Vrilissia

aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
Dies ist eine alte Version dieser Seite, zuletzt bearbeitet am 23. April 2008 um 21:22 Uhr durch Dimorsitanos (Diskussion | Beiträge). Sie kann sich erheblich von der aktuellen Version unterscheiden.
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Ευρωπαϊκή Ένωση Ελληνική Δημοκρατία Ελλάδα

Δήμος Βριλησσίων

Έμβλημα Βριλησσίων Βριλήσσια


Έκταση 3,856 χμ2 (3.856 στρέμματα)
Υψόμετρο 245-310 μ
Πληθυσμός 25.582 κάτοικοι (2001)
Πυκνότητα Πληθυσμού 6.634 κάτοικοι/χμ2 (2001)
Ταχυδρομικός Κώδικας 152 35

250px|

Πόλη Αθηνών
Νομαρχία Αθηνών
Νομός Αττικής
Περιφέρεια Αττικής
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Κεντρική Ελλάδα
Χώρα Ελλάδα

Δημαρχείο Βριλησσίων

Δήμαρχος Κώστας Ιωαννίδης (2006)
Διεύθυνση Δημητρίου Βερνάρδου 23
Τηλέφωνο 210-6871700
Αποστολή Fax 210-6838106
Ε-mail pressoffice@vrilissia.gr
Ιστοσελίδα www.vrilissia.gr

Συντεταγμένες: Vorlage Coord: Einbindungsfehler
Bitte verwende Vorlage:Coordinate.
Koordinaten fehlen! Hilf mit.

Τα Βριλήσσια αποτελούσαν στην αρχαιότητα τμήμα της περιφέρειας του Δήμου Φλύας, ο οποίος καταλάμβανε την έκταση που απλώνεται από το Ψυχικό έως το Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή.

Σήμερα συνιστούν ένα σύγχρονο και ήπια αστικοποιημένο βορειοανατολικό προάστιο του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών.

Η περιοχή εντοπίζεται στους νοτιοδυτικούς, προσβάσιμους πρόποδες της Πεντέλης, απ' όπου πήρε την ονομασία της, καθώς το πεντελικό όρος στην αρχαιότητα αποκαλείτο "Βριλησσός" . Βρίσκεται εντός του λεκανοπεδίου της Αθήνας, το οποίο περικλείεται από τα όρη Πεντέλη, Πάρνηθα, Αιγάλεω και Υμηττός και υπάγεται διοικητικά στη Νομαρχία Αθηνών.

Τα διοικητικά όρια του δήμου εκτείνονται από τη ρεματιά του Χαλανδρίου έως και τους πρώτους λοφίσκους του πεντελικού, γνωστούς ως λόφους πατήματος και κουφού, σε απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων βορειοανατολικά από το κέντρο των Αθηνών, 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Παλλήνης και 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κηφισιάς. Η έκταση δε της περιοχής ανέρχεται σε 3,8 χμ2.

Kατά την απογραφή του 2001 o Δήμος παρουσίαζε 25.582 κατοίκους, ενώ σήμερα συγκεντρώνει σύμφωνα με εκτιμήσεις πληθυσμό των 40.000 ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε χμ2 αντιστοιχούσαν το 2001 6.634 κάτοικοι, ενώ σήμερα σε κάθε χμ2 κατοικούν περίπου 10.373. Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού παρατηρήθηκε τη δεκαετία του '80 ύψους 118,4%, ενώ ο οικιστικός κορεσμός επέρχεται μεταξύ δεκαετίας του '90 και της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, με δυναμική ανοικοδόμηση.

Στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης συγκαταλέγεται η ήπια δόμηση που εξαντλείται στο κέντρο σε τέσσερις το πολύ ορόφους, ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι και το ποσοστό ιδιωτικού πρασίνου. Το οικιστικό κέντρο της πόλης συγκεντρώνεται γύρω από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου, ενώ η εμπορική αξία της περιοχής εκτείνεται κυρίως κατά μήκος της Λεωφόρου Πεντέλης. Ο Δήμος χαρακτηρίζεται ως περιοχή αμιγούς κατοικίας, ενώ το εισοδηματικό επίπεδο των κατοίκων θεωρείται από μεσοαστικό έως αρκετά υψηλό.

Από το 1949 τα Βριλήσσια αποτελούν αυτόνομη διοικητική οντότητα της Ανατολικής Αττικής έπειτα από τη διάσπαση από το Χαλάνδρι, ενώ το 1990 αναγνωρίζονται ως Δήμος του αθηναϊκού συγκροτήματος. Γνωρίζουν ανάπτυξη το 2004 στο γενικότερο κλίμα ανάπλασης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ ολοκληρώνεται ο οδικός δακτύλιος της πόλης, γίνονται έργα ανάπλασης, διαπλάτυνσης της κεντρικής λεωφόρου και αποτροπής της διαμπερούς κυκλοφορίας. Η πόλη συνδέεται με όλα τα μέσα αστικών και υπεραστικών μετακινήσεων της Αττικής μετά τη διέλευση της Αττικής Οδού, την ολοκλήρωση της Περιφερειακής Υμηττού, το Μετρό, τον Προαστιακό και τη σύνδεση μέσω του τελευταίου με τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο. Μετά από μακρόχρονους αγώνες παραδίδεται και σε επίσημη τελετή η Ναυτική Βάση, ενώ δίνεται το έναυσμα για τη μαζική δημιουργία χώρων πρασίνου.

Οι αντικειμενικές αξίες το 2007 κυμαίνονται από 1.550 - 2.050 ευρώ, σε παρόμοια επίπεδα με το γειτονικό Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή. Οι εμπορικές τιμές σπάνε το φράγμα των 2.000 ευρώ κυμαινόμενες μεταξύ 2.200 και 3.000 ευρώ.

Δήμαρχος της πόλης είναι από το 2007 ο κ. Κώστας Ιωαννίδης, ενώ με τον τίτλο του επιτίμου προέδρου του δήμου έχει τιμηθεί ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος ως πρόεδρος της κοινότητος επί σειρά ετών κι ο οποίος βοηθάει σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης από τη θέση του συμβούλου.

Πλατεία Αναλήψεως
Εθνικό Ωδείο: Παράρτημα Βριλησσίων
Η Ιστορική Πλατεία των Βριλησσιωτών
Κέντρο Εστίασης Κεντρικής Πλατείας

Ταυτότητα Περιοχής

Ετυμολογικές & Ερμηνευτικές Αναφορές

thumb|Αναλυτικός Χάρτης Βριλησσίων

Αναφορές στο όνομα «Βριλησσός» (ή εναλλακτικά «Βριληττός») γίνονται από τον Θουκυδίδη, τον Ηρόδοτο και το Στράβονα. Η ονομασία αυτή υποστηρίζεται πως σημαίνει «Ισχυρός Λίθος» (βρι=ισχύς από το βριάω + λη=λίθος από το λάας=πέτρα>λατομείο + πελασγική κατάληξη σός) και αποτελεί την αρχική ονομασία του σημερινού Πεντελικού Όρους. Το βουνό αποκαλείτο τοιουτοτρόπως λόγω των ισχυρών λευκών πετρωμάτων και των καλαίσθητων μαρμάρων που εξορύσσονταν από αυτό και που χρησιμοποιήθησαν στην κλασική εποχή για τα μνημεία της Ακροπόλεως (καθώς και για τα μοντέρνα κτίρια του 19ου αιώνα στην Αθήνα), πριν την εγκατάσταση της Ιεράς Μονής Πεντέλης το 1576 από τον επίσκοπο Ευρίπου, Τιμόθεο Μεντέλη.

Στο έμβλημα του Δήμου απεικονίζεται γνωστό αρχαιοελληνικό εύρημα, ενώ στο κεντρικό πάρκο της πόλης (Πλατεία Ελευθερίας) έχει φιλοτεχνηθεί ογκόλιθος, αναπαριστώντας το σχήμα του Δήμου.

Ο κάτοικος της περιοχής ονομάζεται Βριλησσιώτης-Βριλησσιώτισσα, ενώ στον πληθυντικό αποκαλούνται Βριλησσιώτες-Βριλησσιώτισσες.

Ιστορική Εξέλιξη

Ο επιβλητικός Βριλησσός

Η ιστορία των Βριλησσίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική εξέλιξη του Πεντελικού. Στο σταυροδρόμι μεταξύ της εύκαρπης γης των Φλυέων και του αρχαίου όρους πραγματοποιείτο η διέλευση των υπέρογκων μαρμάρων έπειτα από εξορύξεις προς την πρωτεύουσα των Αθηναίων. Στις εξορύξεις του νότιου τμήματος του βουνού οφείλεται και η άγρια εικόνα της περιοχής του Πατήματος και των βόρειων συνοικιών του Γέρακα. Από την ίδια γη διοχετευόταν το υδροδοτικό φορτίο που ενίσχυε το δεύτερο (κατά άλλους το πρώτο) σύστημα ύδρευσης στην ιστορία της Αττικής, με αφετηρία το σημερινό λόφο του Προφήτη Ηλία στη Νέα Πεντέλη (ζώνη δεξαμενής) και τελικό προορισμό την πλατεία δεξαμενής στο σημερινό Κολωνάκι των Αθηνών, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους του Αδριανού. Η κεντρική δεξαμενή είχε κατασκευαστεί κατά μήκος του Κηφισού ποταμού που ένωνε τα πευκόφυτα όρη Πεντέλης και Πάρνηθας με την πεδιάδα της ιστορικής πόλης. Έτσι ερχόμαστε στα νεότερα χρόνια, με την Αττική γη να γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη άνθιση σε κάθε γωνιά της.

Παραδοσιακή Γειτονιά

Στα χρόνια της σύστασης του κράτους των Γραικών γνωρίζει οικιστική ανάπτυξη και ένα γραφικό χωριό βορειοανατολικά της Αθήνας, πλούσιο σε βλάστηση και υδάτινο πλούτο, το όμορφο Χαλάνδρι, σε τοποθεσία του αρχαίου δήμου των Φλυέων, τόπο καταγωγής του Ευριπίδη και πολλών λοιπών επιφανών Αττικών κατοίκων. Το μεγαλύτερο τμήμα των εκτάσεων ανήκουν στον Τούρκο μεγαλογαιοκτήμονα Χαλά. Η περιοχή είναι προσβάσιμη μέσα από το μονοπάτι της σημερινής οδού Αποστολοπούλου και το κέντρο του χωριού τοποθετείται πλησίον της Ρεματιάς που πηγάζει από το Πεντελικό Όρος και καταλήγει στην πεδιάδα των Χαλανδραίων. Βορειοανατολικά του παραδοσιακού κέντρου κείτονται απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που χρησιμοποιούνται από κατοίκους για γεωργία και κτηνοτροφία, στους πιο προσβάσιμους πρόποδες του Πεντελικού Όρους, στο "πάτημα" του βουνού. Οι κάτοικοι εκμεταλλεύονται τα αμπέλια και τις ελιές που έχουν προικίσει την ευρύτερη γη του πεντελικού τοπίου, προσελκύοντας Μαραθωνείς γεωργούς, ενώ η περιοχή προσφέρεται και για βοσκή των ζώων των Σαρακατσαναίων Πεντελιωτών. Εκείνη την εποχή ο οικισμός εμφανίζεται στους χάρτες ως τμήμα της ευρύτερης περιοχής της Φραγκοκλησιάς, ονομασία δανεισμένη από τα χρόνια της φραγκοκρατίας, στη σημερινή Τούφα Χαλανδρίου.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής το Χαλάνδρι ερημώνει και σε κεντρική έκταση της περιοχής δημιουργείται το τοπικό μαυσωλείο προς τιμήν των χαμένων κατοίκων της περιοχής από τον εφιάλτη του πολέμου, λίγο μετά την απελευθέρωση.

Στο Πάτημα δημιουργείται και ο τοπικός τάφος των πεσόντων αγροτών της περιοχής. Λίγο πιο ανατολικά λατόμοι έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδος όπως Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη προκειμένου να εργαστούν στα λατομεία που ανθούν στην περιοχή.

Μνημείο Πεσόντων

Το ιστορικό βουνό χάνει ένα μεγάλο μέρος της ομορφιάς του, αλλά η περίοδος αυτή συνδέεται με την ενίσχυση των Ελλήνων υπηκόων ώστε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Παρά ταύτα, η γειτονική περιοχή διασώζει το φυσικό της κάλλος και μικρά παραπήγματα οικοδομούνται γύρω από τη μονή Αναλήψεως του Κυρίου και του Αγίου Αντωνίου λίγο πιο ανατολικά.

Το 1948 γίνονται στη περιοχή οι πρώτες προσπάθειες διάτρησης του εδάφους που αποδεικνύεται πλούσιο σε νερό με συνέπεια την σταδιακή ανάπτυξη της περιοχής, που αρχικά λαμβάνει παραθεριστικό χαρακτήρα. Το 1949, δημιουργείται η μικρή τοπική κοινωνία που καταφέρνει να διαμορφώσει τη δική της προσωπικότητα και να αποσχιστεί από το Χαλάνδρι. Το όνομα που αποφασίζεται να δοθεί στη νεοιδρυθείσα κοινότητα της Ανατολικής Αττικής είναι "Βριλήσσια", ονομασία ιστορική που τιμά το ξεχασμένο όνομα του Βριλησσού, ήτοι τη σημερινή Πεντέλη. Πρωτεύουσα της νομαρχίας καθίσταται η γειτονική πόλη της Αγίας Παρασκευής. Βόρεια του παραδοσιακού οικισμού της Αναλήψεως ιδρύεται Νατοϊκή Ναυτική Βάση του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία αποτελεί, στα χρόνια που ακολουθούν, δημοφιλή προορισμό προς εκτέλεση της στρατιωτικής θητείας, μαζί με τη στρατιωτική βάση της Πεντέλης.

Datei:Υδραγωγείο Βριλησσίων β.jpg
Υδραγωγείο Βριλησσίων

Πολλοί που πάσχουν από άσθμα εκείνη την εποχή έρχονται για παραθερισμό λόγω του καλού κλίματος και κάπως έτσι αρχίζει ο εποικισμός της περιοχής. Ένα μικρό ποσοστό καταλαμβάνει και ο αγροτικός πληθυσμός που μετακινείται από το Μαραθώνα προς την περιοχή (όπως επίσης και στην Ανθούσα, το Γέρακα και τα Μελίσσια), ενώ αρκετά είναι και τα μαρμαράδικα στη βόρεια πλευρά λόγω της γειτνίασής του με το δραστήριο σε εξορύξεις Πεντελικό Όρος που λειτουργούν έως και τη δεκαετία του '70, οπότε και κλείνουν προς σεβασμό στο επιβλητικό όρος και παραχωρείται μια έκταση για τη στέγαση των εργατών (σημερινή Νέα Πεντέλη).

Στη δεκαετία του '70, όταν γειτονικές περιοχές οικοδομούνται με φρενήρεις ρυθμούς, τα Βριλήσσια εξακολουθούν να θεωρούνται μια ιδιαιτέρως απομακρυσμένη και αποκομμένη συγκοινωνιακά περιοχή. Οι κάτοικοι συνεισφέρουν τον οβολό τους προς ανοικοδόμηση του τοπικού τους Ναού της Αναλήψεως, έργο που ολοκληρώνεται το 1971. Στα χρόνια που ακολουθούν τίθενται οι πρώτες σωστές βάσεις ανάπτυξης των Βριλησσίων. Χαράσσεται το ιδιαιτέρως προσεγμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο κέντρο του δήμου και διαμορφώνεται σταδιακά το προφίλ της περιοχής, γύρω από το παραδοσιακό κέντρο της Αναλήψεως.

Έτσι φθάνουμε στις αρχές της δεκαετίας του '80 με το κέντρο της έως τότε κοινότητος να καλύπτεται κυρίως από εξοχικές κατοικίες και μονοκατοικίες. Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες σταδιακά διακόπτονται και πολλοί μικρογαιοκτήμονες αξιοποιούν τις εκτάσεις τους που αρχίζουν να αποκτούν ξαφνικά αξία. Η κοινότητα, μαζί με τις γειτονικές της περιοχές, ενσωματώνεται στο αθηναϊκό πολεοδομικό συγκρότημα και στο διάστημα που ακολουθεί παρατηρείται εσωτερική "μετανάστευση" κατοίκων από την Πειραϊκή.

Το μεγαλύτερο τμήμα του σημερινού δήμου οικοδομείται κατά τη δεκαετία του '90, οπότε καθίσταται η ευρύτερη περιοχή Βριλησσίων-Μελισσίων-Χαλανδρίου και Πεντέλης πόλος έλξης για πληθώρα ηθοποιών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Πλέον, η περιοχή αναγνωρίζεται ως αυτόνομος δήμος, δεν παύει όμως να είναι ξεχασμένη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό της Αθηναϊκής Νομαρχίας όσον αφορά αναγκαία έργα υποδομής.

Παραδοσιακά Αρχοντικά

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αποτελεί η καθιστική διαμαρτυρία μαθητών επί της Λεωφόρου Πεντέλης για την τοποθέτηση φαναριών στις διασταυρώσεις των σχολείων και ιδίως επί της Σισμανογλείου όπου πραγματοποιούνται πολλά ατυχήματα. Λόγω της οικιστικής δημοφιλίας του Πεντελικού Όρους, σε συνδυασμό με την απουσία κτηματογράφησης και το σαθρό νομοθετικό χαρακτήρα του άρθρου 24 του Συντάγματος η δεκαετία του '90 στιγματίζεται από τον εφιάλτη των πυρκαγιών. Η τοπική κοινωνία και η ευρύτερη περιοχή συγκλονίζεται από τις φωτιές που ξεσπούν στο πολύπαθο όρος στη δεκαετία του '80, το 1995 και το 1999, με την παντελή έλλειψη προληπτικής προστασίας και την εθελοτυφλία για την μεταεμπρηστική δόμηση. Οι πιο ευαισθητοποιημένες κοινωνικές ομάδες των μαθητών και καθηγητών των σχολείων, πραγματοποιούν εθελοντικές αναδασώσεις στις καμένες δασικές εκτάσεις του βουνού, ενώ η πόλη των Βριλησσίων έκτοτε καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτη στις πλημμύρες.

Ο σεισμός του 1999 που προκαλείται από τη διέγερση στο ρήγμα της Πάρνηθας συγκλονίζει μεταξύ άλλων δήμων και τα Βριλήσσια. Σε λίγες παλαιές πολυκατοικίες του '70 παρατηρούνται ορισμένες φθορές (κίτρινη σήμανση), ενώ στις πολυκατοικίες του '80 και έπειτα δεν παρατηρούνται φθορές (πράσινη σήμανση), καθότι είναι οικοδομημένες σύμφωνα με τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό του 1984. Η μεγάλη απόσταση επίσης από το βουνό της Πάρνηθας αποβαίνει σωτήρια, σε αντίθεση με περιοχές όπως τα Λιόσια που συνταράσσονται από μεγάλες καταστροφές. Το 2000 καταρτίζεται ο δεύτερος αντισεισμικός κανονισμός με τον οποίο είναι σύμφωνες οι προσεχείς κατασκευές. Όσοι κάτοικοι έχουν την οικονομική ευχέρεια προβαίνουν σε ενίσχυση των υποστυλωμάτων ακόμα και των "πρασίνων" πολυκατοικιών. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με αναφορές γαιολόγων, μια πιθανή διέγερση στο ρήγμα της Πεντέλης δύναται να αντισταθμιστεί από τα σκληρά της πετρώματα, όπως και στον Υμηττό, σε αντίθεση με τα ευάλωτα πετρώματα της Πάρνηθος και του Αιγάλεω.

Στις αρχές του 2000, οπότε και ολοκληρώνεται η οικιστική ανάπτυξη του δήμου, γίνεται τόπος μόνιμης κατοικίας και για Αμερικανούς, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι Κηφισιάς και Αγίας Παρασκευής (περιοχές με πολλούς κατοίκους ή επισκέπτες από Αμερική λόγω των ξενοδοχείων και των κολλεγίων αντίστοιχα). Το μεγαλύτερο κομμάτι των οικοδομήσιμων εκτάσεων έχει πλέον καλυφθεί και οι πιο ορεινές και φιλήσυχες γειτονιές αρχίζουν να ελκύουν πληθυσμό από τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, καθότι αδύνατες να οικοδομηθούν με τη μέθοδο της αντιπαροχής ως κατακερματισμένες και επί του ορεινού τοπίου ευρισκόμενες.

