Benutzer Diskussion:Svens Welt/Archiv/2010

aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
Letzter Kommentar: vor 13 Jahren von Prolineserver in Abschnitt Mehedeby
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Hallo kurze Frage. Warum wurder der Artikel Turnerschaft e.V. Kronach verschoben? --Turnerschaft Kronach 20:38, 21. Apr. 2009 (CET)Beantworten

S-Bahn in Schweden ??[Quelltext bearbeiten]

I glaube Sie können besser schwedish als Ich kan Deutch - därför skriver jag nu på svenska. Jag är inte djupt insattt i Wikipedia, men det är kanske så att Du är författaren till artiklarna om "S-Bahn" i Stockholm och Göteborg. Jag vill först påpeka att jag bor i Skåne och har ingen aning om hur många gånger jag besökt Tyskland men jag har besökt åtminstone följande städer: Lübeck, Hamburg, Nordhorn, Ahlhorn, Lingen, Burg, Rostock-Warnemünde, Berlin, Strahlsund, Leipzig, Bayreuth (på DDR-tiden, jag har åtta DDR-stämplar i ett gammalt pass - och jag var i Leipzig och Strahlsund) Samt Maurach och Zell am Zee i Österrike.

Och jag har tappat räkningen för Hamburg. Numera åker jag hellre till Berlin (där man slipper alla horor, porrbutiker och spelhallar som finns i Hamburg), jag tror att jag var i Berlin för 12:e gången i slutet av mars 2009. Tyskland är ett av mina tre verkliga favorit länder. De andra är Danmark och England (hela UK). Jag har också besökt Göteborg fler gånger än jag minns (är 45 år gammal, förresten). Stockholm är "fiendeland" men jag har varit där 5 gånger. Jag har åkt Stockholms tunnelbane - vilken mer (i ett globalt perspektiv) påminner om en förortsbana, endast 24 av 100 stationer ligger innanför tullarna och det finns endast två knutpunkter - T-Centralen och Fridhemsplan. Ingen cirkellinje och inga biljettautomater. Biljetter köper man tydligen hos tobakshandlare och liknande. Men OK jag kan godkänna den som U-Bahn, men p.g.a att 75% av stationerna ligger flera mil från staden tycker jag att S-Bahn eller "en blandning av U-Bahn & S-Bahn" är den standard tunnelbanan bör få.

Men när vi nu kommer till artiklarna om S-Bahn i Sverige, som inte gäller Stockholms tunnellbana, så blir jag bestört. Pendeltåg = Förortståg till 100%. I Stockholm stannar dessa tåg på TRE stationer, i Göteborg TVÅ.

  • De saknar fasta minuttal
  • avgår ofta bara en/gång per timme (till Nynäshamn t.ex)
  • kör inte parallellt med andra tåg - utan PÅ SAMMA spår
  • Man kan inte använda dem för att ta sig från en plats till en annan i staden
  • Inga tunnlar

Det är precis som att någon tänkt (och därefter måhända bett Dig översätta ?)

"I Stockholm finns tunnelbanan och pendeltågen - i Hamburg, Berlin, Rhurområdet etc finns U-Bahn, S-Bahn (Men RE-Bahn och RE-Bahn-express låtsas man inte om) - då översätter vi tunnelbana och U-Bahn, och pendeltåg med S-Bahn. Whaow !"

Att s.k. pendeltåg heter Øresundståg och Pågatåg i Skåne struntar man i. I så fall är Pågatåg också "Pendeltåg". Men tåg-klassificering i Sverige finns inte som i Tyskland, det är olika i olika län. I Danmark är det mycket enklare - och tydligare - Øresundståg=Regionaltog. Regionaltog har gemensamtbiljettsystem inom varje trafikregion - men många av regionaltogen eller bara "Re-tog" fortsätter över trafikregionsgränser (och är i praktiken interregionaltog, men det krävs då andra biljetter). I Köpenhamn finns en utmärkt S-Bana (170 km dubbelspår 84 stationer 5 eller 10 minuterstrafik, 35 av stationerna finns i centrala Köpenhamn), S-tågen kompletteras av Metron (som är under snabb utbyggnad med bl.a. en cirkellinje, trots att S-Banan redan har en ringlinje (eller halv ring eftersom Öresund ligger öster om Köpenhamns City) I utkanterna av Köpenhamns lokaltrafikområde finns dessutom 9 st lokalbanor, som tar vid där S-Banan eller Re-Banan slutar. Dessa fyra tågtyper (Re, S, Metro & Lokal) använder ett och samma biljettsystem, som också finns på bussar. Men vill man till Skåne krävs en annan typ av biljetter (som säljs i andra automater, eller biljettluckor på större stationer).

