Benutzer:Alex 60489/City Night Line

aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
Zur Navigation springen Zur Suche springen
Logo CNL
Seizoenstrein van City Night Line kort voor Brig
Dubbeldeks slaapwagen van de CityNightLine-route Aurora in het hoofdstation van Mannheim op weg richting Kopenhagen

City Night Line

City Night Line (afkorting: CNL, rijtuigkleuren: wit/rood) is een treinsoort voor nachttreinen in Europa. De vroegere spoorwegmaatschappij CNL AG exploiteerde deze treinen. Evenals DB AutoZug GmbH was dit een volle dochter van DB en werd per 1 januari 2010 d.m.v. een asset deal in DB geïntegreerd.

Geschiedenis[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

In 1998 werden de nachttreinactiviteiten van Deutsche Bahn met de treinsoorten EN (EuroNight) en UEx (Urlaubsexpress) van DB Fernverkehr AG uitbesteed aan DB AutoZug GmbH. Een jaar later werd CityNightLine AG, gevestigd in Zürich (tot dan een gemeenschappelijke onderneming van DB, de Oostenrijkse ÖBB en de Zwitserse SBB) een volle dochter van DB Fernverkehr AG. CNL kwam onder dezelfde leiding als DB Autozug GmbH. Hiermee lag de verantwoordelijkheid voor alle nachttreinsoorten die tot vandaag de kern van het net van City Night Line vormen, vanaf dit tijdstip in één hand. Service, wagenmateriaal en prijzen van de CityNightLine en de Duitse tegenhanger werden echter gescheiden voortgezet.

Parallel met de integratie van de ondernemingen werd de aanduiding van de nachttreinen van DB Autozug GmbH veranderd in de treinsoort DB Nachtzug. Bij de invoering van de nieuwe dienstregeling op 15 december 2002 was het treinenpark van de DB-nachttreinen uitgebreid tot 20 treinen.[1]. Met de opkomst van de goedkope luchtvaartmaatschappijen en de uitbreiding van het internationale hogesnelheidsnetwerk in het treinverkeer zag DB de noodzaak het nachtreisverkeer op de gewijzigde eisen van de verkeersmarkt uit te richten. Het doel was het nachtreisverkeer als aanvullend verkeer een rol te laten spelen naast het hogesnelheidsverkeer op lange afstanden (tussen 800 en 1500 km). Om dit te bereiken werden de bestaande treinsoorten CityNightLine (CNL), DB NachtZug (NZ) en UrlaubsExpress (UEx) in het nieuwe product City Night Line (CNL) geïntegreerd. Parallel werd het product in de prijssystemen en de verkoop van de diverse vertreklanden geïntegreerd. Het routenet werd conform de doelstelling nieuw geconcipieerd: verbindingen parallel met het langeafstandsverkeer werden geschrapt, routes werden doelgericht verlengd en sterk seizoensgebonden en toeristische bestemmingen werden ten gunste van dagelijkse verbindingen opgegeven.

In het kader van de bundeling van het aanbod werden oudere reistreinrijtuigen buiten dienst gesteld. De hele vloot van slaap- en couchettewagens en wagens met relaxfauteuils is sindsdien van airconditioning voorzien. De wagens kregen een uniform uiterlijk met een rood/witte vensterbies. De deuren zijn geheel wit gehouden. De service werd voor alle routes gestandaardiseerd.

Uitrusting van de treinen[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

City Night Line treinen bestaan uit rijtuigen met of zonder compartimenten met relaxfauteuils, couchetterijtuigen, slaaprijtuigen en restauratiewagens. Op alle routes is een speciaal compartiment aanwezig voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. Om het meenemen van bagage te vergemakkelijken worden er ofwel gecombineerde couchette-/bagagerijtuigen ofwel zitrijtuigen met speciaal bagage-/ fietscompartiment gebruikt.

De slaapwagens zijn speciaal voor City Night Line ontwikkeld. Momenteel worden er 2 types gebruikt: de dubbeldeksslaapwagen (model 171.X en 172.X) en de zogenaamde Comfortline (model 173.1). De rijtuigen hebben airconditioning en per compartiment twee, deels drie bedden, in de zogenaamde deluxe-versie met eigen badruimte (douche, wasgelegenheid en WC). Anders heeft elk compartiment een wastafel, douche en WC in dezelfde gang. Laptopaansluitingen zijn alleen in de nieuwere Comfortline beschikbaar. De compartimenten zijn voorzien van ‘normale’ bedden.

De couchette- en zitrijtuigen zijn omgebouwde versies van bestaande typen van Deutschen Bundesbahn en Deutschen Reichsbahn. De couchetterijtuigen zijn voorzien van 4 of 6 couchettes. Er zijn drie subtypen met uiteenlopende extra functies:

  • couchetterijtuig (model 248.5)
  • couchetterijtuig met compartiment voor reizigers met een mobiliteitsbeperking (model 249.1)
  • couchette-/bagagerijtuig (model 874.1)

Als zitrijtuigen worden rijtuigen met compartimenten (zes zitplaatsen per compartiment, model 236.9) en rijtuigen zonder compartimenten met relaxfauteuils (typen 875.X) ingezet.

De verbindingen[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Het routenet van de City Night Line heeft het doel het Europese langeafstandsnet voor lange reizen uit te breiden. Rijtijden langer dan zes uur worden naar de nacht verplaatst en kunnen zo zonder extra tijdverlies slapend worden afgelegd.