Διέλευση Αττικής Οδού

Το 2004 καθίσταται έτος καθοριστικό για την ανάπτυξη των Βριλησσίων. Με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο γειτονικό Μαρούσι, σε συνδυασμό με κάποιες πολιτικές συγκυρίες, ο δήμος ευνοείται και βγαίνει από την αφάνεια και την απομόνωση με έργα που επιζητούσε για τουλάχιστον 15 χρόνια. Συνδέεται με την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική μέσω της Αττικής Οδού, του Μετρό και του προαστιακού σιδηροδρόμου, εγκαινιάζεται δημοτική συγκοινωνία, βελτιώνονται κάποιες λεωφορειογραμμές και πραγματοποιούνται αντιπλημμυρικά σε ορισμένες γειτονιές που τα είχαν μεγάλη ανάγκη.

Ο μεγαλύτερος όγκος των ελεύθερων χώρων αξιοποιείται μέσα στο διάστημα που ακολουθεί, καθώς διαμορφώνεται το Αττικό Πάρκο και γίνονται τα απαραίτητα έργα για την πρόσβαση σε αυτό, αξιοποιείται το πάρκο ΤΥΠΕΤ, έκταση απρόσιτη μέχρι τότε και εγκαθίσταται μοντέρνο πολιτιστικό κέντρο εντός του πάρκου, ενώ δημιουργούνται μικρές οάσεις πρασίνου σε κάθε γειτονιά. Έπειτα από τον οικιστικό κορεσμό της περιοχής, τα Βριλήσσια αρχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον Βρετανών και Γάλλων που επενδύουν στην περιοχή ως τόπο μόνιμης κατοικίας, ανακαινίζοντας παραμελημένα παλαιά αρχοντικά, όπως και στο ευρύτερο πεντελικό τοπίο.

Μετά από μακροχρόνιους και επίπονους αγώνες οι κάτοικοι των Βριλησσίων κατορθώνουν να πάρουν αυτό που τους ανήκει. Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιείται, παραδίδεται η ναυτική βάση στο δήμο, που μέχρι τότε λειτουργούσε ως χώρος αποθήκευσης μπάζων και απορριματοφόρων και διαμορφώνεται ένα υψηλής αισθητικής άλσος σε έκταση όπου επρόκειτο να εγκατασταθούν κεραίες υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ. Η διαπλάτυνση στο κεντρικό τμήμα της κύριας λεωφόρου του δήμου δίνει μια μεγάλη ανάσα στο κέντρο που ασφυκτιούσε μετά την έλευση της Αττικής Οδού και η πεζοδρόμηση και ανάπλαση της κεντρικής πλατείας αναλήψεως καθιερώνει το χαρακτηριστικό κέντρο εστίασης του δήμου. Πραγματοποιείται διάνοιξη δρόμων προς το μετρό της Πλακεντίας και γίνονται οι κατάλληλες συγκοινωνιακές επεμβάσεις για την αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, ενώ μετά από 2 χρόνια κάνει στάση ο διερχόμενος Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην κύρια είσοδο της πόλης. Τα Βριλήσσια επιπλέον εντάσσονται στο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) με 22 μέλη και πρόεδρο το Δήμαρχο Πεντέλης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών. Παρά ταύτα, η πόλη συγκλονίζεται ξανά από το μαύρο καλοκαίρι του 2007.[1]

Datei:Στροφή Βριλησσίων δ.jpg
Σύγχρονη Πόλη

Πολλές οι καταγγελίες που διατυπώνονται δημοσίως για φωτιά σε διεκδικούμενες δικαστικά εκτάσεις πρασίνου από συνεταιρισμούς ιδιωτών και οργανισμών. Αξίζει να σημειωθεί πως το Σεπτέβριο του ίδιου έτους αξιοποιείται κονδύλι του ΥΠΕΧΩΔΕ για χάραξη ρυμοτομικού σχεδίου στο "Άνω Πάτημα" Χαλανδρίου, όπως αποκαλείται στο σχετικό σχέδιο το κοίλωμα μεταξύ των λόφων Πατήματος και Κουφού, μια ζώνη που μέχρι και το καλοκαίρι προτεινόταν από τα Βριλήσσια για τοποθέτηση του ηλεκτρικού σταθμού των βορειοανατολικών προαστίων, καθώς δεν προβλέπεται δόμηση στη ζώνη αυτή, μετά την απόρριψη εγκατάστασης αυτής στη Ναυτική Βάση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως εάν η ζώνη αυτή κατοικηθεί, το Χαλάνδρι θα γίνει "μια γειτονιά" με τον ορεινό οικισμό της Πεντέλης. Τελικά ο σταθμός μεταφέρεται άτυπα στην εκτός σχεδίου έκταση της Δέσης στο Γέρακα. Το 2007, μετά από εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Νταμάρι Βριλησσίων, ενσωματώνεται και το 23ο μέλος του συνδέσμου, ο Γέρακας.

Πολιτική Ζωή

Τα Βριλήσσια από το 1949 που αποσπώνται από το Χαλάνδρι, αναπτύσσονται ως κοινότητα έως το 1990 υπό την προεδρεία του κ. Νίκου Παπαδόπουλου, ο οποίος καθίσταται και πρώτος δήμαρχος όταν αγνωρίζεται η πόλη ως Δήμος των Αθηνών. Έκτοτε συγκροτούνται σταδιακά τέσσερις δημοτικές παρατάξεις που συνδιοικούν την πόλη και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της μέσα από τις αποφάσεις που εκφράζονται στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου. Το 2007, ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση συγκροτείται το "Τοπικό Συμβούλιο Νέων" για τη δραστηριοποίηση των νεαρών και δημιουργικών μελών της πόλης στα ζητήματα που την αφορούν.

Διατελέσσαντες Δήμαρχοι

thumb|left|

Δήμαρχος Βριλησσίων 2007

Πρόεδροι και Δήμαρχοι διατελούν στα νεότερα χρόνια της ιστορίας των Βριλησσίων οι κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Σταμάτης Λώλας, Αργύρης Ντινόπουλος και Κώστας Ιωαννίδης. Ο κύριος Παπαδόπουλος προσφέρει τις υπηρεσίες του για ένα διάστημα στο γειτονικό Μαρούσι, ένα Δήμο με πολλά και ποικίλλα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους του, ενώ έπειτα επιστρέφει στα Βριλήσσια και τιμάται με τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου.

Πολιτικές Πρωτοβουλίες

Οι δημοτικές αρχές των Βριλησσίων έχουν εργαστεί σκληρά στην οικοδόμηση γερών σχέσεων με το γειτονικό Δήμο Χαλανδρίου, το Δήμο Πεντέλης και τη Νομαρχία Αθηνών.

Η αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή του κ. Ζαφειρόπουλου στο Χαλάνδρι φαίνεται από την επίσπευση της διάνοιξης της Λεωφόρου Ηρακλείτου προς την Αναπαύσεως, ένα έργο ιδιαιτέρως σημαντικό για την πόλη των Βριλησσίων, ενώ και τα Βριλήσσια έχουν επιδείξει από την πλευρά τους συμμετοχικό πνεύμα σε θέματα όπως στέγαση των μαθητών του Πατήματος έως ότου οικοδομηθεί το Δημοτικό Σχολείο, συγκοινωνιακή αρμονία με τους δρόμους του Πατήματος, καθολικός σχεδιασμός των ποδηλατοδρόμων κ.α. Οι καλές σχέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί η κατασκευή αναψυκτηρίου στο αττικό πάρκο, κάτι που εκτιμούσαν οι τοπικές δημοτικές αρχές πως θα δημιουργούσε κυκλοφοριακό φόρτο στα Βριλήσσια. Επιπλέον, αναδιαμορφώνονται οι γραμμές της δημοτικής συγκοινωνίας ώστε να μην επιβαρύνουν τους κατοίκους του Χαλανδρίου.

Η συνεργασία με την Πεντέλη είναι έκδηλη από τη συμμετοχή αμφότερων στον ΣΠΑΠ, καθώς και κοινές δράσεις που αφορούν τα δάση του Πεντελικού. Επιπλέον, ο Δήμος Βριλησσίων προβαίνει σε κατασκευή ηλεκτρονική σελίδας τουριστικής και πολιτιστικής ανάδειξης του Πεντελικού, μέσα από την ιστορική του εξέλιξη.

Εμφανής είναι και η στενή συνεργασία του Δήμου με το Νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρό σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα.

Δημοτικές Παρατάξεις

Περίοδος Παράταξη Εκπρόσωπος
1990-1998 Νέα Πνοή Νίκος Παπαδόπουλος
1999-2002 Όμορφη Πόλη Σταμάτης Λώλας
2003-2006 Νέα Πνοή Αργύρης Ντινόπουλος
2007-2010 Νέα Πνοή Κώστας Ιωαννίδης

Οι δημοτικές παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη είναι η "Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια" που εκπροσωπείται από το κ. δήμαρχο Κώστα Ιωαννίδη, "Βριλήσσια, Όμορφη Πόλη" που εκπροσωπείται από τον κ. Σταμάτη Λώλα, δήμαρχο της περιόδου 1998-2002, η συλλογική "Δράση για μια Άλλη Πόλη" με τον κ. Γιάννη Τσούτσια και η "Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Βριλησσίων" του κ. Αρχιμανδρίτη. Η επικρατούσα παράταξη, σύμφωνα με τις βουλευτικές εκλογές του 2006, έχει εκπροσωπηθεί από τους κ. Νίκο Παπαδόπουλο, Αργύρη Ντινόπουλο και Κώστα Ιωννίδη.

Τοπικός Τύπος

Η εφημερίδα που εκφράζει τις θέσεις της άρχουσας παράταξης ονομάζεται "Βριλήσσια, η Πόλη μας", ενώ κατά τη διάρκεια της δημοτικής διακυβέρνησης από τον κ. Αργύρη Ντινόπουλο ενισχυτικό ρόλο διαδραμάτιζε και η "Αμαρυσία"[2], μέχρι και την αποχώρησή του από το τοπικό αξίωμα. Ο Τύπος που εκπροσωπεί τις απόψεις της δεύτερης σε συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο παράταξης είναι τα "Βριλησσιώτικα Νέα"[3], ενώ η εφημερίδα που φιλοξενεί τις θέσεις της τρίτης παράταξης είναι η "Δράση για μια Άλλη Πόλη"[4].

Τοπικό Συμβούλιο Νέων

Το Τοπικό Συμβούλιο των Νέων συγκροτείται έπειτα από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών. Το εγχείρημα αυτό έρχεται έπειτα από τις επιταγές της νέας πραγματικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση, ακολουθώντας την πρακτική πολλών ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών στα οποία προωθείται η νέα γενιά και επιδιώκεται η ανάδειξή της στα ζητήματα που απασχολούν την πόλη στην οποία διαβιούν.

Δημογραφικά Χαρακτηριστικά

Πληθυσμιακή Εξέλιξη

Τα Βριλήσσια άρχισαν να κατοικούνται μαζικά κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του '70 και έως τα τέλη του '90 άρχισε ο οικιστικός τους κορεσμός. Στον πίνακα που ακολουθεί διαφαίνεται η πληθυσμιακή εξέλιξη του δήμου Βριλησσίων, βάσει των απογραφών του 1981, 1991 και 2001, καθώς και εκτιμήσεις για την ανοικοδόμηση έως το 2007 :


Πληθυσμιακή Εξέλιξη Δήμου Βριλησσίων
Χρονολογία Πληθυσμός Δήμου Έκταση Δήμου Πυκνότητα Δόμησης Προστιθείς Πληθυσμός Νέα Αύξηση Πληθυσμού Αθροιστική Αύξηση
1981 7.587 κάτοικοι 3,856 χμ2 1.968 κάτοικοι/χμ2 7.587 κάτοικοι - -
1991 16.571 κάτοικοι 3,856 χμ2 4.297 κάτοικοι/χμ2 +8.984 κάτοικοι +118,4% 118,4%
2001 25.582 κάτοικοι 3,856 χμ2 6.634 κάτοικοι/χμ2 +9.011 κάτοικοι +54,4% 172,8%
2007 40.000 κάτοικοι 3,856 χμ2 10.373 κάτοικοι/χμ2 +14.418 κάτοικοι +56,3% 229%

πρωτογενείς πηγές:ΕΣΥΕ, Δήμος Βριλησσίων

Δημογραφική Ανάλυση

Το εισοδηματικό επίπεδο των κατοίκων χαρακτηρίζεται από μεσοαστικό έως αρκετά υψηλό με αρκετή κοινωνική συνοχή, κάτι που φαίνεται και από τις μικρές αποκλίσεις μεταξύ χαμηλών και υψηλών αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, σε αντίθεση με γειτονικές μεγάλες πόλεις (βλέπε Μαρούσι). Επίσης παρουσιάζονται υψηλοί μορφωτικοί δείκτες καθώς λίγοι κάτοικοι ασχολούνται με τεχνικές ή χειρωνακτικές εργασίες[5].[6] Μάλιστα όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες έχουν ως βασική εστία εργασίας τη Λ. Αναπαύσεως, τα μαρμαράδικα του Πατήματος και το Γέρακα.

thumb|left|

Πυκνότητα Δόμησης 1928-1961

Η πληθυσμιακή ανάπτυξη του δήμου ξεκινάει από τις μετακινήσεις των εύπορων Πειραιωτών μετά τη βαριά εκβιομηχανοποίησή του, παράλληλα με τη γεωργική και κτηνοτροφική χρήση των ευρύτερων πεντελικών κτημάτων από τους Μαραθωνείς στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα. Μεγάλες πληθυσμιακές μάζες μετακινούνται προς την αναπτυσσόμενη τότε Αθήνα και η διαδικασία αυτή σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη βιομηχανική ανάπτυξη στην ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα. Στην Αθήνα και τα τότε περίχωρά της δημιουργούνται όμορφοι συνοικισμοί όπως το Παγκράτι, η Κυψέλη, το Γαλάτσι, τα Πατήσσια κ.α. Συνοικισμό απότελεί και το απομακρυσμένο Χαλάνδρι που αργότερα αναγνωρίζεται ως Κοινότητα της Ανατολικής Αττικής. Εξάλλου ιστορικά, από την εποχή του Κλεισθένους στην αρχαία Αθήνα η περιοχή του Χαλανδρίου υπάγεται στην ιστορική Μεσογαία, στην καρδιά της Αττικής. Το Χαλάνδρι αποτελεί πέρασμα από την Αθήνα προς το Λαύριο, μέσω του παλαιού σιδηροδρομικού δικτύου που ξεκινούσε από τη Νέα Ιωνία και μέσα από την οδό Παλαιολόγου διερχόταν από το Χαλάνδρι προς την Παλλήνη, την Κάντζα και την Παιανία στη διαδρομή προς το Λαύριο. Η Παλλήνη αναπτύσσεται στα ίδια πρότυπα με πιο αργή ανάπτυξη και τα χαρακτηριστικά της τότε βόρειας μεσογαίας είναι διάχυτα στις βορειοανατολικές αυτές περιοχές. Μαζί με το Μαραθώνα δανείζουν πολλά στοιχεία σεβασμού στην αρχαιοελληνική ιστορία, ενώ μεταδίδουν σε μικρότερο βαθμό τον αγροτικό τους χαρακτήρα.

Παράλληλα αναπτύσσεται και η όμορφη Κηφισιά, πόλη όπου κατοικούν από παλιά οι αρχοντικές οικογένειες των Αθηνών μέσα στο όμορφο τοπίο της σύμπτυξης της Πάρθηνας και του Πεντελικού Όρους. Οι ευγενείς της εποχής επιλέγουν την περιοχή αυτή ως τόπο μόνιμης διαμονής, μακρυά από τις επιχειρήσεις τους στην Αθήνα και τον Πειραιά όπου κατεβαίνουν συχνά. Αναπτύσσεται συνεπώς η τάση διαμονής μακρυά από τον τόπο εργασίας, σε ένα τοπίο που δύναται να προσφέρει ένα καλό βιοτικό επίπεδο.

Η Αθήνα αρχίζει πολύ σύντομα να παρουσιάζει πληθυσμιακή έκρηξη γύρω στη δεκαετία του '60 και τα παλαία αρχοντικά και κατοικίες αντικαθίστανται μαζικά από πολυώροφες πολυκατοικίες. Η δόμηση είναι ιδιαιτέρως πυκνή, ο σεβασμός στο πράσινο αντικαθίσταται από τη αξιοποίηση της μεθόδου της αντιπαροχής με σκοπό να βολευθούν οι ταλαιπωρημένες οικογένειες των Αθηνών. Η ανάπτυξη της εποχής δε συνοδέυεται από τα απαραίτητα συγκοινωνιακά έργα και το περιβάλλον γίνεται σταδιακά ασφυκτικό. Όλα αυτά δημιουργούν την ανάγκη μετακίνησης σε πιο απομακρυσμένους προορισμούς και υιοθέτηση της χρήσης του ΙΧ. Εκείνη την περίοδο παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού στο Χαλάνδρι όπου στήνονται όμορφα σπιτικά στολισμένα από άνθη και πευκόφυτες αυλές. Ταβέρνες ξεφυτρώνουν στο κέντρο του Χαλανδρίου και εκδρομείς καταφθάνουν από την Αθήνα για να περάσουν ένα όμορφο σαββατοκύριακο. Μετά την πυκνή κάλυψη της γης στο Γαλάτσι, τους Αμπελοκήπους και τον αναπτυσσόμενο τότε Χολαργό που γνωρίζει μεγάλη ανοικοδόμηση, αρχίζουν να οικοδομούνται πολυκατοικίες και στο Χαλάνδρι. Στην περίπτωση αυτή η πυκνή δόμηση της Αθήνας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή καθώς ανεγείρονται λιγότεροι όροφοι, υπάρχει μια καλύτερη αισθητική και προβλέπονται ιδιόκτητοι χώροι στάθμευσης λόγω της χρήσης του ΙΧ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εσωτερικής μετανάστευσης αποτελεί ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ που μετακινείται από τον υπερκορεσμένο Πειραιά στο Χαλάνδρι, δανείζοντας το όνομά του στο Ευριπίδειο Δημοτικό Θέατρο Ρεματιάς του Χαλανδρίου.

thumb|right|

Αναπτυξιακός Χάρτης

Πολλοί Χαλανδραίοι ανεβαίνουν τα σαββατοκύριακα με το ΙΧ τους στο Δάσος της Πεντέλης για να επισκεφθούν τις όμορφες ταβέρνες, να κάνουν έναν περίπατο στη φύση ή για πικνίκ. Το Πεντελικό Όρος ανέκαθεν προκαλούσε δέος στους Αθηναίους λόγω της πλούσιας θρησκευτικής και λοιπής ιστορίας του, ενώ ερέθιζε παράλληλα τα φυσιολατρικά τους αισθήματα. Το δάσος είναι προσβάσιμο από την παραρεμάτια και πευκόφυτη οδό Πεντέλης, κατά μήκος της οποίας οικοδομούνται τα πιο όμορφα αρχοντικά των Χαλανδραίων. Στις βόρειες εκτάσεις της λεωφόρου οι επισκέπτες διέρχονται και από μια μικρή κοινότητα της Ανατολικής Αττικής που έχει αποσπασθεί από το Χαλάνδρι από το 1949, τα Βριλήσσια. Στα Βριλήσσια κατοικούν οικογένεις που έχουν κατέβει από το Μαραθώνα, αγοράζοντας τη σχετικά φθηνή γη, πλούσια σε ελαιόδενδρα και λοιπά καλλιεργήσιμα είδη και στήνουν τη μικρή υποτυπώδη αγορά (καφενείο, κάβα, παντοπωλείο κ.α.). Στην περιοχή κατοικούν και ορισμένοι νησιώτες που έρχονται να εργαστούν στα λατομεία της Πεντέλης (από Λήμνο, Πάρο, Αντίπαρο, Τήνο, Νάξο, Ικαρία), καθώς και πολλοί Κρητικοί (κυρίως από το Αρκάδι), που μετακομίζουν από τη Ραφήνα. Πολλοί Πειραιώτες γοητεύονται από το καθαρό κλίμα της περιοχής και επιλέγουν την περιοχή ως τόπο μόνιμης διαμονής. Άλλοι επιλέγουν την περιοχή για παραθερισμό και οικοδομούν εξοχικά. Μάλιστα οι Πειραιώτες διανύουν τεράστιες αποστάσεις καθημερινά για την πρόσβασή τους στην Ελευσίνα και τούμπαλιν και ενώ δεν υπάρχει καλή συγκοινωνιακή υποδομή, αλλά η εποχή αυτή συνδέεται με την αύξηση της χρήσης των ΙΧ. Στα τέλη του '70 παρατηρείται πληθυσμιακό κύμα από την υπερκορεσμένη Αθήνα, κυρίως από τις βορειοανατολικές συνοικίες της όπως Κολωνάκι, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Γκύζη, Γηροκομείο και Αμπελόκηποι.