Det förefaller vara av någonslags avundsjuka mot Köpenhamn som vissa Stockholmare nu räknar deras lokala förortståg som "svensk S-Bahn" - men kriterierna stämmer INTE !!! Ta Berlins klassiska ursprungliga "Stadtbahn" som exempel - den trafikeras från Westtkreutz till Ostkreutz via alla stora stationer (Zoo, Nya HauptBhf, Friederichstrasse, Alexanderplatz, Ostbahnhof (DDR-HauptBhf), Jannowitzbrucke etc) - men också små som Bellevue, Tiergarten, Hackescher Markt etc. Här kör S-Bahn på två av spåren - och stannar på ALLA stationer, säkert 15 st, medan RE-Bahn hoppar över c:a hälften och RE-Bahn-Express ännu fler. Men biljettsystemet är ett och samma. (Och det finns långa bitar tunnelbana i hela S-Bahn-nätet t.ex. Unter den Linden och Potsdammer Platz - tunnelbanestationer FÖR S-Bahn ! (Och det finns i Köpenhamn också)

Jag undrar varifrån Du fått idén om svensk S-Bahn, och att det som i Stockholm kallas pendeltåg skulle på minsta vis hålla S-Bahn standard !?

Jag ber Dig därför att ta bort artikelarna om svensk S-Bahn eller skriva exakt vad "Pendeltåg är" - i Stockholm förortsbanor, i Göteborg tror jag inte nån bryr sig, men vill heller inte skryta att de har ett tågsystem de inte har. Lokaltåg eller förortsbanor. (Däremot har Göteborg sveriges största Spårvagnsnät, och spårvagnar finns endast även i Norrköping och Stockholm, men i Stockholm kallas de "Tvärbana".

Med vänlig hälsning John Eriksson, Skåne

Hej John! Jag vet tyvärr inte vad jag har med saken att göra. Vad skulle jag göra i dina ögon? Är det den här meningen "Stockholms pendeltåg ist ein mit der S-Bahn in Deutschland vergleichbarer Vorortzug in Stockholm." som du undrar över? --Svens Welt 08:43, 24. Mai 2010 (CEST)Beantworten
Först och främst - jag ber om ursäkt ifall jag klagat pü fel person. Ärlig och uppriktig ursäkt. Men det är just bl.a. den meningen Du själv nämner som stör mig. Om den vore sann hade vi S-Bahn lite överallt i sverige.

Med vänlig hälsning John Eriksson, Skåne (som har åkt S-Bahn i Hamurg, Berlin och Köpenhamn. Pendeltågen i Stockholm skiljer sig inte från Skånes lokaltåg - och här heter de "Pågatåg" och regionaltågen "Øresundståg"). (nicht signierter Beitrag von 83.249.42.14 (Diskussion) 11:05, 26. Mai 2010 (CEST)) Beantworten

Ja, för det är självbenämningen. S-Bahn-meningen betyder inte, att Stockholms pendeltåg är ett S-Bahn-tåg, utan att man kan jämföra det med ett sånt. Dvs att jag inte heller förstår vad problemet är. Hofres 11:12, 26. Mai 2010 (CEST)Beantworten
Jag antar att Du är Tysk , och har intresserat Dig för Sverige. (Det kunde naturligtvis vara tvärtom eller på ett tredje vis)

Men först kan man inte jämföra Pendeltågen i Stockholm med S-Bahn i Hamburg eller Berlin - där ju S-Bahn och U-Bahn kompletterar varandra. S-Bahn kör som tunnelbana och U-Bahn som högbana - men det viktiga, problemet som jag kan förstå att Du kanske har svårt att förstå är att det finns andra tåg i Sverige - med samma standard som Pendeltågen i Stockholm, utgår jag från. Nu är jag inte ute efter att kalla Skånes Pågatåg eller Öresundståg för något annat än vad de är. Och det skall, anser jag, inte Stockholmarna heller göra.

När det gällde S-tågen i Köpenhamn menade Wikipedias svenska chefer i Stockholm att S-tågen i Köpenhamn var "Pendeltåg", trots att de har tunnlar, egna spår, egna perronger, 35 stationer i centrum (zone 1+2), eget elsystem och att man inte kan applicera en stockholmsterm utanför Stockholm.

Det blev ett väldigt ståhej, och till sist fick artikeln heta "Köpenhamns S-tåg".