De treinen van City Night Line rijden als doorgaande rijtuigen. Ze rijden vanaf hun gemeenschappelijke startstation van de route samen als één trein en worden daarna in een station van elkaar gescheiden en aan andere treinen gekoppeld om naar de verschillende doelstations te rijden. Voor de andere richting wordt analoog te werk gegaan.

Zo rijden de treinen van de verbinding Amsterdam - München en Amsterdam - Zürich tot Mannheim gemeenschappelijk. Daar worden ze van elkaar gescheiden. Het treingedeelte naar München wordt gecombineerd met een uit Parijs komende trein richting München, het treingedeelte naar Zürich met een uit Hamburg komende CNL. Bij de overgang naar het dienstregelingsjaar 2009/2010 werd het aantal rangeerprocessen tot één per net gereduceerd.

Treinnummer Naam van trein Treintraject
CNL 40447/40473 Borealis AmsterdamKopenhagen
CNL 1287/1286 Pyxis Hamburg-München
CNL 450/451 Persus Parijs–Berlijn
CNL 40418/40451 Cassiopeia (Innsbruck)–MünchenParijs
CNL 358/363 Pictor München–Venetië
CNL 419/418 Pollux AmsterdamMünchen–(Innsbruck)
CNL 40419/40478 Pegasus AmsterdamZürich–(Brig)
CNL 1258/1259 Sirius (Binz)-Berlijn–Zürich
CNL 458/459 Canopus PraagZürich
CNL 1246/1247 Capella München Hbf/Oost-Berlijn
CNL 479/478 Komet HamburgZürich–(Brig)
CNL 473/472 Aurora KopenhagenBasel
CNL 485/484 Lupus MünchenRome
CNL 457/456 Kopernikus AmsterdamPraag
CNL 40479/50451 Andromeda HamburgParijs
CNL 50473/40456 Orion KopenhagenPraag

Tarieven en prijzen[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Duitsland[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Reservierungsentgelte und Preisbeispiele 2011
Reservierungsentgelte und Preisbeispiele 2011

Het CNL-vervoer valt qua tarief in de productklasse IC/EC (vroeger productklasse B), de op één na hoogste van de drie productklassen van het personenvervoer van DB. Voor de City Night Line gelden alle “Spar”-prijzen van het langeafstandsverkeer en de bijbehorende kortingsmogelijkheden (BahnCard).

De inmiddels gebruikelijke speciale aanbiedingen in het langeafstandsverkeer (bijvoorbeeld het Lidl-Ticket en het Tchibo-Ticket) gelden in de regel, maar niet altijd ook in de City Night Line. De geldende condities voor de aanbiedingen dienen in acht genomen te worden.

Een vervoersbewijs kan op zijn vroegst worden gekocht drie maanden voor de eerste dag waarop het geldig is. Voor groepsreizen bedraagt deze periode tot twaalf maanden, voor zover de betreffende dienstregeling al bekend is.[2]

Naast het vervoersbewijs is er een reservering vereist (zie bovenstaand diagram s. o.). De reservering dient tevens als vergoeding voor de extra diensten ’s nachts en is per comfortcategorie verschillend.

Andere landen[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Nederland

In Nederland wordt de City Night Line algemeen verkocht voor de zogenaamde marktprijzen, zoals die in Duitsland voor het transitovervoer gelden. Passagiers met vervoersbewijs (bijv.  Interrailers) kunnen reserveringen ook apart kopen.

Oostenrijk

Analoog aan Nederland

Zwitserland

Analoog aan Duitsland. Wegens het hoge transito-aandeel, d.w.z. reizen richting Nederland, Tsjechië of Denemarken, is het aandeel van vervoersbewijzen voor marktprijs hoog.

Frankrijk

In Frankrijk worden de treinen volgens het SNCF-systeem verkocht. Dit is een marktprijssysteem met bepaalde Franse bijzonderheden (bijv.  senioren- en juniorentarieven). Een andere bijzonderheid is dat voor couchetterijtuigen voor 4 personen een eersteklasvervoersbewijs nodig is.

Italië

Het principe lijkt op dat van Frankrijk, maar met eigen bijzonderheden.

Zie ook[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Weblinks[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

Commons: CityNightLine – Sammlung von Bildern, Videos und Audiodateien
  1. Fahrplanwechsel. In: Eisenbahn-Revue International, Heft 11/2002, ISSN 1421-2811, S. 498 f.
  2. Beförderungsbedingungen für Personen durch die Unternehmen der Deutschen Bahn AG (BB Personenverkehr), Punkt punt 2.1, met situatie van 1 september 2007.
{{DEFAULTSORT:Db City Night Line}}
[[Kategorie:Deutsche Bahn AG]]
[[Kategorie:Zuggattung]]

[[da:DB NachtZug]]
[[en:DB NachtZug]]
[[nl:DB NachtZug]]

Noten[Bearbeiten | Quelltext bearbeiten]

[1] Fahrplanwechsel. In: Eisenbahn-Revue International, 11/2002, ISSN 1421-2811 (http://dispatch.opac.d-nb.de/ DB=1.1/ CMD?ACT=SRCHA& IKT=8& TRM=1421-2811), p. 498 f.

[2] Beförderungsbedingungen für Personen durch die Unternehmen der Deutschen Bahn AG (BB Personenverkehr), punt 2.1, met situatie van 1 september 2007.

[3] http://www.citynightline.nl