Την ίδια εποχή αναπτύσσεται γοργά και μια μικρή κοινότητα Αρβανιτών στις εύφορες εκτάσεις νότια της Κηφισιάς, το Αμαρούσιο, όπου πολλοί Αθηναίοι σπεύδουν να επενδύσουν σε γη παρακολουθώντας την οικονομική εκτίναξη της Κηφισιάς. Οι περιοχές αυτές καθίστανται ιδιαιτέρως δημοφιλείς, καθότι προικισμένες με πράσινο, αλλά και λόγω του υψηλού εισοδηματικού επιπέδου των κατοίκων τους που δεν επιτρέπουν μια πυκνή δόμηση όπως στην Αθήνα και καθίστανται σχετικά απλησίαστες, αλλά και οι περισσότεροι Αθηναίοι έχουν καλλιεργήσει γενικά μια φιλοσοφία διαμονής κοντά στο κέντρο όπου παρατηρείται υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών, αγοράς και εργασίας. Η περιοχή επηρρεάζεται και από την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου, ως τόπος γέννησης της Αλίκης Βουγιουκλάκη και η ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων, όπως αποκαλούνται τότε, προσελκύει τις τάξεις των ηθοποιών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και πολιτικών. Σύμφωνα δε με συνέντευξη του Κώστα Βουτσά, η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε συντελέσει στο να ανέβει κατά πολύ το κασέ των θεατρικών ηθοποιών, κάτι που έφερε στο δήμο οικονομικά άνετους κατοίκους. Πολλοί ηθοποιοί δε της τηλεόρασης κάνουν "ανοίγματα" που αργότερα, λόγω του ευκαιριακού χαρακτήρα του χώρου του θεάματος, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ο κ.Τάκης Βουγιουκλάκης είναι σήμερα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων. Ιδιαίτερα αγαπητός δημότης ήταν και ο δημοφιλής ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας καθώς και πολλοί άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.

Παράλληλα παρατηρούνται πληθυσμιακές ανακατατάξεις με Νέα Μάκρη (Νέος Βουτζάς) και Ραφήνα (Καλλιτεχνούπολη).

Σταδιακά δημιουργείται η μεσοαστική τάξη που καλύπτει μεγάλο μέρος του αττικού πληθυσμού και οι περιοχές αυτές γίνονται πιο δημοφιλείς στο ευρύ κοινό. Τα Βριλήσσια επηρρεάζονται κατά τη δεκαετία του '80 και του '90 έντονα από αυτή τη φιλοσοφία των βορείων προαστίων που προσελκύει τα καλλιτεχνικά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Η αξία της περιοχής εκτινάσσεται και οι εκτάσεις γης των παλαιών κατοίκων αξιοποιούνται με τη μέθοδο της αντιπαροχής (Γειτονιά Κύπρου). Τα Βριλήσσια εντάσσονται ως Δήμος στο ανατολικό άκρο της Αθήνας, μαζί με το Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή. Ο γρήγορος πλουτισμός της μεσαίας τάξης χαρακτηρίζει τους νέους κατοίκους που επιθυμούν ένα τόπο διαβίωσης με σεβασμό στο πράσινο, εξορθολογισμένη δόμηση σαν τις κηπουπόλεις των βορείων προαστίων, τη στιγμή που ανθεί και ο δανεισμός με την πτώση των καταθετικών επιτοκίων που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αποταμίευση. Την ίδια εποχή γίνεται και η απελευθέρωση των ενοικίων και η απληστία των Αθηναίων στρέφει πολλούς στο δανεισμό, οπότε οικοδομούνται όμορφες πολυκατοικίες και μεζονέτες στην περιοχή των Βριλησσίων. Εξάλλου η από κοινού συμβίωση στις πολυμελείς πολυκατοικίες έχει αρχίσει να κουράζει τους Αθηναίους που επιθυμούν επιστροφή στις αυτόνομες κατοικίες.

thumb|left|

Πυκνότητα Δόμησης 1971-2001

Εκείνη την περίοδο, τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια αποτελούν στόχο μομφής για συμπεριφορές νεοπλουτισμού, κάτι που δημιουργεί προσωρινά ένα μικρό ρήγμα με τους παλιούς κατοίκους. Μάλιστα, την ίδια περίοδο οργιάζει η φημολογία για εποικισμό γνωστών οικογενειών της νύχτας και για φαινόμενα συγκέντρωσης μαύρου χρήματος, με αποκορύφωμα την ανατίναξη πολυσύχναστης καφετέριας στη γειτονιά της Κύπρου στα τέλη της δεκαετίας του '90 που συνταράσσει τους φιλήσυχους κατοίκους του προαστίου. Στα χρόνια που ακολουθούν, οι σχετικά λίγοι και γνωστοί μεταξύ τους κάτοικοι φαίνεται να αποτινάσσουν συλλογικά ανεπιθύμητες συμπεριφορές στιγματίζοντας συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς λειτουργεί η συνοχή του χωριού και συμφιλιώνονται με τους νέους κατοίκους του '80 και του '90, βλέποντας το περιβάλλον της πόλης να αποκτά μια συνεκτική προσωπικότητα. Στη συμφιλίωση αυτή συμβάλλουν οι πυρκαγιές των πεντελικών δασών που συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τους κατοίκους, οι οποίοι θέτουν από κοινού ως βασικό στόχο τη διατήρηση του ήπιου ύφους της περιοχής, σε μια περίοδο που ο Χολαργός και το Μαρούσι χάνουν το αρχικό τους ύφους από την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι Βριλησσιώτες το καταφέρνουν αυτό (αναστροφή συντελεστή δόμησης πενταώροφων κτισμάτων), σε άλλες τους ξεπερνούν οι οικιστικές πιέσεις (δόμηση λόφου Πατήματος).

Την ίδια περίοδο, τα Βριλήσσια γίνονται χώρος υποδοχής εργαζομένων ή συνταξιούχων των στρατιωτικών δυνάμεων που δείχνουν μια προτίμηση στα βορειοανατολικά προάστια από την εγκατάσταση του Πενταγώνου στο Νέο Ψυχικό, αλλά και της ευρύτερης στρατιωτικής και αστυνομικής ζώνης της Κατεχάκη που προέρχονται με τη σειρά τους από τις ανατολικές συνοικίες και προάστια των Αθηνών. Πληθυσμιακές ομάδες των σωμάτων αυτών που δεν βολεύονται στον οικισμό του Παπάγου μετακινούνται όλο και πιο βόρεια, από το Νέο Ψυχικό στο Χολαργό και στο Χαλάνδρι κι από εκεί στην Τούφα, ενώ παράλληλα επενδύουν στη σχετικά φθηνότερη γη των Βριλησσίων όπου μετεγκαθίστανται αργότερα κατά τη συνταξιοδότησή τους. Επιπλέον, καταφθάνουν και λοιπές οικογένειες που αγάπησαν το Χολαργό στα αρχικά αναπτυξιακά του πρότυπα, προτού βιώσει το δεύτερο μεγάλο κύμα αστικοποίησής του. Η μεγάλη απόσταση των Βριλησσίων από το κέντρο των Αθηνών και η οικοδομική φιλοσοφία των μεγάλων οικογενειακών διαμερισμάτων αποτελούν δύο σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες μαζικής ανοικοδόμησης από μικρές και μεσοαστικές ομάδες και τροχοπέδη για μια ευλίγιστη αγορά ενοικίων, στα πρότυπα του νέου Χολαργού.

Παράλληλα, τα παλαιά κτίσματα της περιοχής καθίστανται φιλόξενα και προσιτά στους οικονομικούς μετανάστες, κατά κύριο λόγο οικογενειάρχες που διαμένουν με πολλά μέλη της οικογενείας τους, σε γειτονιές όπως το Πάτημα, η γειτονιά Κύπρου, οι περιφερειακές ζώνες αλλά και το κέντρο. Πολλές δε κατοικίες παρέχουν το προνόμιο της μεγάλης αυλής κατά τα παλαιά οικιστικά πρότυπα του οικισμού. Η πληθυσμιακή αυτή ομάδα φαίνεται να ενσωματώνεται αρμονικά με τους παλαιοτέρους κατοίκους καθώς τα Βριλήσσια είναι μια μικρή πόλη. Ορισμένες οικογένειες επιζητούν διαμέρισμα προς ενοικίαση αλλά συχνά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω των υψηλών μισθωμάτων των μεγάλων διαμερισμάτων, προκαλώντας δυσπιστία σε πολλούς εκμισθωτές.

Οι κάτοικοι που βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση (όπως στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί) δυσφορούν από την αύξηση του πληθυσμού προερχόμενου από το Χαλάνδρι και στρέφονται στον εποικισμό των πεντελικών κτημάτων και της Κάντζας. Νεότεροι στρέφονται σε οικονομικές λύσεις του Χολαργού όπου η αγορά ενοικίων είναι πιο φιλική, ενώ η οικονομική καχεξία της πρώτης δεκαετίας του 2000 στρέφει νέα ζευγάρια στον αναπτυσσόμενο Γέρακα, το Πάτημα, τα Γλυκά Νερά και την Παλλήνη, την Παιανία και το Κορωπί. Μάλιστα είναι εξαιρετική η ομοιότητα στην οικοδομική και κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη στο Φούρεσι (Πράσινος Λόφος) και στο βορειοανατολικό Γαργηττό (Ρέμα Γέρακα) με τα Άνω Βριλήσσια (Πάτημα Βριλησσίων). Επίσης παρατηρούνται πληθυσμιακές ανακατατάξεις με Μαρούσι και Μελίσσια, καθώς και μετακινήσεις προς το Πικέρμι (Ντράφι), την Κερατέα, Άγιο Στέφανο κ.α.

Το κύμα νεοπλουτισμού της δεκαετίας του '80 και σε μικρότερο βαθμό του '90 που προκλήθη από τους προαναφερθέντες, αλλά και λοιπούς πολιτικούς παράγοντες, άρχισε να κάνει εμφανείς τις αρνητικές του επιπτώσεις στο εισόδημα των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας κατοίκων, καθώς η κατανάλωση του δικού τους εισοδήματος έγινε στις δεκαετίες αυτές λόγω της ελλιπούς αποταμίευσης και του υπερδανεισμού (εθνικό χρέος περίπου=91% του ΑΕΠ, δηλαδή εισόδημα μιας γενιάς). Συνεπώς, το 2007 κρίνεται συνετή η λειτουργία Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας που ανακουφίζει πολλούς δημότες.

Σύμφωνα με εργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας[7], προβλέπεται τα Βριλήσσια να μη μεταβούν στην επόμενη καφέ ζώνη πυκνότητας (15.000++ κάτοικοι/τ.χμ.) λόγω των πληθυσμιακών διαρροών εκτός του λεκανοπεδίου και των νεότερων κατοίκων που φεύγουν. Σε αυτό βοηθά και η συγκοινωνιακή επέκταση εκτός των Αθηνών και η χρήση του ΙΧ εκτός της μεγαλούπολης. Εδώ αξίζει να σημειωθεί και η μελέτη του Μετσόβειου Πανεπιστημίου για μόνιμο εποικισμό της Μεσογαίας. Στον αντίποδα βρίσκονται το Χαλάνδρι και το Μαρούσι που προβλέπεται να πυκνοκατοικηθούν ως οργανωμένες πόλεις που είναι, παράλληλα με τη μεταφορά υπηρεσιών σε αυτές, λόγω της ύπαρξης ακάλυπτων χώρων (πάτημα, νομισματοκοπείο, ψαλίδι πέλικα κ.α.) και της συγκοινωνιακής ανάπτυξης (νέοι σταθμοί μετρό).

Σύμφωνα με την ίδια εργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρόμοια αναπτυξιακή πορεία με τα Βριλήσσια του '80 παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή η δημοφιλής Δροσιά, που προβλέπεται να προσελκύσει πληθυσμιακές μάζες στα προσεχή έτη, όπως επίσης η Άνοιξη και σε μικρότερο βαθμό το Κρυονέρι, περιοχές που δέχονται οικιστικές και αναπτυξιακές πιέσεις και από τα ακραιφνή βόρεια προάστια.

Περιβαλλοντολογικά Χαρακτηριστικά

Ρεματιά Βριλησσίων

Τα Βριλήσσια είναι περιοχή πλούσια σε πράσινο, αν και πολλά από τα πεύκα της αντιμετωπίζουν προβλήματα βαμβακίασης, όπως και οι περισσότερες περιοχές της Αττικής, κάτι με το οποίο μέχρι στιγμής δε φαίνεται να είναι κανείς πρόθυμος να ασχοληθεί σοβαρά. Το κέντρο του δήμου, ήτοι η Ζώνη Α του αντικειμενικού συστήματος αξιών, είναι η πιο πευκόφυτη περιοχή με τη χαρακτηριστική μεσογειακή χλωρίδα(πιο χαρακτηριστικά είδη τα πεύκα και ευκάλυπτοι, καθώς και οπωροφόρα δένδρα όπως ελαιόδενδρα, πορτοκαλιές, λεμονιές κ.α.), τα άνω και ανατολικά Βριλήσσια της ζώνης Γ έχουν πιο άνυδρα χαρακτηριστικά (φυλλοβόλος βλάστηση-πολύχρωμες φλαμουριές, θαμνώδη φυτά, ερυθρόχρωμη βλάστηση κ.α.), η παραρεμάτια ζώνη χαρακτηρίζεται από βιοποικιλλία (με χαρακτηριστικούς ευκαλύπτους στη ζώνη Σισμανογλείου), ενώ στο λόφο Πατήματος υπάρχουν δασόφυτες εκτάσεις, με χαμηλή βλάστηση στα χαμηλά του λόφου και υψηλά δένδρα στο περιαστικό δάσος Θεοκλήτου. Οι όμορφες αλλά αλλεργιογόνες λεύκες απομακρύνθηκαν μαζικά και αντικαταστάθηκαν, όπως και πολλά κομμένα πεύκα, από φλαμουριές. Στην πανίδα της περιοχής συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων βατραχάκια και χελώνες στη ρεματιά, αν και με τις πυρκαγιές πολλές φορές έχουν απειληθεί.

Πολεοδομικά Χαρακτηριστικά

Ρυμοτομία

Κάθετες Οδοί: Κονίτσης

Η ρυμοτομία των Βριλησσίων συνίσταται σε ευθείς δρόμους που ακολουθούν την κατεύθυνση των φυσικών συνόρων του δήμου, συγκροτώντας ένα πλέγμα οριζοντίων και κάθετων οδών με ισομετρικές αποστάσεις (κυρίως στη ζώνη Α).

Βασικός οδικός άξονας είναι η Λεωφόρος Πεντέλης που εισέρχεται από το Χαλάνδρι στο δυτικό άκρο της πόλης κατά μήκος της ρεματιάς. Αρχικά η οδός ήταν αρκετά στενή, αλλά είχε γίνει πρόβλεψη για μια αρκετά μεγάλη απόσταση των καταστημάτων από το δρόμο με σκοπό μια μελλοντική διαπλάτυνση.

Οι δρόμοι στο κέντρο του δήμου, φημίζονται για την άρτια ρυμοτομία τους, καθώς είναι αρκετά φαρδείς και εκτείνονται σε παράλληλες και κάθετες γραμμές, επιτρέποντας την εναλλάξ μονοδρόμησή τους, ιδίως των κάθετων οδών (π.χ. Κονίτσης, Δημητρίου Βερνάρδου, Μαραθώνος, Σαλαμίνος κ.α.).

Οριζόντιες Οδοί: Αναλήψεως

Οι οριζόντιοι δρόμοι (όπως 25ης Μαρτίου, 28ης Οκτωβρίου, Αναλήψεως και Κύπρου) είναι πιο φαρδείς και επιφορτισμένοι με μεγαλύτερο τοπικό κυκλοφοριακό φόρτο καθότι η κάθετη διέλευση εξυπηρετείται κατά βάση από τη Λεωφόρο Πεντέλης, επιτρέποντας στις κάθετες οδούς να είναι πιο στενές από τις οριζόντιες. Εξαίρεση αποτελεί η Εθνικής Αντιστάσεως που παρόλο που εκτείνεται κάθετα είναι αρκετά φαρδιά και μονοδρομημένη. Κατά διαστήματα έχει εξυπηρετήσει την κάθετη διέλευση με εκτροπή από την Πεντέλης (όσο διαρκούσε η διαπλάτυνσή της), ενώ συχνά προτείνεται η αξιοποίηση μιας λωρίδας για ποδηλατόδρομο. Επιπλέον, εξυπηρετεί τη λαϊκή αγορά κατά τους θερινούς μήνες, ενώ φιλοξενεί και το Πανηγύρι της Αναλήψεως. Ομοίως και η οδός Αναλήψεως παρουσιάζει χαμηλό κυκλοφοριακό φόρτο στα δυτικά μετά την πεζοδρόμηση της ομώνυμης πλατείας, επιτρέποντας έναν ευχάριστο περίπατο στο κέντρο της πόλης αλλά φιλοξενόντας και τη λαϊκή αγορά κατά τους έξι χειμερινούς μήνες.

Παρόμοια φιλοσοφία ακολουθήθηκε και στα Άνω Βριλήσσια τη δεκαετία του '90, αλλά με πιο στενούς δρόμους και πεζοδρόμια (πυκνή δόμηση σε πλάτος με χαμηλά σε ύψος συγκροτήματα και μεζονέτες), αρκετά ρυμοτομικά σφάλματα και οδικούς αποκλεισμούς σε μικρές γειτονιές προς αποφυγή μεγάλης διέλευσης.

Αρχιτεκτονική

Βριλησσιώτικη Γειτονιά

O συντελεστής δόμησης της πόλης επιτρέπει τετραώροφες κυρίως πολυκατοικίες, ενώ στα βορειότερα του δήμου όπου η κλίση του εδάφους γίνεται πιο απότομη υπάρχουν κυρίως μονοκατοικίες, επαύλεις και σύγχρονα συγκροτήματα από μεζονέτες. Η δόμηση διενεργείται με σχεδιασμό, ομοιομορφία και σεβασμό στο περιβάλλον. Εξαίρεση αποτελεί η πυκνή σε ύψος δόμηση στο λόφο Πατήματος, λόγω των τρομακτικών οικιστικών πιέσεων και της θολής κατάστασης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της πεντελικής γης από την απουσία κτηματολογίου-δασολογίου και την καθεστωτική παρουσία της Ιεράς Μονής στο ευρύτερο πεντελικό τοπίο από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Αρκετές είναι οι μικρές και μεγάλες παραθεριστικές κατοικίες στην περιοχή μέχρι τη δεκαετία του '70, ενώ αργότερα η πόλη επηρεάζεται έντονα από την οικοδομική φιλοσοφία της "αντιπαροχής" του '80 και του '90, με ολιγοκατοικημένες όμως πολυκατοικίες, κατά κύριο λόγο των τεσσάρων ορόφων και των οκτώ διαμερισμάτων - εκείνη την εποχή ο ιδιοκτήτης δικαιούτο λιγότερο από το σημερινό 50% της πολυκατοικίας, ήτοι 3 διαμερίσματα στα οκτώ, έναντι 4 σήμερα-.

Δείγμα Αρχιτεκτονικής

Αρκετές και οι "οικογενειακές" πολυκατοικίες των τριών ορόφων στο κέντρο του Δήμου, ενώ αρκετά είναι και τα παλαιά αρχοντικά των δρόμων του παραδοσιακού κέντρου που η τελευταία μόδα (ή ανάγκη) επιτάσσει ανακαίνισή τους από τους παλιούς ή νέους ιδιοκτήτες. Άλλοι πάλι επιλέγουν, εφόσον το επιτρέπει ο κανονισμός, να ανεγείρουν επιπλέον όροφο πάνω από την μονοκατοικία τους.