Gällande Metron i Köpenhamn kom nästa "attack" - enl. regler skulle alla tunnelbanor i hela världen benämnas just "Tunnelbanor" - UTOM i Helsingfors - eftersom det är så VÄLKÄNT att det heter Metro där (bland stockholmare). Återigen samma bråk, tills artikeln äntligen fick heta Köpenhamns Metro. Just nu har både Berlins och Hamburgs S-Bahn döpts om till "Pendeltåg" - som alltså bara är ett egennamn - inte ett begrepp i svenska språket, och som enbart finns i Stockholm.

Att man i Danmark och Tyskland kan åka runt med enbart S-Bahn eller kombinera S-Bahn med U-Bahn/Metro - och även RE-Bahn (finns även i DK) är i princip tabu att omnämna på svensk Wikipedia. Men 1/8 del av befolkningen kan inte få bestämma vad tåg skall heta och jämföras med i hela världen. För mig att läsa "Pendeltåg" säger mig ingenting. Jag är aldrig i Stockholm. Har aldrig sett ett pendeltåg. Jag hoppas att Du förstår saken bättre nu. Det är ett slags "krig" mellan Stockholm och resten av Sverige. Särskillt mellan Skåne och Stockholm (men även I Norrland och i Göteborg är man trötta på Stockholm)

Nästa gång Du åker till Skandinavien vill jag rekommendera att Du istället passar på att besöka Köpenhamn och Öresundområdet istället - dessutom sparar du 2 x 600 km att köra eller flyga. MED HOPP OM FÖRSTÅELSE OCH VÄNLIG HÄLSNING. /Pontus Eriksson, Landskrona (vid Öresund 25 km från Kopenhagen)

Hej. Jag ska tänka på det nästa gång jag kommer till Sverige. Västkusten är ju också fin och då passar jag på att åka förbi Öresundområdet då också. Mvh, --Svens Welt 09:16, 27. Mai 2010 (CEST)Beantworten

Vielen Dank herr Welt, Ich hopfe Sie jetz die situation schwedens ein bitchen besser verstehen. Am västkusten nur "se upp för brännmaneter" Ich hopfe mein erste Diskussion nicht für Schlemm wahr. Ich danke sehr viel für unser diskussione und unschuldigung mein Deutch nicht so gut als Ihren Schwedich sein. AviatorPontus 05:14, 28. Mai 2010 (CEST)Beantworten

Om jag få skriver här: Jag tyker att begrepet S-Bahn kan användas i många fall. I Schweiz finns ett S-Bahn-system i städer som har bara ca. 50'000 invånare. Det stanner inte många gånger i centralorten, de går inte varje 5 minuter och det finns tunnel bara där det behövas var det finns berg. Jag skulle säga att det är helt ok at kalla pendeltåg i Sverige S-Bahn och T-Bana U-Bahn. Men i tysk Wikipedia det är vanligt att anväder olika begrep på nästan samma sak om det är i ett annat land.--Bk1 168 (D) 11:29, 4. Jun. 2010 (CEST)Beantworten

Hej![Quelltext bearbeiten]

Schön, Deine Kirchenartikel! Danke dafür! Hälsningar! --Klugschnacker 12:46, 20. Aug. 2010 (CEST)Beantworten

Dem schließe ich mich an. Wir haben ja bald alle zusammen. :-) --Bk1 168 (D) 01:22, 21. Aug. 2010 (CEST)Beantworten
Danke ebenfalls. Schön, dass die Links in der Liste jetzt blau sind. Sorry, wegen der späten Antwort. Viele Grüße, --Svens Welt 20:34, 31. Aug. 2010 (CEST)Beantworten

JEW[Quelltext bearbeiten]

FYI, Hofres 14:25, 7. Sep. 2010 (CEST)Beantworten

War ja klar, wie das laufen wird. Anscheinend verfügt der Benutzer über eine riesige Bibliothek und kann mindestens 15 Sprachen. Deswegen werden auch immer die seltsamsten Quellen angegeben, auch wenn der Artikel einfach nur ein übersetzter Blogeintrag ist. Aber hey, es steht ja eine Quelle drin. Also alles wie gehabt. Das Problem besteht weiterhin. Viele Grüße, Svens Welt 16:21, 12. Sep. 2010 (CEST)Beantworten

Rundkirchen in Skandinavien[Quelltext bearbeiten]

Hallo Sven, könntest du hier noch etwas ergänzen? Besten Dank! – Simplicius 01:00, 27. Okt. 2010 (CEST)Beantworten

Hallo, ich schau mal, wie ich Zeit dazu finde. Grüße, --Svens Welt 18:32, 30. Okt. 2010 (CEST)Beantworten

Mehedeby[Quelltext bearbeiten]

Hej, interesse und Gelegenheit? --Prolineserver 22:07, 8. Nov. 2010 (CET)Beantworten