de Divin'de hâkimiyetini îlân etti. Azerbaycan hükümdarı oldu. 955 yılına kadar bölgeye hâkim oldu. Deylemîler 960'ta Divin'i ele geçirdilerse de, 971'de bölgeden sürüldüler. Gence'ye hâkim oldular. Gence, Şeddâdîler'in asıl merkezi oldu. Şeddâdîler, bölgede İslâmiyetin müdâfaasını üzerlerine alıp; Gürcü Bağratîler, Ermeni prensleri, Bizanslılar, Ruslar ve Kafkasya'yı aşan Osetler, yâni Alanlar ile mücâdele ettiler. Bunlarla mücâdelede Ebü'l-Ensar Birinci Şâvur (1049-1067) büyük başarılar elde etti. Şeddâdîler, Selçukluların bölgeye gelip, hâkimiyet kurmasıyla Sultan Tuğrul Beye, itaat ettiler. Sultan Alparslan (1063-1072), 1072'de Bağratîlerin merkezi Ani'yi ele geçirince Şeddâdîlerin bir kolunu buraya yerleştirdi. Selçuklu kumandanlarından Savtiğin, 1075'te Arran'ı zabtedip, Şeddâdî emiri Üçüncü Fazl'dan topraklarını istedi. Bölge Selçukluların hâkimiyetine geçti. Ani şûbesiyse, 1174 yılına kadar iş başında kaldı. Bu târihten sonra Ani'ye Gürcüler hâkim oldu. Bölge sonradan bütünüyle Osmanlıların hâkimiyetine geçti.

(Quelle, http://ansiklopedi.turkcebilgi.com/Şeddadiler)