Ιδιαίτερα καλαίσθητα είναι και τα εμπορικά κτίρια στη λεωφόρο Πεντέλης, καθώς η περιοχή δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την αμφιλεγόμενης αισθητικής αρχιτεκτονική της δεκαετίας του '70 που είναι εμφανής στο λεκανοπέδιο και γειτονικές περιοχές (π.χ. Χολαργός, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο). Για μια περίοδο στα μέσα της δεκαετίας του '90, οπότε και καθίσταται η περιοχή δημοφιλής, ο συντελεστής δόμησης αλλάζει, δίνοντας το έναυσμα για την οικοδόμηση αρκετών πενταώροφων κτιρίων, όμως λίγο αργότερα επιστρέφει ο παλαιός.

Αναπτυξιακός Προσανατολισμός

Παραδοσιακή Αγορά

Ο δήμος χαρακτηρίζεται ως περιοχή αμιγούς κατοικίας. Είναι ελάχιστοι οι εμπορικοί δρόμοι κι αυτοί καλύπτουν κυρίως τις ανάγκες της τοπικής αγοράς (λεωφ. Πεντέλης, λεωφ. Αναπαύσεως, εμπορικό τετράγωνο κέντρου και ανατολική συνοικιακή αγορά οδού Κύπρου).

Γύρω στη δεκαετία του '90 απαγορεύεται η οποιασδήποτε μορφής διαφήμιση και απομακρύνονται οι διαφημιστικοί στήλοι από τους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες του Δήμου. Είναι σχετικά αραιοκατοικημένη περιοχή, καθώς αντιστέκεται στις οικιστικές πιέσεις των βορείων προαστίων και της ευρύτερης Αττικής. Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η περιοχή γνωρίζει ανοικοδόμιση λόγω της δημοφιλίας της μετά την καλή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του 2004, φτάνοντας τους 40.000 κατοίκους. Το 2007 φαίνεται να έχει διαμορφωθεί πλέον η πολεοδομική προσωπικότητα της περιοχής, καθώς δεν υπάρχουν εναπομείνουσες αξιποιήσιμες εκτάσεις που να δύνανται να οικοδομηθούν με τους παρόντες κανονισμούς και το οικιστικό ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον σε περιοχές με παραπλήσια χαρακτηριστικά στα ανατολικά (π.χ. Γλυκά Νερά, Γέρακας, Κάντζα).

Συγκοινωνιακή Σύνδεση & Προσβασιμότητα

Πεντελική Διαδρομή

Λεωφόρος Πεντέλης

Η Λεωφόρος Πεντέλης χαράχθηκε επί της ιστορικής πεντελικής διαδρομής[8] που παρείχε πρόσβαση από τον Κηφισό στη Φλύα και από εκεί στο Βριλησσό. Αυτό μαρτυρά και η διατήρηση της ονομασίας της Λεωφόρου Βριλησσού πέριξ των τουρκοβουνίων στην περιοχή της Ευελπίδων στην Αθήνα (Κυψέλη) προς Χαλάνδρι και Πεντέλη. Η πεντελική οδός ήταν και η βασική πορεία που παρείχε πρόσβαση στον οικισμό μέχρι πριν από μερικά χρόνια μέσω του Χαλανδρίου, επιβαρύνοντας υπερβολικά τον όμορο πλέον δήμο, μια οδός στενή και με πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα. Ήταν περιοχή ιδιαίτερα απομονωμένη και με αρκετά κακοσχεδιασμένες λεωφορειογραμμές. Τη δεκαετία του '70, οι Βριλησσιώτες είχαν πρόσβαση στην Αθήνα με τη λεωφορειογραμμή που ανέβαινε από το Φάληρο στην Πεντέλη και τούμπαλιν μέσω Χαλανδρίου (ΚΤΕΛ:Φάληρο-Πεντέλη). Αργότερα η λεωφορειογραμμή σπάστηκε σε δύο, η μία εκ των οποίων μέχρι και σήμερα φτάνει από τις Τζιτζιφιές στο Χαλάνδρι (450:Τζιτζιφιές-Χαλάνδρι) και η δεύτερη από το Χαλάνδρι στην Πεντέλη (451:Χαλάνδρι-Πεντέλη). Επιπλέον, άλλες δύο ενισχυτικές λεωφορειογραμμές (423:Χαλάνδρι-Νέα Πεντέλη και 426:Χαλάνδρι-Παλαιά Πεντέλη) εξυπηρετούσαν την πρόσβαση στο δήμο μέσω του Χαλανδρίου, στη διαδρομή προς Πεντέλη και Μελίσσια. Οδικώς η πρόσβαση στα Βριλήσσια ήταν εφικτή μέσω της Λ. Κηφισίας, Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, Βασιλέως Κωνσταντίνου (σημερινή οδός Αν. Παπανδρέου)-Λ. Πεντέλης. Αναπόσπαστη φιγούρα της ευρύτερης περιοχής αποτελεί ο τροχονόμος του Ψυχικού στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας, ένας κόμβος που από το '70 ακόμα ταλανιζόταν από το κυκλοφοριακό.

Αργότερα χαράχθηκαν και άλλες πεντελικές διαδρομές σε γειτονικούς δήμους, όπως η Λ. Πεντέλης στο Μαρούσι, η Λ. Πεντέλης στο Γέρακα, η Λ. Νέας Πεντέλης στα Μελίσσια κ.α.

Λοιποί Οδικοί Άξονες

Κόμβος Άνω Βριλησσίων

Η μετάβαση στη δυτική όχθη της ρεματιάς του Χαλανδρίου επιτυγχάνετο μέσω τριών διαδρομών. Αρχικά πραγματοποιείτο βόρεια μέσω της παλαιάς Λεωφόρου Χαλανδρίου στο Μαρούσι, ήτοι τη σημερινή Λεωφόρο Παπανδρέου στα Μελίσσια, καθότι τα τελευταία αποτελούσαν οικισμό του Αμαρουσίου και τα Βριλήσσια οικισμό του Χαλανδρίου. Επίσης, πρόσβαση χαράχτηκε μέσω της Οδού Πολυδρόσου χαμηλά στο Χαλάνδρι. Η τρίτη πρόσβαση στο ύψος των Βριλησσίων πραγματοποιήθηκε μέσω της οδού Σισμανογλείου, όταν έγινε και η διάνοιξη του δρόμου προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο το 1936. Μέσω της οδού Σισμανογλείου συνδέονταν οι κάτοικοι στο κέντρο των Βριλησσίων με το Μαρούσι και τη Λ. Κηφισίας. Η διαδρομή αυτή τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείτο και μέσω της λεωφορειογραμμής 448 αλλά με πολλα προβλήματα. Με την Αγία Παρασκευή συνδεόταν η πόλη δύσκολα, κατά βάση μέσω της κεντρικής τότε πλατείας Φλύας (σημερινή Κένεντυ) Χαλανδρίου και της Λεωφόρου Δουκίσσης Πλακεντίας, ή μέσα από τους προβληματικούς τότε δρόμους Αναπαύσεως-Κλεισθένους, ή Παναγούλη. Η σύνδεση τότε πραγματοποιείτο θεωρητικά μέσω των γραμμών 447 και 403, αν και στην πράξη απαιτείτο μετάβαση στο Χαλάνδρι και ανταπόκριση με τη γραμμή 421 για Αγία Παρασκευή. Με το Γέρακα συνδεόταν μέσω της Οδού Αναλήψεως-Αγίου Αντωνίου-Ολύμπου ή Μπακογιάννη. Οι οδοί αυτοί αποτελούσαν τότε δρόμους ταχείας κυκλοφορείας, όπως και η κεντρική "Λεωφόρος" Κύπρου. Σε γενικές γραμμές παρατηρείτο εντατική, αν όχι αποκλειστική, χρήση ΙΧ.

Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος Αθηνών

Έως και το 2004 τα Βριλήσσια ήταν τελείως αποκομμένα από τα βόρεια προάστια και το κέντρο των Αθηνών, καθώς μόνη οδός μετακίνησης ήταν η πρόσβαση στο δυσπρόσιτο και υπερφορτωμένο ηλεκτρικό Σταθμό του Αμαρουσίου και από εκεί η σύνδεση με Κηφισιά-Αθήνα-Πειραιά. Η πρόσβαση στο Μαρούσι τότε ήταν εφικτή μέσω ΙΧ, ή μέσω της προβληματικής λεωφορειογραμμής 448:Σταθμός Αμαρουσίου-Άνω Βριλήσσια. Επίσης ήταν προσιτός αργότερα μέσω της Δημοτικής Συγκοινωνίας Αμαρουσίου 030:Σταθμός Αμαρουσίου-Σισμανόγλειο.

Κόμβοι 12 και 13 Αττικής Οδού

Κόμβος Δουκίσσης Πλακεντίας

Από το 2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινούν τα συγκοινωνιακά έργα που θα καταστήσουν το δήμο ένα από τους πιο προνομιούχους στο λεκανοπέδιο σε αυτό τον τομέα. Με την διάνοιξη της Αττικής Οδού στο νότιο τμήμα του δήμου, αποσυμφορείται αρκετά η λεωφόρος Πεντέλης στο άνω Χαλάνδρι, επιβαρύνοντας αντίθετα το τμήμα των Βριλησσίων. Για πρώτη φορά απειλείται το καθαρό κλίμα της περιοχής εκτός των άλλων από τη διαμπερή κυκλοφορία προς εξυπηρέτηση της εισόδου στο λεωφορειόδρομο της Αττικής και "εκπέμπεται SOS" για τα έργα που θα αναστρέψουν τις πρώτες αυτές ενδείξεις επικείμενης υποβάθμισης του δήμου. Συγκεκριμένα, ο Δήμος καθίσταται προσβάσιμος από τους κόμβους 12 "Λ.Πεντέλης" και 13 "Λ. Δουκίσσης Πλακεντίας" της Αττικής Οδού.

Με την ανάπλαση της λεωφόρου Πεντέλης από το ύψος της Αττικής Οδού έως την οδό Σισμανoγλείου βελτιώνεται αρκετά η κατάσταση, ενώ οι κάτοικοι περιμένουν με ανυπομονησία την ολοκλήρωση του σταθμού του Προαστιακού που διέρχεται αρχικά χωρίς να κάνει στάση. Επιπλέον, ακολουθείται συνοπτικό και "άτυπο" πρόγραμμα "σκούπας" των δρόμων από εγκαταλελειμμένα ΙΧ, το καλοκαίρι του 2004.

Μετρό και Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δουκίσσης Πλακεντίας

•Αττικό Μετρό•

Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας

Σιδηροδρομική Σύνδεση

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, στο ανατολικό τμήμα των συνόρων με το Χαλάνδρι, η άνυδρη και απομονωμένη περιοχή του Πατήματος αποκτά αξία με τη δημιουργία του κομβικού σταθμού του Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας της γραμμής 3 Σύνταγμα-Αεροδρόμιο και της ομώνυμης στάσης του Προαστιακού της γραμμής Αθήνα-Αεροδρόμιο. Οι δύο αυτές στάσεις εξυπηρετούν την ανατολική είσοδο στο λεκανοπέδιο, καλύπτοντας τις ανάγκες μετακινήσεως των κατοίκων των Βριλησσίων, της συνοικίας "Πάτημα" Χαλανδρίου, των συνοικιών "Κοντόπευκο" και "Πευκάκια" Αγίας Παρασκευής, του "Γαργητού" του Γέρακα, της Πεντέλης και της ευρύτερης περιοχής, ενώ καθίσταται ο σταθμός κομβική αφετηρία λεωφορειογραμμών που ενώνουν την Αθήνα με την Ανατολική Αττική, βοηθώντας στη συγκοινωνιακή αποσυμφόρηση του Σταυρού Αγίας Παρασκευής. Πλέον ο δήμος συνδέεται με το κέντρο των Αθηνών και τα Μεσόγεια.

Πέραν όμως των αυστηρά αθηναϊκών συνόρων, τα Βριλήσσια συνδέονται με όλα τα μέσα μαζικών μετακινήσεων της Αττικής, ενώ μέσω ανταποκρίσεων του ηλεκτρικού, του προαστιακού και του εθνικού σιδηροδρόμου καθίστανται προσβάσιμα από την Πάτρα και την Κόρινθο, μέχρι τη Χαλκίδα και τη Θεσσαλονίκη.

Δημοτική Συγκοινωνία Βριλησσίων

Το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων, ακολουθώντας και τους λοιπούς αθηναϊκούς δήμους, ο Δήμος Βριλησσίων ενοικιάζει πούλμαν που εξυπηρετεί την πρόσβαση από την Πλατεία Αναλήψεως στο νέο Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό.

Όταν λήγουν οι αγώνες και η πόλη επιστρέφει στη μέτρια πραγματικότητά της αντικαθιστά το πούλμαν με δημοτικό λεωφορείο που χρησιμοποιούσε παλαιότερα για την πρωινή πρόσβαση των φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Οι κάτοικοι των Άνω Βριλησσίων διατυπώνουν το παράπονο πως "Βριλήσσια δεν είναι μόνο η Πλατεία Αναλήψεως".

Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου από τη μεριά τους διαμαρτύρονται για τη διαμπερή κυκλοφορία του λεωφορείου από το Δήμο τους. Αργότερα, ο Δήμος Βριλησσίων προβαίνει στην αγορά τεσσάρων mini bus και δρομολογεί δύο γραμμές. Συγκεκριμένα συγκροτείται η γραμμή Α:Μετρό-Σισμανόγλειο και η γραμμή Β:Μετρό-Πάτημα. Παράλληλα, πραγματοποιείται πεζοδρόμηση της Πλατείας Αναλήψεως και η αφετηρία της συγκοινωνίας μετατοπίζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χωρό πλησίον του Μετρό.

Συγκοινωνία Βριλησσίων

Ο χώρος αυτός εντοπίζεται επί της οδού Αττικής-Τενέδου, στο ύψος της Αγίου Αντωνίου, στο νοτιοανατολικό άκρο του Δήμου (ζώνη Η1).

Η δημοτική συγκοινωνία λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 5:00 έως τις 21:30. Στάσεις πραγματοποιούνται στις διασταυρώσεις δρόμων έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή καλαίσθητων υποστέγων που έχει αναγγελθεί. Το ένα εκ των τεσσάρων λεωφορείων αποδεικνύεται προβληματικό με συνέπεια να απαιτούνται συνεχή service και να πλήττεται η αξιοπιστία του εγχειρήματος στα μάτια πολλών δημοτών. Το παλαιό λεωφορείο τύπου Icarus χρησιμοποιείται πλέον για τη μετάβαση στα ΚΑΠΗ.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος Λεωφόρου Πεντέλης

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2007, μετά από μια διετή καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα, γίνονται τα εγκαίνια του Σταθμού Πεντέλης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στα σύνορα Βριλησσίων και Χαλανδρίου επί της ομώνυμης λεωφόρου. Ο σταθμός βρίσκεται σε ένα ιδιαιτέρως κομβικό σημείο, καθώς εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τις τοπικές ανάγκες μετακίνησης των δημοτών, επιτελώντας την πολυπόθητη σύνδεση με τα βόρεια προάστια αλλά και με τα Μεσόγεια.

•Προαστιακός Σιδηρόδρομος•
Σταθμός Λεωφόρου Πεντέλης Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας

Επιπλέον συνδέει το Μετρό με τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, ενώ βοηθάει στη συγκοινωνιακή διέλευση διερχομένων από τη Βόρεια Μεσογαία προς τα Βόρεια Προάστια και τούμπαλιν, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι εύκολα προσβάσιμος, σε αντίθεση με άλλους σταθμούς του προαστιακού στην Αττική και εγκατεστημένος λίγο πιο έξω από την πόλη των Βριλησσίων ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα συμφόρησης. Επιπλέον, δίνει και μια "ανάσα πνοής" στο γειτονικό Σταθμό της Πλακεντίας που εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακινήσεως μιας κατά πολύ μεγαλύτερης πληθυσμιακής μάζας, κατά κύριο λόγο για την πρόσβαση προς την Αθήνα και επιστροφή. Ο δε λεωφορειοσταθμός της Δ. Πλακεντίας καθιστά εύκολη την πρόσβαση στα Βορειοανατολικά Προάστια και την Ανατολική Αττική. Οι δύο σταθμοί του Προαστιακού τοποθετούνται στα κάτω άκρα της πόλης, στους κόμβους με τις δύο περιφερειακές λεωφόρους και στην ανταπόκρισή τους με τη διερχόμενη Αττική Οδό.

Οδικός Δακτύλιος Βριλησσίων

Διάνοιξη Ηρακλείτου

Στις αρχές του 2007 ολοκληρώνεται η διάνοιξη της λεωφόρου Ηρακλείτου προς την Αναπαύσεως στα διοικητικά όρια του Χαλανδρίου, έργο καθοριστικό για την αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας. Με τη συνένωση αυτή δίνεται το πράσινο φως για τη μονοδρόμηση της οδού Ολύμπου προς τα ανατολικά και της οδού Μπακογιάννη προς τα δυτικά, παράλληλα με την ανάπλασή της και την κατασκευή ποδηλατοδρόμου. Πλέον, έχει διαμορφωθεί ο επιτυχημένος περιφερειακός οδικός ιστός των Βριλησσίων, με την Αττική Οδό να ενσωματώνεται αρμονικά και υπογείως στο οδικό δίκτυο της πόλης και να διοχετεύει τη διαμπερή κυκλοφορία έξω από αυτήν, με την οδό 25ης Μαρτίου να εξυπηρετεί την τοπική διέλευση μεταξύ Λ. Πεντέλης-Ηρακλείτου. Η λωρίδα του Πατήματος Χαλανδρίου στα ανατολικά προστατεύει την οικιστική ζώνη Βριλησσίων από την Ανατολική Αττική, με τον κυκλοφοριακό φόρτο να κινείται περιμετρικά των αθηναϊκών συνόρων επί της Λ. Ηρακλείτου και να διοχετέυεται μέσω Χαλανδρίου στο κέντρο των Αθηνών και μέσω Λ. Αναπαύσεως στα βόρεια προάστια. Παράλληλα ξεκινάει το δεύτερο τμήμα της διαπλάτυνσης της κεντρικής λεωφόρου Πεντέλης που ολοκληρώνεται αισίως το 2008.

Λεωφορειογραμμές Βριλησσίων

Ο Δήμος Βριλησσίων σήμερα είναι προσβάσιμος μέσω Χαλανδρίου από τις λεωφορειογραμμές 451Α:Χαλάνδρι-Νέα Πεντέλη και 451B:Χαλάνδρι-Παλαιά Πεντέλη στη διαδρομή προς Πεντέλη, που διέρχονται πρώτα από τον Προαστιακό "Λεωφόρου Πεντέλης" στο ύψος των Βριλησσίων.

•Τοπικές Λεωφορειογραμμές•

Λεωφορεία ΟΑΣΑ


412 Πολύδροσο-Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Μελίσσια
411 Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Χαλάνδρι
423 Σταθμός Χαλανδρίου-Νέα Πεντέλη
426 Σταθμός Χαλανδρίου-Παλαιά Πεντέλη
448 Σταθμός Αμαρουσίου-Άνω Βριλήσσια
403 Σταθμός Κατεχάκη-Αγία Παρασκευή-Άνω Βριλήσσια
451Α Χαλάνδρι-Νέα Πεντέλη
447 Χαλάνδρι-Άνω Βριλήσσια
451Β Χαλάνδρι-Παλαιά Πεντέλη-Καλλιθέα

πρωτογενείς πηγές:ΟΑΣΑ[9]

Η γραμμή 423:Σταθμός Χαλανδρίου-Νέα Πεντέλη κατεβαίνει από τη Νέα Πεντέλη, τα Μελίσσια και τα Άνω Βριλήσσια κατά μήκος της Λεωφόρου Πεντέλης στη διαδρομή προς το Μετρό του Χαλανδρίου, μαζί με την 411:Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Χαλάνδρι στη διαδρομή προς το Μετρό της Πλακεντίας (σε μια κυκλική διαδρομή που εξυπηρετεί Μετρό-Χαλάνδρι-Πολύδροσο-Σισμανόγλειο-Βριλήσσια-Άνω Βριλήσσια). Η γραμμή 426:Σταθμός Χαλανδρίου-Παλαιά Πεντέλη επίσης εξυπηρετεί την πρόσβαση από τα Άνω Βριλήσσια (Λεωφόρος Αναπαύσεως) προς το Μετρό της Πλακεντίας και του Χαλανδρίου (όπου κάνει τέρμα). Η γραμμή 448:Σταθμός Αμαρουσίου-Άνω Βριλήσσια συνεχίζει την προβληματική του διαδρομή ως mini bus για την πρόσβαση από τα Άνω Βριλήσσια προς τα Βριλήσσια κι από εκεί στο Σισμανόγλειο, Νέο Μαρούσι, τη Λ. Κηφισίας-Σταθμό Αμαρουσίου. Οι γραμμές 447:Χαλάνδρι-Άνω Βριλήσσια και 403:Σταθμός Κατεχάκη-Αγία Παρασκευή-Άνω Βριλήσσια εξυπηρετούν την πρόσβαση από τα Άνω Βριλήσσια και τον εσωτερικό οικιστικό ιστό των Βριλησσίων προς το Μετρό της Πλακεντίας και του Χαλανδρίου. Το 447 συνεχίζει προς το Χαλάνδρι, ενώ το 403 προς Αγία Παρασκευή και Λεωφόρο Μεσογείων προς το Μετρό της Κατεχάκη. Το 412:Πολύδροσο-Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Μελίσσια κάνει μια κυκλική διαδρομή Πολύδροσο-Χαλάνδρι-Μετρό Χαλανδρίου-Μετρό Πλακεντίας-Πάτημα-Άνω Βριλήσσια-Μελίσσια. Η πρόσβαση στα Μελίσσια εξυπηρετείται από το λεωφορεία 423 και 451Α από το κέντρο των Βριλησσίων και από το 412 από τα Άνω Βριλήσσια.

Με την Αγία Παρασκευή και τους γειτονικούς δήμους της Βόρεια Μεσογαίας και της Ανατολικής Αττικής συνδέεται μέσω των γραμμών του Λεωφορειοσταθμού της Δουκίσσης Πλακεντίας στο χαμηλό επίπεδο του κόμβου (οδός Παναγούλη-Γαρυττού). Ενδεικτικά αναφέρονται οι γραμμές 406, 407, 306, 307 κ.α. προς Αγία Παρασκευή-Γέρακα-Γλυκά Νερά-Παλλήνη, Λεωφόρο Μεσογείων-Μαραθώνος κ.α. Επίσης, στο Σταθμό του Χαλανδρίου υπάρχει αναταπόκριση με λεωφορείο προς Νέο Ηράκλειο και πρόσβαση στη Λ. Μεσογείων.

Ποδηλατόδρομος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δοθεί από τους Δήμους Βριλησσίων-Χαλανδρίου και στο εγχείρημα του ποδηλατοδρόμου, για την πρόσβαση στους σταθμούς των συγκοινωνιών, αλλά και για την ανάπλαση επιβεβαρυμένων κυκλοφοριακά δρόμων. Το διαδημοτικό σύστημα ποδηλατοδρόμων ξεκινάει από το Metro Χαλανδρίου και εισέρχεται στην Τούφα, στο Άνω Χαλάνδρι. Μέσα από συνοικιακούς δρόμους μονοδρομεί την οδό Ολύμπου μέχρι και τον Προαστιακό Λ.Πεντέλης. Εκεί διακλαδίζεται σε μια διαδρομή που κινείται ανατολικά προς Σταθμό Δ. Πλακεντίας μέσα από το Διαδημοτικό Αττικό Πάρκο, φτάνοντας όμως μόλις μέχρι τις οδούς Σαλαμίνος-Θεοδοσίου.

Ποδηλατόδρομος Μπακογιάννη

Η δεύτερη διαδρομή εισέρχεται μέσω της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στον πεζόδρομο Βριλησσίων και συνεχίζει από την ίδια μονοδρομημένη οδό μέχρι την οδό Μπακογιάννη, η οποία κάνει κύκλο μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου.

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο όραμα του ποδηλατοδρόμου. Συγκεκριμένα, το Χαλάνδρι φιλοδοξούσε να δημιουργήσει διακλάδιση στην οδό Μεταμορφώσεως, αλλά μετά το κυκλοφοριακό αλαλούμ της οδού Ολύμπου πάγωσε. Από τη μεριά των Βριλησσίων, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα οδόστρωμα στην Εθνικής Αντιστάσεως, καθώς εξυπηρετεί τη λαϊκή αγορά κατά τους 6 θερινούς μήνες, ενώ και η επέκταση μέσω της οδού 25ης Μαρτίου θα δημιουργούσε κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο του Δήμου.

Υπό Κατασκευή Γέφυρα Λακωνίας

Το έργο που εκκρεμεί ώστε να ολοκληρωθεί το συγκοινωνιακό όραμα του δήμου είναι η δημιουργία της γέφυρας Λακωνίας που είχε σκοπό να συνδέσει τη λεωφόρο Πεντέλης στο ύψος του Προαστικού με τη συνοικία Πολύδροσο Χαλανδρίου-Αμαρουσίου στην αντίπερα όχθη της ρεματιάς, αλλά πάγωσε από τους κατοίκους της οδού Φραγκοκλησιάς που θεωρούν πως θα καταστήσει το συνοικιακό τους δρόμο πέρασμα ανάμεσα στις λεωφόρους Κηφισίας και Πεντέλης. Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο αυτό θα βοηθούσε πολύ στην αποσυμφόρηση του κέντρου του Χαλανδρίου, καθώς η κίνηση θα εκτρεπόταν στη Λ Κηφισίας, έξω από την πόλη των Χαλανδραίων, ενώ θα αποσυμφορίζονταν και οι προβληματικοί δρόμοι του Νέου Αμαρουσίου όπου πραγματοποιούνται πολλά τροχαία, καθιστώντας πιο άμεση την πρόσβαση στη Λ. Κηφισίας για τους Βριλησσιώτες.

Μελλονικές Επεκτάσεις Μετρό & Προαστιακού

Από το 2013 και έπειτα προβλέπεται η πόλη να συνδεθεί μέσω του Προαστιακού Σιδηροδρόμου με τη γραμμή 4 του Metro προς Φιλοθέη, Ψυχικό, Πανεπιστημιούπολη και Κολωνάκι.

Επίσης, το 2007 μελετάται η νέα γραμμή Ραφήνας του Προαστιακού που θα ξεκινάει από Δουκίσσης Πλακεντίας προς το Γέρακα, το Πικέρμι και τη Ραφήνα.

Οικονομικά Στοιχεία

Αγορά Ακινήτων

Αντικειμενικές Αξίες
Datei:Αντικειμενικές Αξίες Βριλησσίων Αττικής 2007.jpg
Ζώνες Bριλησσίων 2007

Η πόλη των Βριλησσίων χωρίζεται σε εννέα ζώνες, την Α, τη Β, τη Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η και Η1.

Η Α ζώνη περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο των Βριλησσίων. Η Β γραμμική ζώνη αναπτύχθηκε μετά τη διέλευση της Αττικής Οδού στα μέχρι τότε κλειστά σύνορα με το Χαλάνδρι, μπροστά από το Αττικό Πάρκο που δημιουργήθηκε. Η Γ ζώνη περιλαμβάνει κυρίως την ανατολική πλευρά του δήμου στα σύνορα με το Πάτημα Χαλανδρίου. Η Δ γραμμική ζώνη περιλαμβάνει το εμπορικό τμήμα της Λεωφόρου Πεντέλης, ενώ η Ε γραμμική την παραρεμάτια γραμμή. Η ΣΤ περιλαμβάνει τη δυτική επίσης ιστορική γειτονιά των Βριλησσίων που αναπτύχθηκε στα δυτικά της Λεωφόρου Πεντέλης και πλησίον της Σισμανογλέιου. Στη Ζ ζώνη περιλαμβάνονται τα Άνω Βριλήσσια και το Πάτημα Βριλησσίων. Τέλος, οι ζώνες Η και Η1 γραμμική αναπτύχθηκαν με τη λειτουργία του Σταθμού του Μετρό της Πλακεντίας και αν και άνυδρες περιοχές, σημείωσαν απότομη αύξηση τιμών, ενώ τοποθετούνται στο νοτιοανατολικό άκρο του δήμου. Συγκεκριμένα η Η περιλαμβάνει τη νότια ζώνη Ψαρών-Κρήτης, ενώ η Η1 τη γραμμική ζώνη Αττικής-Τενέδου. Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται τα σύνορα της κάθε ζώνης.


Ζώνες Αντικειμενικού Συστήματος Βριλησσίων


Ονομασία Περιγραφή Σύνορα Ζώνης Φωτογραφία
Ζώνη Α Κέντρο Βριλησσίων Πεντέλης-Μπακογιάννη-Σαλαμίνος-Αττικής-Λεωνιδίου-25ης Μαρτίου-Πεντέλης Ζώνη Α
Ζώνη Β Γραμμική Αττικού Πάρκου Αττικής (από Λεωνιδίου μέχρι Σαλαμίνος) αριστερά Ζώνη Β
Ζώνη Γ Ανατολικά Βριλήσσια Πεντέλης-Ολύμπου-Έβρου-Μπακογιάννη-Αγίου Αντωνίου-Ψαρών-Σαλαμίνος-Μπακογιάννη-Πεντέλης Ζώνη Γ
Ζώνη Δ Γραμμικές Λεωφόρου Πεντέλης Αττικής (από Πεντέλης μέχρι όριο σχεδίου πόλεως) δεξιά-Πεντέλης (από Αττικής μέχρι Πηλέως) αριστερά-Πεντέλης (από Διομήδους μέχρι Πάριδος) αριστερά Ζώνη Δ
Ζώνη Ε Γραμμικές Ρεματιάς Ανώνυμος 1 (από Ομήρου μέχρι Σισμανογλείου) δεξιά-Πεντέλης(από Ολύμπου μέχρι Παπαφλέσσα) δεξιά Χ
Ζώνη ΣΤ Δυτικά Βριλήσσια Ανώνυμος 1-Μυκήνων (Σκύρου)-Πεντέλης-Αττικής-Όριο Σχεδίου Πόλεως-Ανώνυμος 1 Χ
Ζώνη Ζ Άνω Βριλήσσια Πεντέλης-Παπαφλέσσα-Σολωμού-Καλαβρύτων-Βορείου Ηπείρου-Βριλησσού-Νέστου-Ιπολλύτης-Αμαζόνων-Ολύμπου-Πεντέλης Ζώνη Z
Ζώνη Η Νότια Ζώνη Ψαρών Σαλαμίνος-Ψαρών-Αγίου Αντωνίου-Τενέδου-Σαλαμίνος Ζώνη H
Ζώνη Η1 Γραμμική Τενέδου Τενέδου (από Σαλαμίνος μέχρι Αγίου Αντωνίου αριστερά) Ζώνη H1

πρωτογενείς πηγές: Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Γειτονιά Πάρκου


Με τις αντικειμενικές αξίες που ανακοινώνονται το 2006, ένα διαμέρισμα στα Βριλήσσια στοιχίζει 1.700 ευρώ ανά τ.μ. στην υψηλή ζώνη (κέντρο) χωρίς όμως μεγάλες αποκλίσεις από τη χαμηλή. Έτσι τοποθετείται συγκριτικά σε ένα επίπεδο παρόμοιο με εκείνο των Μελισσίων, Αγίας Παρασκευής και Χολαργού ανάμεσα στην "ακριβή" Κηφισιά των 3.350 ευρώ/τμ και τη Λυκόβρυση των 1.400€/τμ., εν αναμονή των νέων αντικειμενικών αξιών του Μαρτίου του 2007. Για να δείτε τις ζώνες αναλυτικά ανατρέξτε στις Ζώνες Πολεοδομικού Σχεδίου πιο πάνω.

Μέσα στο επόμενο έτος ανακοινώνεται από τοΥπουργείο Οικονομικών αύξηση στις αντικειμενικές της Αττικής ύψους 17% κατά μέσον όρο στα εντός σχεδίου ακίνητα και 37% επάνω στις τιμές εφορίας στα εκτός σχεδίου.

Η άνοδος των αντικειμενικών στα Βριλήσσια εξελίσσεται ομαλά με τις τιμές στην ακριβή ζώνη να αγγίζουν τα 2.050 €/τ.μ. (που δίνει το έναυσμα για αύξηση των δημοτικών τελών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο μέλλον, που υπολογίζονται πάνω στις αντικειμενικές της ζώνης επί τον συντελεστή παλαιότητος του κτίσματος) και με την περιοχή να ακολουθεί την πορεία των γειτονικών της δήμων.


Διαμόρφωση Αντικειμενικών Αξιών σε ευρώ/τ.μ. δόμησης
Ζώνη Αντικειμενικές Αξίες 2006 Αντικειμενικές Αξίες 2007 Ποσοστιαία Αύξηση Σ.Ο.
Ζώνη Α € 1.700 / μ2 € 2.050 / μ2 +20,59% 0,6
Ζώνη Β € 1.700 / μ2 € 2.050 / μ2 +20,59% 1
Ζώνη Γ € 1.500 / μ2 € 1.800 / μ2 +17,65% 0,6
Ζώνη Δ € 1.500 / μ2 € 1.800 / μ2 +17,65% 0,6
Ζώνη Ε € 1.450 / μ2 € 1.750 / μ2 +20,69% 0,6
Ζώνη ΣΤ € 1.400 / μ2 € 1.700 / μ2 +21,43% 1
Ζώνη Ζ € 1.300 / μ2 € 1.550 / μ2 +19,23% 0,6
Ζώνη Η € 1.500 / μ2 € 1.800 / μ2 +20,00% 1
Ζώνη Η1 € 1.500 / μ2 € 1.800 / μ2 +20,00% 1

πρωτογενείς πηγές: Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Εμπορικές Τιμές

Οι εμπορικές τιμές διαφοροποιούν αρκετά την εικόνα που διαμορφώνει το αντικειμενικό σύστημα παρακολούθησης των αξιών. Σαφώς οι αντικειμενικές αξίες φανερώνουν "τάσεις" της ζήτησης. Παρά ταύτα η εικόνα που μας δίνουν τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων μας αποκαλύπτει ακόμα περισσότερα. Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας με τις αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών Ιανουαρίου του 2007.

Ανακαινισμένες Κατοικίες

Μελετώντας τους παραπλήσιους εισοδηματικά δήμους του συγκροτήματος, παρατηρούμε πως το Χαλάνδρι και το Μαρούσι έρχονται πρώτα με σειρά αντικειμενικών αξιών λόγω της εμπορικής τους δύναμης στον ευρύτερο χάρτη του λεκανοπεδίου(μάλιστα στον πρώτο μετεστεγάζεται το Υπουργείο Οικονομικών και στο δεύτερο το Υπουργείο Παιδείας), αλλά με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ χαμηλής και υψηλής ζώνης(δηλαδή πολλές ευκατάστατες και πολλές μεσοαστικές γειτονιές), ενώ αντίθετα στα Βριλήσσια παρατηρούμε χαμηλότερες αξίες στην υψηλή ζώνη λόγω του οικιστικού τους προφίλ, αλλά μικρότερη ψαλίδα ανάμεσα στο εισοδηματικό επίπεδο και την παλαιότητα των κτισμάτων (μικρή απόκλιση ανάμεσα σε χαμηλή και υψηλή ζώνη).

Κοιτώντας δε τις εμπορικές αξίες σχεδόν όλοι οι εν λόγω δήμοι εξομοιώνονται(αν και οι εμπορικές τιμές διαμορφώνονται συγκυριακά και παρουσιάζουν σχετικές διακυμάνσεις ανά διαστήματα).


Αποκλίσεις Εμπορικών Τιμών από Αντικειμενικές Αξίες σε ευρώ / τ.μ.
Δήμος Αντικειμενικές Αξίες 2006 Αντικειμενικές Αξίες 2007 Εμπορικές Τιμές 1/2007
Χαλάνδρι € 1.200 - 2.050 / μ2 € 1.500 - 2.650 / μ2 € 2.200 - 3.000 / μ2
Μαρούσι € 1.150 - 1.900 / μ2 € 1.500 - 2.550 / μ2 € 2.200 - 3.000 / μ2
Βριλήσσια € 1.300 - 1.700 / μ2 € 1.550 - 2.050 / μ2 € 2.200 - 3.000 / μ2
Αγία Παρασκευή € 1.300 - 1.700 / μ2 € 1.400 - 2.050 / μ2 € 2.200 - 3.000 / μ2
Μελίσσια € 1.300 - 1.700 / μ2 € 1.500 - 2.000 / μ2 € 2.100 - 3.000 / μ2
Χολαργός € 1.200 - 1.700 / μ2 € 1.400 - 2.200 / μ2 € 2.000 - 3.000 / μ2
Πεύκη € 1.200 - 1.500 / μ2 € 1.550 - 1.950 / μ2 € 2.000 - 2.450 / μ2
Νέο Ηράκλειο € 1.000 - 1.600 / μ2 € 1.250 - 1.900 / μ2 € 1.800 - 2.400 / μ2

πρωτογενείς πηγές: Ένωση Μεσιτών Αττικής, Καθημερινή, Ημερησία


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται δε σε αυτές τις περιοχές και στα μεταχειρισμένα σπίτια καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των κτισμάτων σε αυτές τις περιοχές είναι οικοδομημένος από τέλη του '70 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 (Πεύκη-Νέο Ηράκλειο-Μαρούσι), ενώ στα Βριλήσσια η οικοδομική δραστηριότητα ολοκληρώνεται στα τέλη του '90. Ακολουθεί πίνακας με τις αποκλίσεις στις τιμές πώλησης νεοδμήτων και μεταχειρισμένων κατοικιών:


Τιμές Πώλησης σε Νεόδμητες και Μεταχειρισμένες Κατοικίες σε ευρώ / τ.μ.
Δήμος Μεταχειρισμένα 1/2007 Νεόδμητα 1/2007
Χαλάνδρι € 1.800 - 3.500 / μ2 € 2.900 - 3.800 / μ2
Μαρούσι € 1.800 - 3.500 / μ2 € 2.800 - 3.800 / μ2
Μελίσσια € 1.600 - 3.400 / μ2 € 2.600 - 3.600 / μ2
Βριλήσσια € 1.800 - 3.150 / μ2 € 2.500 - 3.500 / μ2

πηγή:Αμαρυσία

Αγορά Ενοικίων

Έπειτα από μια μακρά περίοδο μιμιτισμού του αμερικανικού μοντέλου απόκτησης στέγης, με τις σοβαρές συνέπειες της ακατάσχετης υπερχρέωσης των κατοίκων της πρωτεύουσας από την ανεξέλεγκτη αύξηση του "ευρω-επιτοκίου", έρχονται τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα δόμησης που δίνουν κίνητρα στην αγορά ενοικίων να ξανα-ανθίσει. Αυτό που διαπιστώνεται όμως είναι πως υπάρχει ένα μεγάλο κενό σε αυτή την αγορά σε ό,τι αφορά το συγκρότημα των βορείων προαστίων. Μιλώντας πάντα για τα μεσοαστικά βορεια προάστια, παρουσιάζεται έλλειψη μικρών διαμερισμάτων και πληθώρα υπερπολυτελών διαμερισμάτων προς ενοικίαση, που ανταποκρίνονται ουσιαστικά σε οικογένειες.[10].

Αγορά Ενοικίων

Τα ενοίκια στα Βριλήσσια κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα με το Χαλάνδρι, τα Μελίσσια και την Αγία Παρασκευή, δηλαδή με εμπειρικούς στοιχεία από 400 ευρώ για μια γαρσονιέρα και 650 ευρώ για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. έως και περισσότερα από 1.000 ευρώ για ένα άνετο και επιπλωμένο διαμέρισμα που προορίζεται για οικογένεια. Η ηλικία των κτισμάτων ξεκινάει από 25 ετία και καταλήγει στις νεόδμητες μετά το 2005. Οι περισσότερες δηλαδή πολυκατοικίες είναι σύμφωνες με τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό του '84-'85, ενώ οι υψηλές τιμές οφείλονται στην καλή συγκοινωνιακή σύνδεση μιας καθαρά οικιστικής περιοχής (€ 6 - 7,5 / μ2).

Εμπορικότητα

Η εμπορικότητα του δήμου εντοπίζεται κυρίως στη λεωφόρο Πεντέλης και γενικά δε συνιστάται η περιοχή για εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων υπερτοπικού εμπορίου καθώς ο χαρακτήρας της περιοχής είναι οικιστικός και τέτοιες ανάγκες καλύπτουν πλήρως οι γειτονικοί δήμοι Χαλανδρίου, Αμαρουσίου και Κηφισιάς. Προτείνεται κυρίως η κάλυψη τοπικών αναγκών. Συνήθως γίνονται πολύ προσεκτικές κινήσεις των επιχειρήσεων προς εγκατάσταση, όπως έγινε πρόσφατα στο κομβικό πέρασμα της Πλακεντίας, στα σύνορα με το Χαλάνδρι. Έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται ορισμένες δειλά δειλά και στη λεωφόρο Αναπαύσεως , αν και ακόμα η περιοχή είναι παρθένα για κάτι τέτοιο.

Χωροθέτηση Εμπορικών Ζωνών
Γειτονιά Κύπρου

Στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης του δήμου, οι δημοτικές αρχές προχώρησαν σε χωροθέτηση των εμπορικών ζωνών στα Βριλήσσια.

Αρχικά ,διαχώρισαν την οικιστική ζώνη στα ανατολικά, από τη διερχομένη Λεωφόρο Πεντέλης στα δυτικά σύνορα της πόλης, διοχετεύοντας προς αυτή τη μεγαλύτερη εμπορική όχληση.

Σε δεύτερο επίπεδο, για τις μικρές τοπικές εμπορικές ανάγκες χαμηλής όχλησης του οικιστικού ιστού, διαχώρισαν τις κεντρικές οδούς σε εναλλάξ εμπορική και οικιστική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, επέτρεψαν την εμπορική ανάπτυξη του δυτικού τμήματος της οδού Αναλήψεως μέχρι την Πλατεία και την οικιστική ανάπτυξη του δρόμου στα ανατολικά, αλλά την οικιστική ανάπτυξη στο δυτικό τμήμα της οδού Κύπρου και την εμπορική στα ανατολικά. Παράλληλα, οι συγκοινωνιολόγοι προέβησαν σε διοχέτευση της τοπικής κυκλοφορίας των κατοίκων σε σημεία μη εμπορικά ώστε να αποφευχθεί συμφόρηση. Συγκεκριμένα το δυτικό εμπορικό τμήμα της Αναλήψεως πεζοδρομήθηκε, ενώ το ανατολικό τμήμα αποτελεί βασική πύλη εισόδου των κατοίκων στην πόλη από τα ανατολικά (και είσοδο τοπικών λεωφορείων). Ομοίως, το δυτικό οικιστικό τμήμα της οδού κύπρου αποτελεί τη βασική πύλη εξόδου από την πόλη προς τη Λεωφόρο Πεντέλης (αυτοκινήτων και τοπικών λεωφορείων), ενώ στο ανατολικό εμπορικό τμήμα υπάρχει αποκλεισμός από την οδό Αγίου Αντωνίου. Παρόμοια τακτική εφαρμόσθηκε και για τις κάθετες οδούς, καθώς το νότιο τμήμα της Γράμμου που αποτελεί οικιστική ζώνη πεζοδρομήθηκε, το κεντρικό τμήμα της συγκεντρώνει τα τοπικά καταστήματα και το βορειότερο συνεχίζει με οικιστική ανάπτυξη. Ομοίως αναπτύχθηκε και η Οδός Εθνικής Αντιστάσεως.

Αυτό δε σημαίνει ότι απουσιάζουν φαινόμενα συμφόρησης λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της φιλοσοφίας χρήσης του ΙΧ που αποτελεί κατάλοιπο των εποχών της κακής συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης αλλά και της σύγχρονης φιλοσοφίας των Ελλήνων οδηγών.

Σύλλογος Εμπόρων-Βιοτεχνών Βριλησσίων
Εμπορικό Κέντρο Βριλησσίων

Λόγω των χαρακτηριστικών της πόλης ως περιοχή αμιγούς κατοικίας και του καταστατικού του δήμου, έχουν γίνει πολύ προσεκτικές κινήσεις ως προς την ήπια εμπορική ανάπτυξη της περιοχής, έτσι ώστε να μην έρθει σε σύγκρουση με το οικιστικό ύφος της. Οι βιοτεχνίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν οργανωθεί στο Σύλλογο Εμπόρων-Βιοτεχνών Βριλησσίων που παρέχει κατευθύνσεις, οδηγίες και πρωτοβουλίες για τη διαβίωση των τοπικών επιχειρήσεων.

Οι παλιές βιοτεχνίες συγκεντρώνονταν κυρίως στην παραρεμάτια ζώνη Βριλησσίων-Μελισσίων (Ζώνες Ε,ΣΤ), ορισμένες στη γειτονιά Κύπρου (Ζώνη Γ) αλλά και στη Λεωφόρο Αναπαύσεως, Πεντέλης και Σισμανογλείου. Επρόκειτο για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι περισσότερες από τις οποίες σήμερα λειτουργούν με σχετικά χαμηλό τζίρο. Παρά ταύτα, αρκετές εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή μέχρι και σήμερα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται εταιρίες επεξεργασίας ξύλου, επιπλοποιεία, μεταποιητικές επιχειρήσεις, αλλά και εταιρίες ενδυμάτων παλαιότερα και φυτώρια. Στη Λ. Αναπαύσεως συγκεντρώνονται όλες οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με υλικά κατασκευών, υδραυλικά, εσωτερική και εξωτερική διακόσμηση και συναφή είδη.

Εμπορικά Καταστήματα

Οι εμπορικές επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεσαίες, εκτείνονται κατά μήκος της Λεωφόρου Πεντέλης, της Αναπαύσεως, στη γειτονιά της Κύπρου στα νοτιοανατολικά του δήμου και στο εμπορικό τετράγωνο στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται εταιρίες εμπορίας ενδυμάτων, αθλητικών ειδών, κουζινικών, παιχνιδιών, επίπλων, υποδημάτων κ.α. Σε συγκεκριμένα σημεία λειτουργούν ορισμένα καταστήματα αλυσίδων υπερκαταστημάτων (supermarkets) και σε συγκεκριμένα σημεία είναι εγκατεστημένα μικρά εμπορικά κέντρα (π.χ. Εμπορικό Κέντρο Βριλησσίων στα φανάρια Σισμανογλείου).

Στις πρωτοβουλίες του συλλόγου εντάσσεται και η προτροπή δημιουργίας μεγάλων πεζοδρομίων στη νέα Λεωφόρο Πεντέλης, με διαχωριστικά κιγκλιδώματα, σκαλοπατάκια και χώρους στάθμευσης μπροστά από τα καταστήματα όπου είναι εφικτό. Αυτό έρχεται σε ορισμένες περιπτώσεις σε σύγκρουση με τις ανάγκες στάθμευσης των διερχομένων αυτοκινήτων που καταλαμβάνουν τη νέα λωρίδα διέλευσης προκαλώντας στις ώρες αιχμής κίνηση στη λεωφόρο. Παρά ταύτα, αυτό εναπόκειται και στην προσωπική συνείδηση των οδηγών που χρησιμοποιούν το ΙΧ για μικρές μετακινήσεις μέσα στη μικρή και συμπαγή πόλη και σε κάποιες κακοτεχνίες του εργολάβου (έλλειψη χώρων για τους κάδους, προβλήματα στα πεζοδρόμια κ.α.). Επίσης εναπόκειται και στην ευθύνη ορισμένων καταστημάτων που δεν προέβλεψαν χώρους στάθμευσης ή εμπόδισαν την απόσκοπτη ροή των πεζών δημιουργώντας μικρούς κήπους, χώρους εστίασης και σκαλοπατάκια.

Οι επιχειρηματίες της πόλης αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το χαρακτηριστικό της περιοχής αμιγούς κατοικίας, η φιλοσοφία των προαστίων της Αθήνας και η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού προς τα πολυκαταστήματα και τις κεντρικές αγορές με πληθώρα επιλογών έχουν ως αποτέλεσμα να μην προτιμάται σε μεγάλο ποσοστό από τους κατοίκους η τοπική αγορά. Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά του Χαλανδρίου, της Νερατζιώτισσας, της Κηφισιάς και της Αθήνας κάνουν τους τοπικούς εμπόρους να είναι πιο διστακτικοί σε "ανοίγματα" και ποικιλία ειδών, κάτι που διώχνει και άλλους πελάτες.

Εμπορικό Τετράγωνο

Σημαντικό παράγοντα σε μια νέα επιχείρηση σε αυτό το περιορισμένο επιχειρηματικό πλαίσιο αποτελεί μια καλή ανάλυση της τοπικής αγοράς, των ανταγωνιστών και των αναγκών των πελατών πριν την έναρξη του εγχειρήματος. Επίσης, στις τοπικές αγορές παίζει μεγάλο ρόλο η "οικειότητα των γειτόνων", οπότε απαιτείται πολύ προσεκτική συμπεριφορά των εμπόρων. Είναι συχνό φαινόμενο τοπικές επιχειρήσεις να πτωχεύουν, ενώ άλλες επιβιώνουν οριακά. Επίσης συχνό φαινόμενο είναι η αγορά και λειτουργία της ίδιας επιχειρήσης με το ίδιο αντικείμενο από δεύτερο και τρίτο ιδιοκτήτη και η αποτυχία του εγχειρήματος. Πολλά ειδησεογραφικά ρεπορτάζ έχουν ασχοληθεί με αυτό το φαινόμενο, καταλήγοντας στο επιφανειακό συμπέρασμα ότι πτωχεύουν καταστήματα στα βόρεια προάστια λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των κατοίκων τους. Αντίλογο σε αυτό το συμπέρασμα αποτελεί η επιτυχημένη πορεία πολυκαταστήματος ειδών ένδυσης που διατηρεί ποικιλία, υψηλές τιμές και προσέλευση κοινού. Επιπλέον, η διαπλάτυνση της κεντρικής λεωφόρου κράτησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, κάτι που δυκόλευσε την επιχειρηματική δράση των εμπόρων.

Στα πλεονεκτήματα της τοπικής αγοράς συγκαταλέγεται η οικειότητα και καλή εξυπηρέτηση και η ικανοποιητική σχέση τιμής-ποιότητος.

Κέντρα Διασκέδασης & Ψυχαγωγείας
Εστία Άνω Βριλησσίων

Στη Λ. Πεντέλης, στην Πλατεία Ελευθερίας, Πλατεία Αναλήψεως και στα Άνω Βριλήσσια κυρίως συγκεντρώνονται τα κέντρα διασκέδασης της πόλης. Τα τελευταία χρόνια τα Βριλήσσια έχουν ικανοποιητικούς χώρους εστίασης να επιδείξουν σε κατοίκους και επισκέπτες. Υψηλής αισθητικής καφετέριες, bar χαμηλής όχλησης, snack spots και χώρος μπιλιάρδου, ταβερνάκια αλλά και λίγα πολυτελή restaurants συνθέτουν την εικόνα μιας εναλλακτικής πρότασης για τη μεσημεριανή και βραδυνή διασκέδαση των διερχομένων προς την Πεντέλη.

Στην ανάπτυξη των κέντρων αυτών συνέβαλλε η διέλευση της Αττικής Οδού και η ανάπλαση της Λεωφόρου Πεντέλης, καθώς και το γενικότερο κλίμα ανάπτυξης που οδήγησε σε πολλές ανακαινίσεις. Η υψηλή όχληση συγκεντρώνεται κυρίως στις λεωφόρους, ενώ στη νέα Πλατεία Αναλήψεως ακολουθήθηκε μια ανάπτυξη σε "οικογενειακά πρότυπα" καθώς βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό. Αυτό συνεπάγεται συγκέντρωση πληθυσμού κυρίως τα σαββατιάτικα και κυριακάτικα μεσημέρια, κυρίως των κατοίκων. Αντίθετα, ο χώρος εστίασης στα Άνω Βριλήσσια προτιμάται τις βραδυνές ώρες και κυρίως από επισκέπτες. Μπροστά από τα καταστήματα έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης, ενώ από πίσω εκτείνεται ο ενιαίος κήπος για τους πελάτες.

Κέντρα Εστίασης Βριλησσίων
Coffee Shops Snack Spots Ταβέρνες Restaurants Μπυραρίες
Coffee Shops Snack Spots Ταβέρνες Restaurants Μπυραρίες

Ένα από τα πιο ιστορικά κέντρα διασκέδασης στην πόλη που την κατέστησαν ευρέως γνωστή στα πρώτα χρόνια ανάπτυξής της είναι οι "Εποχές" (Ζώνη ΣΤ), μπουάτ στην οποία απήλαυσαν και εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι Αθηναίοι ορισμένα από τα πιο προσφιλή ονόματα στο ελληνικό μουσικό στερέωμα, όπως η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιώργος Σπανός, η Ελένη Δήμου κ.α.

Επισκέψιμοι Χώροι & Κέντρα Ενδιαφέροντος

Πλατείες & Ελεύθεροι Χώροι

Η πόλη διαθέτει δύο βασικά σημεία εστίασης στο δυτικό άκρο της και πλησίον της Λεωφόρου Πεντέλης, την πλατεία Βριλησσίων στο κέντρο και την εστία Άνω Βριλησσίων, στο ύψος της Ναυτικής Βάσης.

Η πλατεία Βριλησσίων εκτείνεται από την Πλατεία Ελευθερίας στα δυτικά της λεωφόρου (είσοδος από οδό Ομήρου) εώς τον Πεζόδρόμο της Αναλήψεως στα ανατολικά (οδός Αναλήψεως). Πέριξ του τελευταίου εκτείνεται και το μικρό εμπορικό τετράγωνο, που οριοθετείται από τις οδούς Πεντέλης-Κύπρου-Κονίτσης-28ης Οκτωβρίου. Στις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Κύπρου έχουν δημιουργηθεί δύο κυκλικοί κόμβοι πρασίνου ανά έκαστο (Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, Ηρώων, Αγίας Λαύρας και Αγίου Παντελεήμωνος) με σκοπό την αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας που θα γινόταν ιδιαίτερα αισθητή και μετά την πεζοδρόμηση της Αναλήψεως που βρίσκεται ανάμεσά τους.

Πλατείες & Ελεύθεροι Χώροι Βριλησσίων
Πλατεία Αναλήψεως Πλατεία Ελευθερίας Πλ. Ελευθερίου Βενιζέλου Πλατεία Ηρώων Πλατεία Αγίας Λαύρας
Πλατεία Αναλήψεως Πλατεία Ελευθερίας Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου Πλατεία Ηρώων Πλατεία Αγίας Λαύρας
Πλ. Αγίου Παντελεήμονος Πλατεία Κύπρου Πλατεία Βριλησσού Πλ. Κωνσταντ. Τσάτσου Πλ. Μάνου Χατζηδάκη
Πλατεία Αγίου Παντελεήμονος Πλατεία Κύπρου Πλατεία Βριλησσού Πλατεία Κωνσταντίνου Τσάτσου Πλατεία Μάνου Χατζηδάκη
Πλατεία Καλλιανίου Πλ. 28ης Οκτωβρίου Πλατεία Μεταμορφώσεως Πλ. Δώδεκα Αποστόλων Πλατεία Κισσάβου
Πλατεία Καλλιανίου Πλατεία 28ης Οκτωβρίου Πλατεία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 150px|Δώδεκα Απόστολοι 150px|Άνω Βριλήσσια

Με τη νέα χιλιετία η περιοχή των Βριλησσίων άρχισε να αποκτά εμπορικό ενδιαφέρον, χωρίς όμως να χάσει το οικιστικό της προφίλ. Πέρα από την ανακαίνιση των τοπικών καταστημάτων στην Πλατεία Αναλήψεως, ιδιαίτερη αίγλη αποκτούν και τα Άνω Βριλήσσια με ποικίλα καταστήματα γνωστών αλυσίδων καφέ-εστιατορίων και μπιλιάρδου να γίνονται πόλος έλξης των κατοίκων και των γύρω περιοχών.

Λοιπές γνωστές πλατείες είναι οι εξής: Πλατεία Βριλησσού (το πάρκο με το κατάστημα του φυσιολατρικού συλλόγου), Πλατεία Κωνσταντίνου Τσάτσου του Ακαδημαϊκού (τέρμα 28ης προς Πάτημα Χαλανδρίου), Κέντρο Νεότητος Μάνου Χατζηδάκη (τέρμα 25ης Μαρτίου προς Πάτημα), Πλατεία της Κύπρου (νέα πλατεία πλησίον της ανατολικής τοπικής αγοράς), Μεταμορφώσεως του Σωτήρος(Πάτημα Βριλησσίων), 28ης Οκτωβρίου(κεντρική Πατήματος), 25ης Μαρτίου (οικιστικό τέρμα Πατήματος), Καλλιανίου (πλησίον Ναυτικής Βάσης), Ανδρόνικου (επί της Κισάβου) και πολλοί άλλοι μικροί χώροι πρασίνου. Τέλος, πολλά περιθώρια ανάπλασης παρουσιάζει και η παραρεμάτια ζώνη των Αμαζόνων, επί της ανατολικής ρεματιάς που χωρίζει τα σύνορα από το γειτονικό Πάτημα Χαλανδρίου και μέχρι στιγμής λειτουργεί ως χώρος στέγασης των απορριματοφόρων του Δήμου.

Πάρκα & Χώροι Πρασίνου

Το πάρκο της Ναυτικής Βάσης αφήνει το στίγμα του στην ανάπτυξη των Άνω Βριλησσίων, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα για την αστικοποίηση και ανάπτυξη της λεωφόρου Αναπαύσεως. Το Αττικό Πάρκο Βριλησσίων-Χαλανδρίου γίνεται αποδεκτό με χαρά από τους κατοίκους των δύο δήμων, ενώ το γραφικό παρκο της Ρεματιάς, με τη χαρακτηριστική γεφυρούλα και το τοπικό καφέ, αποτελεί χρόνια τώρα πόλο έλξης για κατοίκους Βριλησσίων - Μελισσίων.

Πάρκα & Χώροι Πρασίνου Βριλησσίων
Αττικό Πάρκο Πάρκο Μίκη Θεοδωράκη Πάρκο Ρεματιάς Άλσος Ναυτικής Βάσης Δάσος Αγίου Θεοκλήτου
Αττικό Πάρκο Πάρκο ΤΥΠΕΤ Πάρκο Ρεματιάς Άλσος Ναυτικής Βάσης Περιαστικό Δάσος Βριλησσίων

Ο Δήμος Μελισσίων δε, ξεκίνησε επιχείρηση μιας ιδιαίτερα καλαίσθητης ανάπλασης του πεζοδρόμου κατά μήκος της ρεματιάς, στο πρόγραμμα ανάπλασης της ζωωδόχου πηγής ("γειτονιά 1, αξιοποίηση ολυμπιονικών"). Έχει ήδη γίνει μνεία στο μοντέρνο πολιτιστικό πάρκο του δήμου και στο χώρο εγκατάστασης του φυσιολατρικού συλλόγου, ενώ πολλά περιθώρια ανάπλασης προσφέρονται και για το περιαστικό δάσος Θεόκλητου, για το οποίο έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της η δημοτική αρχή, μετά την πρόσφατη απόδοσή του στο Δήμο από το Κράτος.

Αξίζει να αναφερθεί ο καλαίσθητος προστιθείς εξοπλισμός και χώρος περιποίησης και υγιεινής των τετράποδων φίλων κατά τη βραδυνή τους βόλτα, με ειδική σήμανση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε κάθε πάρκο.

Άλσος Ναυτικής Βάσης
Datei:Ναυτικό Οχυρό Βριλήσσια.jpg
Ναυτικό Οχυρό

H προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η Αττική Γη λίγους μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων, στον πυρετό της τελευταίας στιγμής, πήγε να πλήξει και τον εν λόγω Δήμο. Σε έκταση του Πολεμικού Ναυτικού, στην καρδιά των Άνω Βριλησσίων, εγκαταστάθηκε υποσταθμός της ΔΕΗ και καταρτίστηκε πλάνο τοποθέτησης κεραίων υπερυψηλής τάσης σε έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της ευρύτερης περιοχής. Σκοπός του εγχειρήματος ήταν η αντιμετώπιση των αυξημένων ενεργειακών αναγκών Μελισσίων, Βριλησσίων, Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου και Γέρακα εν όψει των Αγώνων. Η αντίσταση των πολιτών στην παράτυπη εγκατάσταση ήταν άμεση και δυναμική. Συγκροτείται με ταχείς ρυθμούς η "Κίνηση Πολιτών για τη Ναυτική Βάση" και ο δήμαρχος της περιόδου εκείνης τοποθετεί τον αγώνα αυτό πρώτο στην πολιτική του ατζέντα. Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα αποτελούν η ρίψη δακρυγόνων στους υπερήλικες δημότες και η ανάβαση του δημάρχου στις μπουλντόζες που επιχειρούσαν να προλειάνουν το έδαφος για το έναυσμα του εγχειρήματος. Χαρακτηριστική και η προφυλάκιση του δημάρχου από την αστυνομία λόγω της αντίστασης που προέβαλε.

Λίμνη Ναυτικής Βάσης

Τελικά, το Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ) έκρινε παράνομη την εγκατάσταση κεραιών εντός κατοικημένης ζώνης ενώ μέχρι σήμερα εκκρεμεί η απομάκρυνση του υποσταθμού. Ο Δήμος αντιπρότεινε την εγκατάσταση του σταθμού στη βόρεια πλευρά του Πατήματος Χαλανδρίου, στο λόφο Κουφού (περιοχή μαρμαράδικα, όπου ήδη λειτουργούν διάσπαρτες κεραίες), καθώς δεν προβλέπεται δόμηση στη ζώνη αυτή. Λίγο αργότερα η έκταση του Πολεμικού Ναυτικού παραδίδεται στο Δήμο σε λαμπρή τελετή που λαμβάνει χώρα, ενώ σήμερα στην έκταση αυτή δεσπόζει ένα από τα πιο αξιοζήλευτα και υψηλής αισθητικής πάρκα της ευρύτερης περιοχής, που αποτελεί το "εμπορικό και οικιστικό αντίβαρο" του παραδοσιακού κέντρου, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την περιοχή και αποτρέποντας μια μόνιμη υποβάθμιση όπως συνέβη με τις περιοχές των Γλυκών Νερών, της Κάντζας και το Κρυονέρι.

Περιαστικό Δάσος Βριλησσίων

Τα διοικητικά όρια της πόλης φτάνουν έως και τους πρώτους λοφίσκους του πεντελικού όρους. Συγκεκριμένα, το σχέδιο πόλεως παλαιότερα έφτανε έως την περιφερειακή οδό της Πεντέλης, τη Λεωφόρο Αναπαύσεως. Πέραν της λεωφόρου εκτεινόταν ο δασόφυτος λόφος Πατήματος στον οποίο ήταν εγκατεστημένη η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, καθώς και ένας μικρός χώρος με νταμάρια για τα γειτονικά μαρμαράδικα. Ο χώρος αυτός διαμορφώθηκε σταδιακά για την εγκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου "Αλίκη Βουγιουκλάκη".

Λόφος Πατήματος

Εκείνη την εποχή η Πεντέλη αποτελούσε εκδρομικό προορισμό για πικ-νικ, περίπατο στο δάσος και μια στάση στα τουριστικά καφέ της περιοχής, καθώς κι ένα πλούσιο γεύμα στις νυκτερινές ταβέρνες και εστιατόρια. Το βουνό όμως ποτέ δε χαρακτηρίστηκε ως Εθνικός Δρυμός, όπως η Πάρνηθα, καθότι ανήκε από το 16ο αιώνα, πριν τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Επιπλέον, στο βουνό διαβιούσαν Σαρακατσαναίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι που εργάζονταν στα πεντελικά κτήματα. Όταν άρχισε ο αστικός ιστός να αγγίζει τις πόλεις του Χαλανδρίου, των Βριλησσίων και των Μελισσίων και η Πεντέλη να αποκτά οικιστικό ενδιαφέρον, άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες σημαντικές μαζικές διεκδικήσεις ιδιωτών για εκτάσεις γης ισχυριζόμενοι είτε ότι ήταν απόγονοι ιδιοκτητών πεντελικής γης, είτε ότι καλλιεργούσαν επί χρόνια τα κτήματα αυτά.

Όταν άρχισε να διαμορφώνεται και το ποδεολομικό σχέδιο του οικισμού της Πεντέλης, οι διεκδικήσεις αυτές έγιναν ακόμη πιο επιτακτικές. Τα δικαστήρια άρχισαν να δικαιώνουν τους ιδιώτες και τους συνεταιρισμούς με νομικά ερείσματα όπως "καλή πίστη", "χρησικτησία" κ.α. Το σχέδιο πόλεως των Βριλησσίων άρχισε να "σκαρφαλώνει" όλο και πιο ανηφορικά στο λόφο, ο οποίος "φαγωνόταν" από όλες τις πλευρές του από Μελίσσια, Νέα και Παλαιά Πεντέλη. Μάλιστα, παρά την ήπια δόμηση που είχε προβλεφθεί και τηρηθεί στα Άνω Βριλήσσια, στο λόφο άρχισαν να εμφανίζονται τριώροφα και τετραόροφα κτίσματα, καταστρέφοντας και την αισθητική του πεντελικού όρους.

Ο Λόφος κατοικήθηκε σε μια περίοδο που η κτηματογράφηση και η διευθέτηση των αστικών και δασικών ζωνών βρισκόταν σε υβριδικό στάδιο. Ένα τμήμα στους πρόποδες του λόφου εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως των Βριλησσίων και χαράχθηκαν οι κυκλικές οδοί που προέβλεπε το ρυμοτομικό σχέδιο που εγκρίθηκε. Ανατολικά όμως της απότομης οδού Καλαβρύτων οικοδομήθηκαν δασικές εκτάσεις οι οποίες δεν αναγνωρίστηκαν ούτε από το σχέδιο των Βριλησσίων, ούτε της Πεντέλης. Αυτός είναι ο γνωστός οικισμός Κρασσά, ο οποίος αποτέλεσε σημείο σκεπτικισμού για τις δημοτικές αρχές που πέρασαν από το δήμο. Η ανάγκη για τήρηση του νόμου συχνά σκόνταφτε σε κοινωνικά διλήμματα, με αποτέλεσμα και οι λιγοστοί κάτοικοι του οικισμού να είναι αποκομμένοι από οποιοδήποτε ρυμοτομικό σχέδιο και δημοτική υπηρεσία και ο δήμος να αδυνατεί να αξιοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της δασικής του κληρονομιάς. Η έκταση της ζώνης αυτής συνολικά αντιστοιχεί σε περίπου 45 στρέμματα (0,045χμ2), εκ των οποίων τα 10 είναι κατοικημένα. Οι τελευταίες προτάσεις που κατατέθησαν στο δημοτικό συμβούλιο προβλέπουν παραχώρηση 500μ2 ανά κατεχόμενη έκταση σε όσους πληρούν τα κριτήρια του νόμου (δηλαδή διαθέτουν τίτλους αγοράς της έκτασης στην οποία κατοικούν). Ο δήμος σύμφωνα με την ίδια πρόταση διεκδικεί τις λοιπές αδιάθετες εκτάσεις στην περιοχή των 30 στρεμμάτων συν εκείνες που σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία Πεντέλης θα κηρυχθούν δασικές. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω προβλέπεται να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δήμου 40 στρέμματα δασικής γης και να αξιοποιηθούν ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

Οικισμός Κρασσά

Τελικά, απέμεινε μια πλούσια δασόφυτη λωρίδα 88 στρεμμάτων που εκτείνεται από τα βόρεια σύνορα του Δήμου, μέχρι και τις γειτονικές πόλεις κατά μήκος της δυτικής και ανατολικής ρεματιάς που αποτελούν τη φυσική προστασία της πόλης από την κυκλοφορία, το καυσαέριο κ.α. Το κλίμα των Βριλησσίων ανέκαθεν φημιζόταν για την ιδιαδιτερότητά του σε μία τσιμεντούπολη που δομείτο άναρχα και χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον. Ακόμη και σήμερα, με τα σημαντικά συγκοινωνιακά έργα που έχουν επιτευθχεί και την εμπορική ανάπτυξη που έχει εμφανιστεί, εξακολουθεί το κλίμα των Βριλησσίων να είναι καθαρό, προσφέροντας άριστες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους της πόλης. Παρά ταύτα, τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί πόλλες ενέργεις και κακουχίες που απειλούν το ιδιαίτερο αυτό γνώρισμα της περιοχής. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 εμφανίζονται μέλη του Οικοδομικού Συνεταιρισμού "Άγιος Θεόκλητος" ως ιδιοκτήτες της έκτασης, με το αιτιολογικό ότι ο συνεταιρισμός τους την αγόρασε το 1965 από την Ιερά Μονή Πεντέλης. Όμως, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την 3537/2001 απόφασή του έχει δεχτεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριος της επίδικης έκτασης γιατί η αρχική πωλήτρια Ιερά Μονή δεν είχε καταστεί κύριος της έκτασης των 88.542 τ.μ. που πούλησε στο Συνεταιρισμό. Δυστυχώς, για μια άλλη διεκδίκηση από ιδιώτη έκτασης 9.713 τ.μ. στην ίδια γεωγραφική περιοχή, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την 7319/2005 απόφασή του δέχτηκε ότι ο ιδιώτης αγόρασε την επίδικη έκταση σε πλειοδοτικό διαγωνισμό (20/12/1971) από την Ιερά Μονή Πεντέλης αντί τιμήματος 2.980.000 δραχμών. Στο δικαστήριο επικράτησε η σκέψη ότι η ευρύτερη περιοχή κτήμα " Γεροτσακούλι" περιήλθε στην Ιερά Μονή από της ιδρύσεώς της το 1578 υπό του Αγίου Τιμόθεου, Επισκόπου Ευρίπου από δωρεές ευσεβών Χριστιανών κατά ένα μέρος καιτο υπόλοιπο από αγορά το 1600 από Οθωμανόαπό την Κάρυστο Ευβοίας ονομαζόμενο Καγκάδη με τίτλους που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης από το στρατό του Ομέρ Βρυώνη.

Οι έγγραφες προτάσεις του Ελληνικού Δημοσίου ότι η επίδικη έκταση ήταν Δάσος από το 1836 και ότι αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έκτασης που περιήλθε σε αυτό δυνάμει της Συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως "περί οριστικού διαδκανονισμού των ορίων της Ελλάδος" και των από του έτους 1830 πρωτοκόλλων του Λονδίνου, ως διαδόχου του Τουρκικού Κράτους δεν έγιναν δεκτές. Αντίθετα θεωρήθηκε ότι η Ιερά Μονή από το 1600 μέχρι το 1955 νεμήθηκε με καλή πίστη τα τμήματα αυτά (μαζί με το υπόλοιπο) και έγινε κυρία αυτών (των δημοσίων κτημάτων) με έκτακτη χρησικτησία, δεδομένου ότι και επί δημοσίων κτημάτων ήταν δυνατή η κτήση κυριότητας με έκτακτη χρησικτησία, εφόσον η επί αυτών 30ετής συνεχής νομή με καλή πίστη είχε συμπληρωθεί μέχρι τις 11/9/1915. Ωστόσο, μόλις τον Ιούλιο του 2007 εκδόθηκε και η εφετειακή απόφαση για την ίδια υπόθεσηη οποία μάλιστα δικαίωσε εκ νέου τον ιδιώτη με το ίδιο σκεπτικό και μάλιστα δε δέχθηκε ούτε διαδικαστικά την παρέμβαση του Δήμου. Η τελευταία αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση ως προς την οριστική εξέταση της ουσίας της υπόθεσης, διότι ακόμα και η άσκηση αναίρεσης θα αναφέρεται σε νομικούς μόνο λόγους. Σε κάθε περίπτωση όμως το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να να προσφύγει σε ένδικα μέσα. Αλλά και ο Δήμος θα πρέπει να εξετάσει τις όποιες νομικές δυνατότητες του έχουν απομείνει.Referenzfehler: Ungültiger Parameter in <ref>.

Ένα μήνα μετά την έκδοση της απόφασης και την άρνηση του Δήμου να συμμορφωθεί σε αυτή ξεσπά μεγάλη πυρκαγιά στην έκταση ενώ η κρατική μηχανή είναι διασκορπισμένη σε άλλες πυρκαγιές εκτός Αττικής. Ο κρατικός μηχανισμός παλεύει και κατορθώνει να τη θέσει υπό πλήρη έλεγχο λίγο προτού νυχτώσει, μαζί με τη βοήθεια των κατοίκων.

Κοινωνική Δράση & Υποδομές

Εκπαιδευτικές & Θρησκευτικές Υποδομές

Βριλησσιώτες

Στο Δήμο Βριλησσίων λειτουργούν 6 Δημοτικά Νηπιαγωγεία, 6 Δημοτικά Σχολεία, 3 Γυμνάσια και 2 Λύκεια. Σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει δοθεί προσανατολισμός στη γαλλική και στην αγγλική, ενώ παρέχεται πληθώρα μαθημάτων μουσικής, χορωδίας, σχεδίου, θεατρολογίας, καθώς και πολλών πιο εξειδικευμένων δραστηριοτήτων υπό το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Κέντρου (θέατρο, κουκλοθέατρο κ.α.). Ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας φαίνεται να έχει απήχηση, χωρίς όμως να απουσιάζει και η άνθιση των φροντιστηρίων δίπλα στα σχολεία. Στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης δραστηριοποιούνται 1 Ελληνογερμανικό Δημοτικό Σχολείο, καθώς και τα Εκπαιδευτήρια Καντά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πλέον έπαψε η λειτουργία των Λυκείων Βάσκα. Επιπλέον υπάρχει 1 παιδική χαρά ανά κεντρικό δρόμο, καθώς και πολλά κέντρα νεότητος γύρω από τα σχολεία.

Ναός Αγίου Αντωνίου

Ο κεντρικός Ιερός Ναός των Βριλησσίων είναι ο Ναός Αναλήψεως του Κυρίου, επί της κεντρικής πλατείας Αναλήψεως που οικοδομήθηκε στη δεκαετία του '70 με δωρεές των λιγοστών κατοίκων της τότε κοινότητος. Το δεύτερο ναϋδριο οικοδομήθηκε στο όνομα του Αγίου Αντωνίου στο γειτονικό Πάτημα Χαλανδρίου (όταν τα σύνορα στην ανατολική ζώνη ήταν συγκεχυμένα) ο οποίος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες λατρευτικές ανάγκες και πρόκειται να μετεγκατασταθεί σε διπλανό οικόπεδο μετά την ολοκλήρωση των αντιπλυμμηρικών έργων επί της Αγίου Αντωνίου. Ο τρίτος , Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, οικοδομήθηκε στο Πάτημα Βριλησσίων και οι εργασίες ανάπλασής του συνεχίζονται σταδιακά έως και σήμερα και ο τελευταίος που οικοδομείται πρόσφατα είναι των 12 Αποστόλων απέναντι από το 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο στα Άνω Βριλήσσια.

Αθλητισμός & Φυσιολατρική Κίνηση

Γήπεδο Χαλανδρίου

Τα Βριλήσσια μέχρι και τη δεκαετία του '90 δε διέθεταν δημοτικό γήπεδο, καθώς το γήπεδο Χαλανδρίου είχε εγκατασταθεί σε ελεύθερο χώρο στα σύνορα των δύο δήμων, καλύπτοντας τις ανάγκες αμφότερων. Μικροί διάσπαρτοι χώροι δημιουργούνται σταδιακά σε διάφορες γειτονιές, όπως το γήπεδο handball επί της οδού Αναλήψεως και το γήπεδο tennis επί της Ολύμπου. Παράλληλα δημιουργείται το δημοτικό γήπεδο Βριλησσίων στο τέρμα της οδού Κισάβου με πολλές ελλείψεις σε θέματα υποδομής και επισκεψιμότητας, προς εξυπηρέτηση των κατοίκων στα άνω βριλήσσια. Μέσα στο 2007 ολοκληρώνεται η κατασκευή του ιδιωτικού Sports Club Βριλησσίων, μετά από πολλές αγωγές των περιοίκων καθότι εγκατεστημένο εντός οικιστικής ζώνης (διασταύρωση οδών Μητροπούλου και Κισάβου).

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω Club παρέχει ένα σημαντικό κονδύλι προς το δήμο που είναι και ο ιδιοκτήτης της έκτασης, ενώ μέσα σε μια δεκαετία θα περιέλθει τελικώς στη χρήση του σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί. Έως τότε μπορούν οι κάτοικοι του δήμου να το επισκέπτονται με μειωμένα έξοδα συμμετοχής.

Κατάστημα Βριλησσού

Ιδιαίτερα γνωστή είναι η ομώνυμη ομάδα βόλεϋ αντρών του δήμου, τα "Βριλήσσια" (Α.Ο. Βριλησσίων) με πολλές νίκες σε αγώνες που διεξάγονται στο διαδημοτικό γήπεδο Χαλανδρίου. Για πρώτη φορά το 2007 φαίνεται μάλιστα να φλερτάρουν με την άνοδό τους στη Δ Εθνική. Έχοντας αποκτήσει 6 βαθμούς διαφορά από το δεύτερο και εννιά στα εννιά στους αγώνες που διεξήχθησαν, η ομάδα του Κώστα Τσαβαλιά δείχνει να έχει μεγάλες βλέψεις.[11]

Αρκετά δημοφιλής επίσης στην ευρύτερη περιοχή είναι και ο φυσιολατρικός σύλλογος "Βριλησσός" για τις εκδρομές που διοργανώνει στις μαγευτικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό. Το κατάστημα του συλλόγου είναι εγκατεστημένο στο πάρκο στο οποίο καταλήγει η οδός Μακεδονίας, πλησίον του ΤΥΠΕΤ.

Πολιτιστικά Δρώμενα & Υποδομές

Πολιτιστικό Κέντρο ΤΥΠΕΤ

Ο Δήμος Βριλησσίων διαθέτει τρία βασικά πολιτιστικά καταστήματα. Το πρώτο βρίσκεται επί της οδού Κισάβου στα Άνω Βριλήσσια, το δεύτερο οικοδομήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου στην κεντρική Πλατεία Αναλήψεως και το τρίτο και πιο πρόσφατο εγκαταστάθηκε στο πάρκο ΤΥΠΕΤ(πολιτιστικό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης"), παράλληλα με την ανάπλασή του. Πρόκειται για τελευταίας αρχιτεκτονικής κτίρια με πλήρεις υποδομές καθώς οικοδομήθηκαν πρόσφατα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα καλλιτεχνικών μαθημάτων και εκδηλώσεων με ελεύθερη συμμετοχή όπως θεατρικές παραστάσεις, ζωγραφική, γλυπτική, χορωδία, κουκλοθέατρο κ.α.

Η ονομασία ΤΥΠΕΤ ανάγεται στην παλαιά χρήση του οικοπέδου για τις παιδικές κατασκηνώσεις.


Φεστιβάλ Βριλησσίων
Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη

Επιπλέον στο δημοτικό θέατρο Νταμάρι Βριλησσίων "Αλίκη Βουγιουκλάκη" στο πάτημα Βριλησσίων φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις ερασιτεχνικές αλλά και από επαγγελματίες ηθοποιούς οι οποίοι κατά τις θερινές περιοδείες τους επισκέπτονται και δήμους της Αττικής, μεταξύ των οποίων και τον εν λόγω δήμο τα τελευταία από το 1990.

Δημοτικές & Ιδιωτικές Υπηρεσίες

Ο Δήμος διαθέτει δύο καταστήματα ΚΑΠΗ για τη δημιουργική απασχόληση των ατόμων της τρίτης ηλικίας και δημοτικό πούλμαν για την πρόσβαση σε αυτά. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) λειτουργεί επί της οδού Σισμανογλείου, αν και ο βαθμός λειτουργικότητάς του έχει κατά καιρούς αμφισβητηθεί έντονα. Ο ΚΡΙΚΟΣ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) λειτουργεί στο πλαίσιο της κοινωνίας αλληλεγγύης, ενώ στον Αθλητικό Σύλλογο οργανώνονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες. Μόλις τα τελευταία χρόνια οργανώθηκαν πλήρως οι διοικητικές υπηρεσίες του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, όπως επίσης και του τοπικού καταστήματος του ΙΚΑ στη διασταύρωση των οδών Πεντέλης και Κισάβου (αν και ορισμένες υπηρεσίες παρέχονται ακόμη από τα 2 καταστήματα του Χαλανδρίου, στην πλατεία Αγίου Νικολάου και σε στενό πλησίον της λεωφόρου Πεντέλης). Ο δήμος εξυπηρετείται για οικονομικά ζητήματα από τη ΔΟΥ Χαλανδρίου. Για ζητήματα χωροταξικού, πολεοδομικού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος εξυπηρετείται από το Νομαρχιακό Μέγαρο των βορειοανατολικών προαστίων, στην Αγία Παρασκευή επί της λεωφόρου Μεσογείων, όπου λειτουργεί και η Υπηρεσία της Πολεοδομίας.

Το "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Βριλησσίων", ένα εγχείρημα του Δήμου στα πλαίσια της φιλοσοφίας της δια βίου εκπαίδευσης λειτουργεί από το 2007 με σεμινάρια που διεξάγωνται δωρεάν στην αίθουσα του Νίκου Εγγονόπουλου στο Πάρκο ΤΥΠΕΤ και φαίνεται να λαμβάνει αποδοχής των δημοτών.

Το "Τοπικό Συμβούλιο Νέων", όπως και σε άλλους Δήμους, έρχεται να εντάξει τους δραστήριους δημότες στο πλαίσιο ενδιαφέροντος για τα κοινά της τοπικής κοινωνίας, με αρκετή συμμετοχή, ενώ από το 2007 ξεκινάει και η λειτουργία του Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Βριλήσσια είναι μια πόλη με υψηλά ποσοστά ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης των κατοίκων της, ενώ λόγω των χαρακτηριστικών του προαστίου και της αμιγούς κατοικίας δεν υπάρχουν πολλά κέντρα εργασιακού ενδιαφέροντος. Ήτοι, οι δημότες εργάζονται σε γειτονικές πόλεις, όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς και οι βιομηχανικές ζώνες των βορείων προαστίων και των μεσογείων. Έτσι, αν και καθυστερημένα ξεκινάει ένα σημαντικό εγχείρημα στην αντιμετώπιση της μάστιγας της εποχής.

Μνημείο Επανάστασης

Στο Δήμο δραστηριοποιείται από το 1960 το 4ο Σύστημα Προσκόπων με περισσότερα από 100 ενεργά μέλη και επίσης λειτουργεί το Τοπικό Τμήμα Βριλησσίων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού[12], ενώ ορισμένοι από τους Εξωραϊστικούς Συλλόγους της περιοχής είναι οι "Ωρύθεια" και "Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Βριλησσίων". Λοιποί Σύλλογοι της περιοχής είναι ο "Βριλησσός", "Ένωση Κρητών Βριλησσίων" κ.α.

Η δημοτική συγκοινωνία έρχεται να ενισχύσει το ελλιπές συγκοινωνιακό δίκτυο του ΟΑΣΑ, αν και δεν παρατηρείται κάποια πρόοδος στην ανάπτυξη του εχγειρήματος. Συγκεκριμένα, από το 2004 χρησιμοποιούνται 4 μπλε mini bus που συγκροτούν 2 γραμμές, την Α και τη Β. Η Α γραμμή ξεκινάει από το Σταθμό του Metro "Δουκίσσης Πλακεντίας" (Οδός Αττικής-Τενέδου και Αγίου Αντωνίου) και μέσα από το κέντρο του Δήμου καταλήγει στο Σισμανόγλειο με ανταπόκριση στις τοπικές γραμμές Αμαρουσίου και Μελισσίων. Η Β γραμμή ξεκινάει επίσης από το Metro και καταλήγει στο λόφο Πατήματος στα Άνω Βριλήσσια. Μάλιστα το ένα εκ των δύο λεωφορείων της γραμμής Β αποβαίνει εξ' αρχής ελαττωματικό προκαλώντας πλήγμα στην αξιοπιστία των κατοίκων προς το εγχείρημα της δημοτικής συγκοινωνίας. Η συγκοινωνία λειτουργεί μόνο τις εργάσιμες ημέρες 5:00-21:30 (δηλαδή Δευτέρα-Παρασκευή και όχι στις αργίες) και κάνει στάσεις στις διασταυρώσεις των δρόμων, ενώ απαγορέυεται η πρόσβαση στα διοικητικά όρια γειτονικών δήμων. Στασιμότητα παρατηρείται επίσης και στο όραμα της διαδημοτικής συγκοινωνίας του Αμαρουσίου. Επιπλέον, δεν προβλέπεται εξυπηρέτηση των δημοτών προς το σταθμό "Λ.Πεντέλης" του Προαστιακού που καθίσταται προσβάσιμος μόνο από 2 λεωφορεία του ΟΑΣΑ (451Α και 451Β "Χαλάνδρι-Πεντέλη") ή οδικώς. Δυστυχώς, δεν έχει προβλεφθεί όλα αυτά τα χρόνια κατασκευή στάσεων-υποστέγων για τα λεωφορεία τόσο της δημοτικής συγκοινωνίας, όσο και του ΟΑΣΑ, ακόμα και σε κεντρικά σημεία. Ο Δήμος δημοπραττεί το 2007 την κατασκευή καλαίσθητων στεγάστρων στα πρότυπα γειτονικών δήμων.

Πολλές είναι οι μελέτες για λειτουργία Δημοτικού Κινηματογράφου στη Ναυτική Βάση, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή άλλου ενός Δημοτικού Πάρκου ακριβώς πάνω από τη Βάση στην Αναπαύσεως σε ελεύθερο χώρο της οδού Βορείου Ηπείρου, καθιστώντας τον κόμβο Άνω Βριλησσίων σημαντικό κέντρο εστίασης.

Επί της οδού Κισάβου είναι εγκατεστημένη και η Ψυχιατρική Κλινική "Αθηνά", ενώ το πλησιέστερο Νοσοκομείο Γενικής Περίθαλψης είναι το Σισμανόγλειο, στα διοικητικά όρια του Αμαρουσίου. Για νοσηλεία συνήθως εξυπηρετείται από το "Αμαλία Φλεμινγκ" στα Μελίσσια και για περιπτώσεις ατυχημάτων από το "ΚΑΤ" στην Κηφισιά.

Εορταστικές Εκδηλώσεις

Από τα τέλη των δεκαετιών του '50 και του '60 γιορτάζεται με πανηγύρι η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, ενώ από το 2004 γίνεται όλο και πιο ευρέως γνωστό το Αποκριάτικο Καρναβάλι του Δήμου.

Πανηγύρι Αναλήψεως του Κυρίου

Στις αρχές του Ιουνίου κάθε έτους, με αφορμή τον εορτασμό της Ανάληψης του Κυρίου στήνεται λαϊκό πανηγύρι επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως που καταλήγει στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως, με πληθώρα πλανόδιων πωλητών και κινητές εγκαταστάσεις που διαμορφώνουν μια εικόνα θεματικού πάρκου.

Βριλησσιώτικο Καρναβάλι
Βριλησσιώτικο Καρναβάλι

Καθιερωμένο από τις αρχές του 21ου αιώνα είναι και το αποκριάτικο καρναβάλι του δήμου στο οποίο η συμμετοχή κάθε χρόνο είναι όλο και πιο ενθουσιώδης. Ο εορτασμός λαμβάνει χώρα κατά το μεσημέρι της πρώτης Κυριακής του Μάρτη από την Πλατεία Κύπρου. Μετά τη συγκέντρωση κατοίκων και επισκεπτών, ξεκινάει η παρέλαση του άρματος για να καταλήξει μέσα από τις Οδούς Κύπρου και Εθνικής Αντιστάσεως στην Πλατεία Αναλήψεως όπου ακολουθεί γλέντι.

Τα πλεονεκτήματα του δήμου

Αττική Οδός

Ο δήμος είναι πρωτοπόρος σε θέματα καθαριότητας, καθώς ακόμα και σε περιόδους απεργίας των αρμόδιων υπαλλήλων, συμβεβλημένη ιδιωτική εταιρία συλλέγει κι απομακρύνει τα απορρίμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιόδους που η πρωτεύουσα ασφυκτιούσε από τα σκουπίδια λόγω του κορεσμού του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων ήταν από τις ελάχιστες περιοχές που δεν επιβαρύνθηκαν από την κατάσταση αυτή.

Τα τελευταία χρόνια, με τα έργα που έγιναν έπαψε να είναι αποκομμένος και βρίσκεται πλέον σε ένα κομβικό σημείο όπου είναι κοντά, αλλά ταυτόχρονα μακρυά από το κέντρο της πόλης.Απέχει 25 λεπτά από το Σύνταγμα, επικοινωνεί με τους γειτονικούς δήμους με Προαστιακό, Αττική Οδό, Μετρό και τις βελτιωμένες λεωφορειακές γραμμές, μαζί με την τοπική γραμμή. Αποτρέπεται η διαμπερής κυκλοφορία με τις περιφερειακές λεωφόρους γύρω από το δήμο (Πεντέλης, Αναπαύσεως, Ηρακλείτου,Αττική Οδός), τους υπερβολικά φαρδείς, αλλά πολλές φορές μονοδρομημένους συνοικιακούς δρόμους του κέντρου(π.χ. Εθνικής Αντιστάσεως) και της αρκετά καλής ρυμοτομίας γενικότερα, αλλά και της ίδιας της θέσης του δήμου στο χάρτη του λεκανοπεδίου(από τα δυτικά το φυσικό όριο της ρεματιάς και το αραιοκατοικημένο και σε μεγάλο ποσοστό εκτός σχεδίου τμήμα του Αμαρουσίου, από τα βορειοανατολικά το όρος της Πεντέλης και το δάσος του Θεόκλητου, νότια το αττικό πάρκο Βριλησσίων πάνω από την Αττική Οδό και ανατολικά το πάτημα Χαλανδρίου με τις υπερβολικά στενές και μονοδρομημένες οδούς).

Skate Park Άλσους

Είναι από τους μόλις δύο δήμους της Αττικής που διαθέτουν ποδηλατόδρομο,αν και σε υβριδική μορφή ακόμα, που σε συνδυασμό με το σεβασμό στο πράσινο και την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και τις πεζοδρομήσεις αναδεικνύει την ανάγκη για μία ανθρώπινη Αττική. Επίσης έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται ελεύθεροι χώροι στάθμευσης σε σημεία συμφόρησης του κέντρου, πλησίον των σταθμών του metro και πέριξ των πλατειών. Από το 2007 λειτουργεί και πάρκο skateboard σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο εντός της Ναυτικής Βάσης.[13] Η δε πλατεία αναλήψεως ανοικοδομείται με τα πιο εκσυγχρονισμένα φωτοβολταϊκά ενεργειακά συστήματα, τηρώντας τις σύγχρονες επιταγές εξοικονόμησης ενέργειας, μετά το παράδειγμα της γειτονικής Πεύκης όπου εγκαθίσταται το πρώτο πρότυπο ηλιακό χωριό.[14]

Τα προβλήματα του δήμου

Διαπλάτυνση Λ. Πεντέλης

Υπήρχε μέχρι πρόσφατα ελλιπής αστυνόμευση, με αποτέλεσμα να βρεθεί ο δήμος στις περιοχές της Αττικής(μαζί με τον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη, την Εκάλη και την Πεντέλη) με τις περισσότερες σημειωμένες διαρρήξεις το πρώτο εξάμηνο του 2006. Στα προσεχή έτη, το δεύτερο κύμα εγκληματικότητας ξεπερνά τα σύνορα του δήμου, ενώ τα οικονομικά του δεν του επιτρέπουν τη συγκρότηση δημοτικής αστυνομίας όπως σε άλλους δήμους (Βύρωνας, Χολαργός, Εκάλη κ.α.). Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αποτελεί η διαμαρτυρία μαθητών στο ολιγομελές και νεοσύστατο αστυνομικό τμήμα Βριλησσίων μετά από πληθώρα επιθέσεων σε σχολεία και χώρους αθλοπαιδιών.

Η τροχαία είναι ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να αυτοαναιρείται πολλές φορές η πολυαναμενόμενη διαπλάτυνση της κεντρικής λεωφόρου, η οποία διαρκεί τέσσερα ολόκληρα χρόνια (2004-2008). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως για ένα έργο για το οποίο εγκρίθηκε χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκλήθη ο δήμος να καλύψει τα έξοδα ηλεκτροφωτισμού, δενδροφύτευσης, προς αντικατάσταση των κομμένων πεύκων, ενώ οι κάδοι απορριμάτων τοποθετούνται στη μέση της λεωφόρου καθώς δεν προβλέφθηκαν εσοχές. Ένα έργο βρίθον μικροκακοτεχνιών παγώνει για ένα διάστημα στη μέση λόγω των καθυστρήσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ στις ταμειακές υποχρεώσεις προς τον εργολάβο.

Ηλεκτροφωτισμός

Μόλις τα τελευταία χρόνια ηλεκτροφωτίστηκαν οι κεντρικοί δρόμοι του δήμου, κρατώντας το μεγαλύτερο τμήμα του "στο σκοτάδι", ένα πρόβλημα κοινό στα βόρεια προάστια. Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα ηλεκτροφωτισμού που ακολουθήθηκε σε πολλούς δρόμους δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό ή αισθητικά καλό, ενώ ο δήμος επιβαρύνθηκε με τα έξοδα ηλεκτροφωτισμού της Λεωφόρου Πεντέλης καθώς δεν προβλέφθηκε σχετικό κονδύλι από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τη μελέτη της διαπλάτυνσης.

Τα πολυπόθητα και πολυδιαφημισμένα αντιπλημμυρικά έργα έγιναν με πολλές κακοτεχνίες, καθώς τα νερά δεν είχαν τελικά διέξοδο ούτε στη γειτονική ρεματιά του Χαλανδρίου λόγω των αυθαίρετων κτισμάτων, ούτε και οι κάτοικοι της Ραφήνας ήταν διατεθειμένοι να επιβαρυνθούν με τα νερά ξένου δήμου, τη στιγμή που καλείται το ρέμα τους να σηκώσει το φορτίο των μισών Μεσογείων. Από την εποχή κιόλας των πρώτων πυρκαγιών της Πεντέλης, καθίσταται επιτακτικό το αίτημα λήψης κονδυλίων για σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα στα Βριλήσσια. Οι δρόμοι που φαίνεται να εμφανίζουν την πιο επείγουσα κατάσταση είναι κυρίως οι κάθοδοι του κέντρου της πόλης, εκεί όπου τελειώνει η κατηφόρα του εδάφους, όπως για παράδειγμα οι Δ. Βερνάρδου, Θερμοπυλών, Σαλαμίνος, αλλά και κεντρικοί δρόμοι όπως η Αναλήψεως.

Αντιπλημμυρικά Έργα

Ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, με τα Βριλήσσια όντα ακόμη μια αραιοκατοικημένη κοινότητα, αδυνατεί να λάβει κονδύλια για αξιόλογα έργα. Στα χρόνια που ακολουθούν, οι προαναφερθέντες δρόμοι συνεχίζουν να εμφανίζονται στα προεκλογικά φυλλάδα των υποψηφίων Δημάρχων, μέχρι και το 2004 που οι πολιτικές και λοιπές συνθήκες επιτρέπουν τη διενέργεια των αναγκαίων έργων όταν τα Βριλήσσια καθίστανται δήμος επώνυμος στην αθηναϊκή οικογένεια. Σε κάποια σημεία τα έργα που ολοκληρώνονται φαίνονται απογοητευτικά, ενώ τα δεσμευμένα νερά πολλές φορές παρουσιάζουν εκτός των άλλων φαινόμενα δυσοσμίας. Επιδιώκεται στενή συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών και η ποιότητα των έργων βελτιώνεται στις οδούς Μακεδονίας, Αναλήψεως, Κύπρου και Φλωρίνης.

Η πληθώρα των έργων που πραγματοποιήθησαν μαζικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω των πολιτικών συγκυριών οδήγησαν το δήμο σε υψηλό δανεισμό. Επιπλέον υπογράφεται νέα συμφωνία αναχρηματοδότησης του δανεισμού με νέο δανεισμό, ενώ προβλέπεται ο δήμος σύμφωνα με τη σημερινή εικόνα των οικονομικών του να μπορέσει να εξοφλείσει τις τραπεζικές του υποχρεώσεις εντός μιας δεκαπενταετίας. Παρά ταύτα, φαίνεται ο Δήμος να ακολουθεί μια συνετή διαχείριση του χρέους, καθώς δεν τον εμποδίζει να διενεργεί έργα καθημερινής μέριμνας, όπως τοποθέτηση πινακίδων, ανάπλαση πεζοδρομίων κ.α.

Κοιμητήριο Χαλανδρίου

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η έλλειψη υποδομής σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς με τον οικιστικό κορεσμό της περιοχής δεν προβλέφθηκε αντίστοιχη αξιοποίηση ελεύθερων χώρων προς ανέγερση ναών. Σήμερα ο κεντρικός ναός Αναλήψεως Σωτήρος αδυνατεί να καλύψει τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών και κατά καιρούς έχει προταθεί η επέκτασή του εις βάρος των ελεύθερων χώρων της πλατείας, κάτι όμως που έχει βρει αντίθετους τους κατοίκους. Πέρα από αυτό το ναό ανεγείρονται μόλις τα τελευταία χρόνια άλλοι δύο, αλλά όπως είναι ευνόητο δεν μπορούν να καλυφθούν στον επιθυμητό βαθμό οι ανάγκες του αυξημένου πλέον πληθυσμού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος εξυπηρετείται από το Κοιμητήριο Χαλανδρίου επί της Λ. Αναπαύσεως, κάτι που προκαλεί προβλήματα χωροταξικής φύσεως.

Συνοικίες και Όμοροι Δήμοι

thumb|

Βορειοανατολική Άποψη


Βριλήσσια Ανάληψη Ρεματιά Άνω Βριλήσσια Πάτημα Οικισμός Κρασσά Ζώνη Δ. Πλακεντίας



Βορειοδυτικά: Μελίσσια Βόρεια: Νέα Πεντέλη Βορειοανατολικά: Πεντέλη
Δυτικά: Μαρούσι Βριλήσσια Ανατολικά: Πάτημα
Νοτιοδυτικά: Χαλάνδρι Νότια: Αγία Παρασκευή Νοτιοανατολικά: Γέρακας


Παραπομπές

  1. Φωτορεπορτάζ Πυρκαγιάς Flickr, ανάκτηση Νοέμβριος 2007
  2. Εφημερίς Αμαρυσία, ανάκτηση 21/3/2008
  3. Βριλησσιώτικα Νέα, ανάκτηση 21/3/2008]
  4. Δράση για μια Άλλη Πόλη, an;akthsh 21/3/2008
  5. Δήμος Βριλησσίων, Ταυτότητα Βριλησσίων, ανάκτηση20/3/2007,
  6. Άθρο Καθημερινής, ανάκτηση 21/3/2008.
  7. Αττική.pdf, ανάκτηση 21/3/2008
  8. Wikipedia, παλαιός χάρτης Αττικής, ανάκτηση Δεκέμβριος του 2007
  9. ΟΑΣΑ, τοπικές λεωφορειογραμμές Βριλησσίων, ανάκτηση Δεκέμβριος του 2007.
  10. Άρθρο Καθημερινής, ανάκτηση 21/3/2008
  11. Βριλήσσια η Πόλη μας, άρθρο για τον Α.Ο. Βριλησσίων, τεύχος Δεκέμβριος 2007, σελ. 7, Πελοποννήσου 52, Βριλήσσια, Αθήνα.
  12. Τοπικό Τμήμα Βριλησσίων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, ανάκτηση 5 Νοεμβρίου 2007
  13. Sporty, άρθρο για το Skate Park Βριλησσίων,ανάκτηση 5 Νοεμβρίου 2007
  14. Ecotec, άρθρο για την Πλατεία Αναλήψεως, ανάκτηση 5 Νοεμβρίου 2007

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Διαδικτυακοί Τόποι Ενημέρωσης για τα Βριλήσσια
Διαδικτυακός Τόπος Βριλησσίων Δήμος Βριλησσίων
Παράταξη & Blog Βριλησσίων Βριλησσιώτικα Νέα
Παράταξη & Forum Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη
Ιστορία του Πεντελικού Πεντελικόν Όρος
Ιστορία της Ναυτικής Βάσης Επιτροπή Αγώνα
Φυσιολατρικός Σύλλογος Δήμου Βριλησσίων Βριλησσός
Δίκτυο Αστικών Μετακινήσεων Αττικής Αττικό Μετρό
Δίκτυο Υπεραστικών Μετακινήσεων Αττικής Προαστιακός Σιδηρόδρομος
Αυτοκινητόδρομος Αττικής Αττική Οδός
Λεωφορειογραμμές Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Γραμμές Βριλησσίων και Διαδρομές Βορείων Προαστίων.pdf
Γεωγραφική Απεικόνιση & Χάρτης Περιοχής Panoramio by Google Earth
Σύστημα Πλοήγησης Βριλησσίων Χάρτης Βριλησσίων
Χαρακτηριστικά Δήμων & Κριτήρια Χρηματοδοτήσεων Υπουργείο Εσωτερικών
Εργασία Χωροταξικής Ανάλυσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αττική.pdf

Φωτογραφικό Υλικό

Vorlage:Βόρεια προάστια Vorlage:Πρότυπο:Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθηνών

Κατηγορία:Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής